Se spune că Maica Domnului ar pus un coş cu ouă sub crucea pe care Fiul ei era răstignit. Erau ouăle pe care voia să le dea soldaţilor că să-i înduplece să aibă milă de Fiul ei. Sângele Mântuitorului, simbol al vieţii, care a curs peste ouăle din coş, le-a înroşit.
Când un soldat a năvălit în casa să-l anunţe pe Pilat că Iisus Christos a înviat, acesta, neîncrezător, a luat un ou în mână şi a spus: „Când se va înroşi acest ou în mâna mea, atunci va învia Christos'. Pe dată însă, oul din mâna lui Pilat s-a înroşit, dovada că Iisus a înviat, scrie ziare.com.
În alte variante ale legendei, nu Pilat, ci alţi oameni neîncrezători ar fi fost convinşi că Iisus Christos a înviat văzând cum ouăle se înroşesc singure.
Ouăle de pe masa de Paşte, cu semnificaţie religioasă, cele care simbolizează jertfă Mântuitorului, sângele vărsat şi bucuria Învierii, trebuie să fie, aşadar, întotdeauna roşii.
Ouăle se ciocnesc, din prima zi de Paşte până la Înălţare, şi se rosteşte cu bucurie formula tradiţionala „Hristos a înviat!' la care cealaltă persoană răspunde cu sufletul pătruns de dragoste şi respect faţă de evenimentul sărbătorit „Adevărat a înviat!'
În unele zone din ţara încă se mai păstrează obiceiul că dimineaţă, în prima zi de Paşte, întreaga familie să se spele pe fata cu apă neînceputa în care se pun un ou roşu şi un bănuţ. Se crede că oul roşu are puteri miraculoase, de îndepărtare a răului, a bolilor şi făcăturilor, fiind purtător de bine, sănătate, putere şi noroc.
Ouăle roşii sunt alimente sfinte de care nu ai voie să îţi baţi joc sau se le iei în derâdere. De fapt, oul roşu este cel mai sacru aliment al creştinului. El aduce aminte de coşul cu ouă aşezat sub crucea pe care Mântuitorul pătimea pentru păcatele noastre, devenind roşii în urma sângelui care picura din rănile Lui. Ciocnirea ouălor vopsite este un ritual moştenit de la primii creştini care îşi dăruiau ouă roşii de Paşti, se sărutau pe obraji şi spuneau salutul sfânt < Hristos s înviat! > urmat de < Adevărat a înviat! > ‘, a spus meşterul popular Dan Horgan, singurul încondeietor de ouă din judeţul Vaslui, prezintă, pentru Adevărul.
Tradiţia spune că ouăle roşii sfinţite la Biserica Creştină sunt un antidot redutabil contra farmecelor şi magiei negre. Ţăranul român le punea în brazdă pentru a spori astfel recoltele sau le îngropa în vie, pentru a feri viile de grindină.
În zona de Nord a ţării, în Bucovina, oul roşu are o semnificaţie
aparte. Cine are în casă şi mănâncă ouă roşii este ferit de puterile
diavolului. Din generaţie în generaţie s-a transmis ideea că atunci când
oamenii nu vor mai înroşi ouă de Paşte diavolul le va da târcoale.