Subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2023

 Dumba Gabriela
.

Elevii de clasa a XII-a au susţinut astăzi, 26 iunie, proba obligatorie la Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023. Iată care au fost Subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2023! Absolvenţii claselor a XII-a au avut trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor de Limba română de la Bacalaureat 2023.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Pentru susţinerea probei obligatorii din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, elevii de liceu au fost nevoiţi să prezinte un document de identitate la intrarea în sala de examen. Examenul de Limba română de la Bacalaureat 2023 a fost susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil uman și real, de cei din liceele tehnologice, precum și de către cei cu specializarea învățători-educatoare.

subiecte-limba-romana-bacalaureat-2023-publicate-842620subiecte-limba-romana-bacalaureat-2023-publicate-842620

Subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2023

La Subiectul I, candidații au primit un fragment din „Ion Creangă, viața și opera', de George Călinescu, în baza căruia au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

La subiectul II, la limba română, profil real şi tehnologic, de la Bacalaureat 2023, elevii de clasa a XII-a au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, poezia „A mele visuri…”, de Alexandru Vlahuță, evidenţiind realaţia dintre idea poetică şi mijloacele artistice.

La subiectul III, la limba română, profil real şi tehnologic, de la Bacalaureat 2023, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

La subiectul III, la limba română, profil uman, de la Bacalaureat 2023, elevii au avut de realizat caracterizarea unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Citește și: Câți bani a câștigat Nina Hariton, de fapt, la Chefi la cuțite 2023. Ce se arată în regulamentul competiției

Citește și: Cum arată acum Hannelore de la Insula Iubirii, sezonul 4. Fosta concurentă a trecut printr-o transformare spectaculoasă

Programă Limba română Bacalaureat 2023 

Conform programei școlare în vigoare, pentru examenul de Bacalaureat 2023, elevii au avut de studiat cel puțin un text din opera următorilor autori: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, potrivit antena3.ro.

Subiectul la Limba română de la Bacalaureat 2023 este structurat în trei părți

Subiectul I la Limba Română de la Bacalaureat 2023 cuprinde un text la prima vedere și câte cinci cerințe, notate cu câte șase puncte fiecare, care se pot rezolva pe baza informațiilor din fragmentul primit.

De asemenea, primul subiect la română de la Bacalaureat 2023 cuprinde și o cerință, notată cu 20 de puncte, care presupune argumentarea unui punct de vedere, prin raportarea la informațiile prezente în textul primit.

Subiectul al II-lea la Limba Română de la Bacalaureat 2023, notat cu 10 puncte, este format dintr-un text la prima vedere, pe baza căruia elevii trebuie să rezolve o cerință de tipul: evidențierea trăsăturilor unui curent literar, caracterizarea unui personaj sau prezentarea perspectivei narative.

Subiectul al III-lea la Limba Română de la Bacalaureat 2023, notat cu 30 de puncte, presupune redactarea unui eseu structurat, pe baza operelor studiate, aparținând autorilor menționați în programa de examen.

Când se publică rezultatele de la Bacalaureat 2023

Primele rezultate de la Bacalaureat 2023 vor fi afişate în data de 3 iulie până la ora 12:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeaşi zi.

Rezultatele finale de la Bacalaureat 2023 se vor afişa pe data de 7 iulie 2023. Examenul naţional de Bacalaureat 2023 se consideră promovat de către absolvenţii claselor a XII-a care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

  • au susţinut probele de evaluare a competenţelor;
  • au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton