Conform unui studiu întreprins de cercetătorii chinezi, persoanele care poartă ochelari de vedere sunt mai puțin predispuse la infectarea cu coronavirus. Iată care sunt cauzele!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Într-o perioadă în care pandemia de coronavirus a atins un nou punct de vârf – iar în România numărul infectărilor a sărit de 1.700 -, cercetătorii chinezi au făcut o descoperire importantă: persoanele care poartă ochelari de vedere sunt mai puțin predispuse în a contracta COVID-19!
În studiu au fost integrați 276 de pacienți dintr-un spital din provincia Hubei, din China, iar cercetătorii au descoperit că doar aproximativ 6% poartă ochelari, din cauza miopiei, o rată mult mai mică decât cea estimată în cercetările anterioare, care era de 31,5%, transmite Live Science.
Ochelarii descurajează oamenii să-și atingă ochii
În urma studiului efectuat, cercetătorii chinezi au emis ipoteza că purtarea ochelarilor împiedică oamenii să-și atingă ochii, ceea ce poate reduce riscul infectării cu COVID-19. Pe scurt, „ochelariștii” au mai puține șanse să ia coronavirus, iar asta deoarece nu au tendința să ducă mâna la ochi atât de des, virusul fiind împiedicat astfel să se transfere de la mâini la ochi.
Asta cu atât mai mult cu cât celulele din globul ocular au receptori care permit SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, să intre în organism, virusul fiind detectat în ochii pacienților infectați.
Reversul medaliei
Până vor apărea și concluziile care vor confirma studiul, cercetătorii ar trebui să ia în considerare că recomandarea de a purta ochelari îi poate afecta pe cei care nu sunt obișnuiți, în condițiile în care aceștia vor avea tendința de a duce mai des mâinile la față. Cu toate acestea, dat fiind că majoritatea populației obișnuiește să poarte ochelari de soare, aceștia s-ar putea dovedi o bună protecție la ieșirea din casă.
Experții avertizează însă că deocamdată s-a găsit doar o asociere care încă nu poate dovedi cu certitudine o relație „cauză-efect' între a purta ochelari și a fi protejat de COVID-19. Pe de altă parte, faptul că personalul medical, pe lângă măști, poartă și ochelari de protecție sugerează că și protejarea ochilor este de dorit, chiar dacă ghidurile de sănătate publică nu promovează acest lucru.
Până atunci însă, distanțarea fizică, purtarea măștilor și igiena corectă a mâinilor sunt de bază.
Foto: Hepta