Se modifică Legea Educației. Apar schimbări la admiterea în liceu, dar și la bacalaureat

 Oana Pantazi
.

Se modifică Legea educației și, așa cum era de așteptat, apar schimbări la admiterea în liceu, dar și la bacalaureat. De asemenea, se schimbă și durata studiilor universitare doctorale. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, două proiecte de lege prin intermediul cărora Legea educației va fi modificată.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Se modifică Legea educației. Camera Deputaților a adoptat două proiecte de lege prin intermediul cărora Legea educației va fi modificată. Vor apărea schimbări atât la admiterea în liceu, cât și în ceea ce privește examenul de bacalaureat, dar și durata studiilor universitare de doctorat, notează avocat.net.

Conform celor două proiecte ce așteaptă acum votul decisiv al senatorilor, actuala lege ce reglementează învățământul, Legea 1/2011 a educației naționale, va fi înlocuită de două legi, respectiv una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel universitar.

Se modifică Legea educației. Ce prevede proiectul legii învățământului preuniversitar

Prima modificare propusă pentru învățământul preuniversitar prevede apariția unor noi evaluări obligatorii. Așadar, la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține, în mod obligatoriu, evaluări scrise la materiile limbă și comunicare' și matematică și științe'.

De asemenea, apare și  portofoliul personal educațional, ce va conține toate notele, diplomele sau certificatele obținute de un elev și care va fi folosit la monitorizarea evoluției acestuia. Portofoliul personal educațional va fi obligatoriu pentru copiii care vor intra în grupa mijlocie în anul școlar 2024- 2025.

Citește și: Declarații exclusive de la Theodor Andrei înainte de semifinala de la Eurovision: „Sunt foarte entuziasmat pentru show-ul de diseară. Abia aștept să vadă toată planeta ce am pregătit…”/ EXCLUSIV

Citește și: Andreea Marin a urcat pe scenă cu fiica ei, Violeta, și cu fiul lui Ștefan Bănică. Copiii sunt superbi, îmbrăcați în haine festive: ‘Îi iubesc nespus și sunt…’ / EXCLUSIV

Citește și: Cum a început, de fapt, relația dintre Carmen Brumă și Mircea Badea: „Nu e adevărat ce spune Mihai Mitoșeru. E o poveste, cred că sunt peste 25 de ani…'

Liceele vor putea organiza concursuri de admitere în clasa a IX-a, cu condiția ca locurile ocupate astfel să nu depășească 50% din numărul total de locuri. Evaluarea națională se va susține în continuare, iar concursul de admitere nu va fi o alternativă a acesteia.

Și în cazul examenului de bacalaureat vor apărea schimbări. Astfel, va apărea bacalaureatul tehnologic și se va introduce o probă ce va viza competențele de bază. De exemplu, pentru profilul umanist, filiera teoretică, proba scrisă va viza evaluarea competențelor de bază la matematică/fizică/chimie/biologie, în timp ce pentru profilul real, filiera teoretică, proba scrisă va avea scopul evaluării competențelor de bază, la alegere, la una dintre disciplinele socio-umane: logică, psihologie, sociologie, economie sau filosofie.

Meditarea elevilor de la propria clasă va reprezenta abatere disciplinară, iar profesorul va putea fi sancționat inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Ce prevede proiectul legii învățământului superior

Acest proiect de lege prevede că universitățile vor trebui să asigure un minim de 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puţin 75% în afara instituțiilor de învățământ superior.

Conform noului proiect de Lege a educației, universitățile vor trebui să asigure un minimum de 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puţin 75% în afara instituțiilor de învățământ superior. De asemenea, urmează să crească durata studiilor universitare de doctorat de la trei ani, cât este în prezent, la patru ani.

Viitoarea lege mai stabilește că un conducător de doctorat va putea îndruma simultan opt studenți-doctoranzi. Prin excepție, vor putea fi îndrumați până la maximum 12 studenți-doctoranzi conducător, dar numai cu aprobarea senatului universitar, și nu pentru mai mult de 20% din conducătorii de doctorat dintr-o școală doctorală.

Studentul-doctorand va putea desfăşura activități didactice remunerate, în limita normei de asistent universitar, mai notează sursa citată.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton