Supa de pui, alimentul te face bine când ai gripă sau raceală. Explicația nutriționistului

 Dumba Gabriela
.

Este demonstrat științific faptul că supa de pui, în care s-au fiert și legume (ceapă, cartofi, morcov, țelină, pătrunjel, etc) are proprietăţi antiinflamatoare, calmează iritaţia gâtului, deblochează căile nazale şi favorizează eliminarea secreţiilor, sporeşte capacitatea cililor nazali de a proteja corpul de virusuri şi bacterii.

Supa de pui nu este doar un aliment care te hidratează şi te hrăneşte în acelaşi timp, ci și un remediu naturist recunoscut din bătrâni datorită conținutului ridicat de vitamine şi antioxidanţi care întăresc sistemul imunitar. În plus, ceapa este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru tratarea gripei, conţine glucide, proteine, vitamina C, fibre, acid folic, magneziu şi vitamine din grupul B. Are proprietatea de a calma tusea şi gâtul iritat, desfundă căile respiratorii, e un puternic antiseptic şi, în acelaşi timp, e un bun somnifer natural, elimină toxinele din organism şi scade tensiunea.

Cercetătorii au descoperit că supa de pui inhibă mișcarea anumitor celule imunitare la suprafața membranelor mucoase. Migrarea acestor celule la suprafața poate fi responsabilă cel puțin parțial de producția de mucus. 

Specialistul în nutriție, Mihaela Bilic, explică, pe Facebook, de ce supa de pui are atât de multe beneficii pentru sănătate atunci când suntem răciți.

Supă de pui pentru suflet… și pentru răceală. Dacă supa fierbinte vindecă sufletul, așa cum lasă să se înțeleagă titlul unei cărticele de succes, rămâne de văzut. Insă cu siguranță face bine când vine vorba de gripă și răceală.

Nu știu să vă spun cum de o farfurie cu mâncare a ajuns să facă înconjurul globului și să fie adoptată de mai multe culturi drept un remediu terapeutic. Să se fi vorbit între ele bunicile din America cu cele din China, de a ajuns supa de pui un panaceu universal? Oare dacă e altfel de supă, efectul este același?

Contează rețeta sau funcționează pentru orice variațiuni ale aceleiași teme? Poate fi și cu tăiței sau fidea, contribuie și făinoasele cu ceva? Oamenii de știință nu pot explica mecanismele medicale prin care apar efectele benefice, însă rezultate concrete există: supa de pui ameliorează congestia nazală și respiratorie, ajută la deblocarea gâtului și nasului afectate de răceală și gripă', a scris Mihaela Bilic în postarea sa.

Apoi a continuat mesajul cu o scurtă istorie a acestui aliment minune, denumit supă de pui'.

Încă din secolul XV supa de pui apare menționată și ilustrată în folclorul mondial drept un remediu adresat bolnavilor. La evrei această zeamă caldă capătă o importanță spirituală, perlele de grăsime galbenă care plutesc în supă simbolizând fericirea viitoare în cazul petrecerilor și aniversărilor. După al doilea Război Mondial supa de pui și-a crescut popularitatea, deși misterul ei curativ nu a fost elucidat.

Abia în 1978 un anume Marvin Sackner încerca să demonstreze că supa de pui este mai eficientă în ameliorarea congestiei nazale decât consumul de apă fierbinte sau ceai. In 1980 Irwin Ziment arată că aceeași supă de pui contribuie la reducerea secreției de mucus din plămâni, responsabil de acest efect fiind aminoacidul cistină prezent în carne.

După 20 de ani Stephen Rennard afirmă că, reducând mucusul, supa de pui ajută la scăderea activității globulelor albe din sânge, ele fiind responsabile de inflamație', a completat nutriționistul.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton