Absolvenţii de clasa a XII-a susţin astăzi, 2 iulie, proba obligatorie de la Bacalaureat 2024, cea la Matematică şi Istorie. Examenul la Istorie de la Bacalaureat 2024 este susținut de absolvenții de la profilul umanist, precum și de la filiera vocațională, cu excepția celor de la specializarea învățători-educatoare. Examenul la Matematică de la Bacalaureat 2024 este susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil real, de cei din liceele tehnologice, precum și de către cei cu specializarea învățători-educatoare. Iată care sunt subiectele la Matematică şi Istorie, de la Bacalaureat 2024!
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI!
Pentru susţinerea probei obligatorii din cadrul examenului de Bacalaureat 2024, elevii de liceu sunt nevoiţi să prezinte un document de identitate la intrarea în sala de examen. Trei ore au la dispoziţie absolvenţii claselor a XII-a pentru rezolvarea subiectelor de Matematică sau Istorie de la Bacalaureat 2024.
Subiectele la Istorie, de la Bacalaureat 2024
Potrivit subiectelor publicate pe stirileprotv.ro, elevii de la uman au avut de rezolvat șapte exerciții la primul subiect, pe baza a două fragmente-suport, șase exerciții la subiectul al doilea, bazate pe textul-suport „Istoria modernă a românilor', de N. Isar și un eseu la ultimul subiect.
Subiectul I Istorie BAC 2024
La exercițiul 1, elevii au numit lupta din 1595, menționată în textul-suport B.
La exercițiul 2, au avut de precizat, din sursa A, o informația referitoare la acțiunile otomanilor din 1462.
La exercițiul 3, elevii au avut de precizat un domn al Țării Românești la care se referă textul A, respectiv textul B.
La exercițiul 4, elevii au avut de precizat litera corespunzătoare textului care susține că domnul organizează o campanie militară în sudul Dunării.
La exercițiul 5, elevii trebuiau să scrie o relație de cauză-efect stabilită între două informații selectate din sursa B și să precizeze rolul fiecăreia.
La exercițiul 6, au avut de prezentat alte două acțiuni diplomatice la care au participat românii în secolele XV-XVI, diferită de cea menționată în sursa B.
La exercițiul 7, candidații au avut de menționat o asemănare între două fapte istorice desfășurate de români în secolul XIV.
Subiectul II Istorie BAC 2024
Elevii au avut de numit la exercițiul 1 o mare alianță precizată în fragmentul dat.
La exercițiul 2, elevii au avut de numit secolul la care se referă sursa dată.
La exercițiul 3, candidații la Istorie trebuiau să menționeze șeful guvernului din 1914 și o caracteristică a opiniei publice din România, din text.
La exercițiul 4, trebuiau să menționeze din text două informații referitoare la evenimentele din 1917.
La exercițiul 5, cerința cerea ca elevii să formuleze un punct de vedere referitor la acțiunile militare desfășurate în 1916, pe baza textului, și susținându-și opinia cu două informații din sursă.
La exercițiul 6, elevii au argumentat, printr-un fapt istoric relevant, informația conform căreia democrația din România Mare se consolidează în perioada 1921-1930.
Subiectul III Istorie BAC 2024
La ultimul subiect, elevii au avut de elaborat un eseu despre România postbelică, în aproximativ două pagini.
Subiectele şi baremele de corectare pentru probele de la Matematică şi Istorie vor fi afişate astăzi, după ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.
Subiectele la Matematică, Bacalaureat 2024
Subiectele de la proba scrisă de Matematică au apărut în mediul online la scurt timp începerea examenului, la fel cum s-a întâmplat și luni, 1 iulie, la Limba și literatura română.
De departe, cel mai dificil subiect a fost al III-lea, acolo unde elevii au avut de rezolvat două funcții, inclusiv să determine ecuația tangentei la graficul funcției și intervalele de monotonie.
Subiectul I, exercițiul 4, le-a dat bătăi de cap elevilor. Cerința sună așa: „Determinați probabilitatea ca, alegând un număr din mulțimea A= (10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90), acesta să fie divizibil cu 20'. Mulți dintre candidații de la BAC au fost tentați să scrie că probabilitatea este 50%, adică 1/2, însă acest lucru este greșit. Pentru că, în mulțimea specificată sunt 9 numere, iar cele multiple de 20 sunt 4. Așadar, probabilitatea este, potrivit definiției, raportul dintre cazurile favorabile și cazurile posibile, în acest caz 4/9.
Programă Matematică Bacalaureat 2024 pentru fiecare profil
Elevii claselor a XII-a susţin astăzi proba scrisă la matematică de la Bacalaureat 2024. Proaspeţii absolvenţi de clasa a a XII-a au subiecte diferite la Bacalaureat 2024, în funcție de filieră, specializare și profil, după cum urmează:
- M1 – mate-info, pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică și pentru filiera vocațională, profilul militar, specializarea matematică-informatică;
- M2 – științe ale naturii, pentru profilul real, filiera teoretică, specializarea științe ale naturii;
- M3 – tehnologic, pentru filiera tehnologică, adică: profilul servicii, toate calificările profesionale, profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale;
- M4 – pedagogic, pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător/educatoare.
Pentru absolvenţii claselor a XII-a, subiectele la Matematică de la Bacalaureat 2024, profil mate-info, pot conţine mulțimi și elemente de logică matematică, funcții, vectori în plan, matematici financiare, elemente de algebră sau elemente de analiză matematică.
Pentru absolvenţii claselor a XII-a, subiectele la Matematică de la Bacalaureat 2024, ştiințe ale naturii, pot conţine mulțimi de numere, coliniaritate, concurență, paralelism sau aplicații ale trigonometriei și ale produsului scalar a doi vectori în geometria plană.
Pentru absolvenţii claselor a XII-a, subiectele la Matematică de la Bacalaureat 2024, profil tehnologic, pot conţine elemente de calcul matricial și sisteme de ecuații liniare, matrice; determinanți, sisteme de ecuații liniare.
Pentru absolvenţii claselor a XII-a, subiectele la Matematică de la Bacalaureat 2024, profil pedagogic, pot conţine mulțimi și elemente de logică matematică, funcții, vectori în plan, dar şi sisteme de ecuații liniare.
Cum se calculează media finală la Bacalaureat în 2024
Examenul de Bacalaureat 2024 este considerat promovat de către absolvenţii claselor a XII-a dacă aceştia au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală la Balacaureat 2024 este de cel puțin 6.
Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 la toate probele scrise de la Bacalaureat 2024, se calculează media generală ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.
Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.
Pentru candidaţii care obţin media generală la Bacalaureat 2024 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.