După polemica stârnită încă de la începutul pandemiei de coronavirus pe seamă măștilor de protecție, a venit rîndul mănușilor să fie discutate. Deși stocurile din farmacii s-au epuizat rapid, spcialiștii atrag atenția că mănușile nu garantează apărarea împotriva COVID-19, ba chiar dimpotrivă, pot crește riscul infecțiilor.
Măștile de protecție și mănușile fac parte din arsenalul oricărui om care vrea să se protejeze împotriva noului coronavirus. După ce s-a discutat intens despre importanța măștilor, despre care la început s-a spus că nu sunt neapărat eficiente, iar acum au devenit vitale, a venit rândul mănușilor.
Cât de mult ne protejează mănușile de COVID-19
Conform specialiștilor germani, citați de Știrile Pro TV, mănușile de unică folosință nu doar că nu protejează împotriva COVID-19, dar pot crește riscul unei infecții. O serie de specialiști citați de Deutsche Welle au atras atenția că mănușile protejează mâinile doar când e vorba de o contaminare masivă, cu sânge, de exemplu. Totodată, acestea nu înlocuiesc măsurile de igienă obligatorii ale mâinilor.
În același timp, se pare că mănușile ar putea chiar reprezenta mediul propice pentru infecția cu coronavirus.
Sub mănuși, bacteriile se înmulțesc fericite în spațiul cald și umed. Iar după ce le scoateți, fără dezinfectare, aveți un canal de scurgere pe mâini', a explicat medicul german Marc Hanefeld.
'Nu aș recomanda nici măcar purtarea de mănuși de unică folosință în viața de zi cu zi persoanelor care nu au fost tratate medical. Este necesar un anumit nivel de cunoștințe și practică pentru a scoate mănușile de unică folosință astfel încât orice microorganisme aderente să rămână mănușă și să nu ajungă pe mâini purtătorii nu-i frământă pe mâini, încheieturi sau mânecile hainelor exterioare când le scoate', a declarat Prof. Dr. Ojan Assadian, președinte al Societății Austriece pentru Igienă într-un interviu acordat revistei de specialitate pflegen-online.de, citat de Pro Tv.
Foto: Hepta