Statul român, obligat de CEDO să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex: "În urma acestei decizii istorice..."

 Radulescu Ruxandra
.

Statul român, obligat de CEDO să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și alte persoane împotriva statului român, în care au sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția Curții, ce vizează „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie'. Iată ce a declarat președintele CEDO, Csaba Asztalos.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Statul român, obligat de CEDO să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Curtea Europeană a Drepturilor Omului solicită statului român formularea unei legislații, prin care să recunoască cuplurile de același sex. Această decizie, vine după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român, din cauză lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, formate din persoane de același sex. Decizia CEDO a fost pronunțată în urma plângerilor depuse în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și ale altor 20 de familii formate din persoane de același sex. CEDO a concluzionat marți că România a încălcat articolul 8 din Convenție în privința „vieții private', cât și al „vieții de familie'.

Statul român, obligat de CEDO să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex

  • „Curtea observă că atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate.
  • Curtea a ajuns deja la concluzia existenţei unei obligaţii pozitive în temeiul articolului 8 din Convenţie de a asigura recunoaşterea şi protecţia juridică a cuplurilor de acelaşi sex şi a constatat o încălcare a acestei obligaţii în cauzele Oliari şi alţii şi Fedotova şi alţii (…) Această obligaţie pozitivă nu ar trebui să depindă de circumstanţele naţionale. Obligaţia de a se asigura că reclamanţii aveau recunoaşterea şi protecţia juridică a familiilor lor respective este general aplicabilă în temeiul Convenţiei: reclamanţii – care constituiau de facto familii de acelaşi sex în România – aveau acelaşi drept la recunoaştere şi protecţie juridică în temeiul articolului 8.
  • Curtea constată că niciunul dintre motivele de interes public invocate de Guvern nu prevalează asupra interesului reclamanţilor de a vedea relaţiile lor respective recunoscute şi protejate în mod corespunzător de lege.
  • Curtea concluzionează că statul pârât şi-a depăşit marja de apreciere şi nu şi-a respectat obligaţia pozitivă de a asigura dreptul reclamanţilor la respectarea vieţii private şi de familie a acestora'

Citește și: WRS, reprezentantul României la Eurovision 2022, a recunoscut că are o relație cu un băiat: „Acceptarea mea așa cum sunt este secretul fericirii mele”

Citește și: Maurice Munteanu a picat de patru ori examenul la Teatru. De ce îl acuză pe Florin Zamfirescu de discriminare: „Dacă eram în 2022, risca probabil să rămână fără catedră”

Președintele CNDC, despre decizia CEDO: „Soluția ar fi să adopte legea parteneriatului civil”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD), Csaba Asztal a declarat că țara noastră este obligată să formuleze o legislație pentru protejarea cuplurilor de același sex. Acesta a adus în discuție legea parteneriatului civil, care ar putea viza atât cuplurile formate din persoane de același sex, cât și pe cele heterosexuale. Președintele CNDC a menționat că legea nu se referă și la posibilitatea adopției unui copil, de către persoanele de același sex.

„Decizia nu este o surpriză, ea era previzibilă. Efectul important este că România va fi obligată să adopte o legislație prin care protejează și recunoaște cuplurile de același sex. Soluția ar fi să adopte legea parteneriatului civil care în opinia mea ar trebui să se refere și la cuplurile heterosexuale nu doar la cele formate din persoane de același sex. Foarte important este că CEDO nu va accepta argumentul statelor că în societate există un număr important de cetățeni care nu agreează parteneriatul persoanelor de același sex', a declarat acesta, pentru Hotnews.

Asociația Accept reacționează față de decizia CEDO

Asociația Accept, care militează pentru protejarea drepturilor persoanelor din comunitatea LGBTQ+, a precizat că decizia CEDO este un mare pas înainte pentru România. În 17 mai, asociația Accept a formulat o petiție în care solicită „protecție și recunoaștere legală pentru toate familiile'.

În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.
CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.
Asociația ACCEPT cere încă o dată cu ocazia acestei hotărâri Guvernului și Parlamentului României să își facă datoria față de toți cetățenii lui și să trateze toate familiile din țara noastră cu demnitate și respect.
Solicităm Guvernului și Parlamentului adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România, precum:

  • Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate;
  • Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă;
  • Protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice'.
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton