Se ia coronavirus din aer? Răspunsul experților e clar: ”Atunci când strănuți...”

 Stamen Diana
.

Într-un interviu, experții au dat răspunsul mult așteptat de toată lumea: se ia coronavirus din aer sau nu? Profesorul Kim Woo-Jiu, de la Spitalul Universitar Guro din Seul, explică cum poate fi transmis noul virus.

Medicul a explicat cum ajungem să fim infectați cu COVID-19 și că masca este extrem de importantă, deși mulți susțin că nu protejează. Profesorul Kim Woo-Jiu a mai spus că noul coronavirus nu se ia din aer, însă este poate fi transmis prin aerosoli.

'Când tuşim sau strănutăm expulzăm picături. Practic, scuipăm. Trebuie să fie mai mari de 5 microni pentru a fi considerate picături, iar o singură picătură conţine multe virusuri. Mă refer la cele provenite de la o persoană infectată. Pentru că picăturile sunt mai mari de 5 microni, acestea urmează o traiectorie curbă, ca un curcubeu, şi aterizează de regulă la o distanţă între 1 metru şi 2 metri. În acel moment, virusul te poate infecta prin ochi, nas sau gură.

Aşadar, principala cale de transmitere este prin picături.

A doua rută… Atunci când strănutăm sau ne curge nasul, avem tendinţa să ne ştergem nasul cu mâna, nu? O facem fără să ne gândim. Iar virusul ajunge pe mână. Apoi vin şi vă strâng mâna. V-am transmis virusul prin contact direct. Aceasta este a doua cale.

Apoi, a treia, este prin contact indirect. Atunci când un pacient strănută sau tuşeşte, picăturile ajung şi pe suprafeţele din jur, pe masă, pe clanţa uşii, pe tastatură…

Iar virusul poate supravieţui acolo de la câteva ore până la mai mult de 3 sau 4 zile. (…)
Pe hârtie sau textilele din care sunt făcute hainele noastre, nu atât de mult. Pe hârtie, poate o zi. Depinde de temperatură şi umiditate.

Pe o masă ca aceasta, poate să supravieţuiacă chiar şi 5-7 zile. Deci când atingi suprafaţa după câteva ore, virusul de pe mâna ta încă este activ. Închipuie-ţi ce se întâmplă dacă îţi atingi apoi faţa.  În mod obişnuit, în viaţa de zi cu zi, te infectezi prin picături, prin contact direct şi contact indirect. Acestea fiind spuse, te poţi totuşi infecta din aer în anumite condiţii. Este vorba despre transmiterea prin aerosoli.', a explicat profesorul Kim Woo-Jiu, de la Spitalul Universitar Guro din Seul.

Citește și: Fumătorii sunt mult mai afectați de coronavirus. Ce greșeli fac și ce măsuri de precauție trebuie să-și ia ca să prevină infectarea

FOTO: pixabay.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton