SNSPA, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul independent Cristian Terheș au cerut joi Curții Constituționale să anuleze alegerile prezidențiale după ce serviciile secrete au susținut că 'un actor statal' l-a susținut pe Călin Georgescu. CCR e condusă de Marian Enache.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații (hacks and leaks) și sabotaje, a arătat Serviciul de Informații Externe în nota de informare transmisă Consilul Suprem de Apărare a Țării reunit în 28 noiembrie.
Cristian Terheș a depus la CCR o nouă cerere de anulare a turul I al alegerilor prezidențiale
SNSPA sesizează Curtea Constituțională pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică, pentru scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur al prezidențialelor, a declarat joi rectorul Remus Pricopie, pentru Edupedu.ro.
„Colegii mei lucrează la sesizarea Curții Constituționale și sper ca în maxim o oră CCR să fie sesizată de SNSPA, dar cred că vor fi și alții care vor sesiza CCR-ul, astăzi’, a anunțat Pricopie.
Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat joi pentru G4Media că a depus la CCR o cerere de revizuire a validării turului 1 al alegerilor. ‘După apariția documentelor date de CSAT, sunt date noi, documente noi, și în lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea anterioară de anulare a alegerilor prezidențiale’.
Și Publicația Calea Europeană a sesizat joi Curtea Constituțională a României privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale, se arată site-ul caleaeuropeana.ro.
Tot joi, Florin-Leontin Abraham, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului din subordinea Academiei Române, a cerut CCR ‘analizarea de urgență a conținutului informațiilor menționate anterior (documentele CSAT – n.red.), în vederea verificării integrității procesului electoral din România și, dacă este cazul, reluarea primului tur al scrutinului prezidențial’, arată g4media.ro.
SRI a declasificat un document care atestă că activitatea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu ar fi fost coordonată de către ‘un actor statal’
CSAT a declasificat miercuri, 4 decembrie, documente de la instituțiile de apărare și securitate vizând campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu.
SRI a informat că rețeaua de 25.000 de conturi prin care era promovat Călin Georgescu a devenit foarte activă cu două săptămâni înainte de alegeri. Peste 700 de conturi au fost create din 2016 şi au avut o activitatea redusă până pe 11 noiembrie 2024. În document se menționează că activitatea conturilor de TikTok a fost organizată pe Telegram, unele grupuri fiind înființate încă din 2022.
Informațiile transmise în CSAT de serviciile secrete despre Călin Georgescu au fost desecretizate miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, la solicitarea instituțiilor emitente, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale.
Creșterea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu nu a fost organică, iar activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către ‘un actor statal’, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru ‘rostogolirea’ mesajelor pe platformă’, se arată într-un document SRI declasificat miercuri de CSAT.