Simptomele infectării cu noul coronavirus COVID-19. Care sunt cele mai grave situații care trebuie să te trimită la doctor

 Dumba Gabriela
.

Noul coronavirus, care a apărut inițial în China, este strâns legat de virusul SARS din 2003 și pare să aibă caracteristici similare. Potrivit experților ECDC, virusul poate provoca simptome ușoare, asemănătoare gripei, dar și boli severe, precum pneumonia. Persoanele cu afecțiuni cronice existente par să fie mai vulnerabile la complicații. Afecțiunile preexistente raportate până acum includ hipertensiunea arterială și alte afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afecțiuni hepatice și alte boli respiratorii.

Ce este coronavirusul? Este un virus care provoacă infecții la om și o varietate de animal și se pot transmite între animale și oameni, fără ca animalele de companie să fie considerate surse de infectare. Până acum au fost identificate șapte coronavirusuri care au provocat boli la oameni și care au dus la apariția unor focare precum MERS-CoV și SARS.

Noul coronavirus COVID-19 provoacă panică pe planetă pentru că reprezintă o tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificată anterior la om, mai cu seamă că încă nu a fost identificată o schemă de tratament pentru infecțiile rezultate.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (COVID-19) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritățile din țară noastră, că și experții ECDC susțîn că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă următoarele simptome:

  • Febră – minimum 38 grade Celsius (88%)
  • Tuse seacă (68%)
  • Oboseală (38%)
  • Expectorație (33%)
  • Resporație îngreunată (19%)
  • Durere musculară (15%)
  • Durere de gât (14 %)
  • Durere de cap (14%)
  • Frisoane (11%)
  • Vărsături (5%)
  • Nas înfundat (5%)
  • Diaree (4%)
  • Eliminare de sânge prin tuse (1%)
  • Conjunctivită (0.8%)

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), citat de Mediafax, o agenţie germană de control şi prevenire a bolilor, noul virus are o perioadă de incubaţie de 14 zile.

Institutul recomandă celor care nu sunt siguri de ce boală suferă sau care au îngrijorări să consulte un doctor. Un medic poate lua probe şi determina în urma analizei prezenţa sau absenţa viruşilor la nivelul aparatului respirator.

Diferențe între gripă și răceală

Până şi doctorii au dificultăţi în a face diferenţa intre cele două, o gripă sau o răceală obişnuită atunci când observă simptomele pacientului. În cazul unei răceli, majoritatea oamenilor au gâtul iritat, apoi le curşe nasul şi ulterior ar putea tuşi. Aceste simptome, cât şi febra şi durerea de cap, pot ţine câteva zile, iar persoanele pot fi apatice în acestă perioadă.

Prin comparaţie, simptomele gripei te lovesc toate deodată: Un pacient cu gripă are dureri de cap şi musculare, începe o tuse seacă, vocea răguşită, apar dureri în gât şi febra ridicată (până la 41 de grade Celsius), deseori însoţită de frisoane. Persoana vrea să stea mai mult în pat, se simte extenuată, nu are poftă de mâncare şi poate dormi ore în şir, potrivit specialiștilor citați de Digi24.ro.

Un guturai obişnuit trece de regulă în câteva zile şi majoritatea simptomelor dispar în aproximativ o săptămână. Gripa este dificilă, poate ţine o persoană la pat cel puţin o săptămână, iar în unele cazuri sunt necesare câteva săptămâni pentru ca persoana să îşi revină complet.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton