Sfaturile unui medic român din Verona, aflat în prima linie a luptei cu Covid-19, pentru ca România să nu ajungă în situația Italiei: "Și un fular este bun, dacă nu avem mască!"

 Dumba Gabriela
.

Florin Puflea, medic specialist în anestezie şi terapie intensivă la un spital din Verona, aflat în prima linie a luptei împotriva răspândirii virusului COVID 19, susţine că multă vreme populaţia din Italia şi Spania nu a luat în serios gravitatea infecţiei cu noul coronavirus. Medicul atrage atenția că și în România situația ar putea fi la fel de gravă, dacă nu se iau urgent măsuri de prevenţie a răspândirii acestui virus.

90879394_23844320680440575_5043320383315378176_n.png90879394_23844320680440575_5043320383315378176_n.png

„În acest moment al pandemiei acestui virus, prevenţia este fundamentală. Nu trebuie să ajungem să tratăm pacienţii în spital. Nu trebuie să răspândim virusul. Este foarte important ca oamenii să stea în izolare, să se spele foarte des pe mâini, să folosească chiar şi o mască făcută din tifon, chiar şi un fular. Pentru că în momentul în care se va ajunge să se răspândească virusul cum s-a răspândit în Italia sau Spania, pentru România va fi un dezastru. Ţara nu are capacitatea, nici din punct de vedere calitativ, şi nici cantitativ, să facă faţă unor astfel de cifre. Nu există personalul necesar. Nu poţi să ai şapte paturi şi un singur ventilator. Aia nu e terapie intensivă', a declarat medicul pentru Adevărul.

„Orice pacient care intră în spital îl considerăm pozitiv”

„Prioritatea noastră acum e să tratăm pacienţii COVID şi să garantăm urgenţele. Din cele 16 săli de operaţie funcţionăm cu doar 4 săli dimineaţa. Am redus drastic activitatea, şi acum orice pacient care intră în spital îl considerăm pozitiv. Adică ne comportăm cu ei ca şi cum ar fi pozitivi. Ne protejăm noi şi ei sunt obligaţi să poarte acele măşti, astfel încât dacă tuşeşte să nu amplifice riscul asupra personalului medical. Gestionarea oamenilor care mor e o altă problemă, pentru că aceia sunt infectaţi. În Italia, pacienţii care au decedat sunt duşi direct la crematoriu, pentru că au un potenţial contaminant. Şi au fost atât de mulţi încât a fost implicată armata. Speranţa e ca România să nu ajungă acolo', a precizat medicul.

„Și un fular este bun pentru a ne acoperi faţa atunci când ieşim din casă”

„Este important să purtăm mască întotdeauna. Multă lume se panichează că nu găsesc aceste măşti chirurgicale. Nu este neapărat. Orice, până şi un fular este bun pentru a ne acoperi faţa atunci când ieşim din casă, pentru că în aceste momente nu suntem totuşi la fel de expuşi ca personalul medical care intră în contact cu pacienţii. Sunt două componente majore ce determină riscul de infecţie: timpul, cât stai cu/lângă persoane infectată, şi distanţa. S-a vorbi desprea acea distanţă de 1,5-2 m faţă de altă persoană pentru a fi la depărtare de acele picături pe care le elimină o persoană şi prin care se transmite virusul. Într-un recent articol se vorbeşte şi despre „un mic nor' de picături microscopice ce rămân un pic în aer. Este demonstrat ştiinţific că dacă amândouă persoanele îşi ţin masca, probabilitatea de a se infecta este foarte mică. Scade enorm. Pentru că atunci când tuşim, sau când vorbim pur şi simplu, şi avem gura şi nasul acoperite, tot aerul expirat, toată saliva, toate acele picături rămân în acea mască. De asta este foarte important. E o măsură pe care o poate face oricine. Nu îţi trebuie o mască profesională cum avem noi în spital', a mai spus acesta pentru adevărul.ro.

„Faptul că eşti tânăr şi eşti sănătos nu reprezintă în sine o protecţie”

„Şi la spitalul nostru, şi la alte spitale de aici sunt o grămadă de pacienţi la terapie intensivă cu vârstele mai mici de 40 de ani. Am avut chiar şi un băiat de 19 ani, şofer pe ambulanţă, a ajuns intubat la ATI. Sunt cazuri mai rare, dar ele sunt. Lumea trebuie să înţeleagă, faptul că eşti tânăr şi eşti sănătos nu reprezintă în sine o protecţie. Nu ai nicio garanţie că faci o formă lejeră. Când ne uităm la toate acestea, ne dăm seama cât de puţin costă izolarea şi respectarea normelor de igienă. Spălatul pe mâini e esenţial. Trebuie doar apă şi săpun, nu trebuie altceva. Iar când ieşim afară, la cumpărături, e bine să avem nişte mănuşi chirurgicale, sau chiar cele simple din supermarketuri. După ce le folosim, le aruncăm. Scade probabilitatea de a contracta acest virus. Cel mai important lucru rămâne să stăm în casă. Nu te duci la rude, nu vin ele la tine. Stai izolat. Izolat înseamnă izolat. Aşa ajuţi sistemul sanitar să nu se aglomereze şi să-i trateze pe cei care au nevoie şi aşa ajuţi personalul sanitar să nu se contamineze', avertizează medicul Florin Puflea.

„E important ca oamenii din sistem să nu ascundă lucruri!”

„România încă mai poate să găsească soluţii, avem încă un număr mic de persoane infectate. Există problema că se testează încă foarte puţin.

Dacă oamenii înţeleg să se izoleze, dacă sistemul medical se organizează să facă faţă crizei, în sensul în care lipsurile sunt făcute publice, societatea şi firmele se vor putea organiza să vină cu soluţii. Cooperarea la nivelul societăţii trebuie să treacă dincolo de diviziunile politice. Avem nevoie de soluţiile care vin de la specialiştii în domeniu şi nu de decizii ce au în spate calcule politice. Trebuie să se vorbească clar şi deschis despre problemele existente, că medicii nu au materiale de protecţie, medicamente. Aceste lucruri nu trebuie ascunse.

În Italia au venit şi au spus clar ce lipsuri există, au spus avem nevoie de atâtea măşti, de atâtea combinezoane, de atâtea ventilatoare, ajutaţi-ne. E important ca oamenii din sistem, funcţionarii publici, fie că vorbim de spitale, DSP-uri să nu ascundă informaţii, să nu se întâmple cum a fost la Colectiv, cu „avem de toate'. Dacă iară facem lucrurile pe ascuns, să ştiţi că acest virus se va răspândi la toată lumea, nu doar la cei mai amărâţi. Cum am văzut, cei aflaţi la putere nu sunt deloc feriţi. Din păcate, la noi politicianul e un fel de Dumnezeu pe pământ. Chiar dacă sunt oameni care nu au studii de specialitate în chestia asta îşi dau cu părerea şi ridică vocea împotriva experţilor. Politica a ajuns să ne calce în picioare, şi noi acceptăm chestia asta', a mai declarat medicul.




 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton