Târgul de Crăciun de la Craiova vs. Târgul de Crăciun de la Viena. Plusuri și minusuri, așteptări vs. realitate / REPORTAJ EXCLUSIV

.

Târgul de Crăciun de la Craiova vs Târgul de Crăciun de la Viena. Se numără printre cele mai populare târguri de Crăciun din Europa. Nu o spunem noi, ci statisticile, dat fiind că în urma voturilor oferite de turiști, acestea s-au numărat în ultimii ani printre cele mai votate. E adevărat că, cel din Viena are o tradiție de ani buni, dar de câțiva ani și cel din Craiova vine rapid din urmă și pare să cucerească inimile călătorilor.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Târgul de Crăciun de la Craiova vs Târgul de Crăciun de la Viena. Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar cele mai populare târguri și-au deschis porțile deja din luna noiembrie, cele din Viena (căci, spre deosebire de Craiova, în afară de cel de la Primărie, care e probabil cel mai vizitat, s-au deschis mai multe piețe de Crăciun), înainte de jumătatea lunii, iar cel din Craiova doar la o săptămână mai târziu.

Târgul de Crăciun de la Craiova vs Târgul de Crăciun de la Viena


Precum era de așteptat, aglomerația s-a instalat în ambele orașe încă de la deschiderea târgurilor de Crăciun. Zeci de luminițe, decorațiuni de tot soiul, tiribombe, căsuțe de lemn cu produse alimentare tradiționale care mai de care mai îmbietoare sau produse handmade, suveniruri ideale pentru cei dragi sau, de ce nu, cadouri de Crăciun, aromă de vin fiert sau punci. Nimic nu lipsește, de toate pentru toate gusturile, de la mic la mare.

Echipa VIVA! a mers în ambele târguri anul acesta, astfel că în cele ce urmează vom contura impresiile cu care am rămas după ce am făcut baia de mulțime aferentă.

Târgul de Crăciun de la Craiova: plusuri și minusuri

Întâmplarea a făcut că am ajuns în Târgul de Crăciun de la Craiova în cel mai aglomerat weekend, în minivacanța de Ziua Națională. Două seri la rând am vizitat și am făcut turul târgului din fața Prefecturii, apoi în jos, stânga, spre Lipscani, ieșire spre Teatrul Național Marin Sorescu și mai departe spre strada A.I. Cuza, fără să ratez și English Park, de asemenea împodobit ca la carte. Astfel, am remarcat atenția deosebită la detalii, dat fiind că nu a fost uitat niciun colțișor, cel puțin în jurul centrului resimțindu-se atmosfera de sărbătoare la fiecare pas.


Am găsit un oraș extrem de animat, plin de culoare, muzică, decorațiuni care îți luau ochii la orice pas.

Citește și: Lista târgurilor de Crăciun din București, în 2023. Programul evenimentelor și principalele atracții pentru vizitatori

Citește și: Horoscopul lunii decembrie 2023 pentru toate zodiile

Citește și: Andreea Bălan și Victor Cornea au plecat împreună în Laponia, cu fiicele și cu mama ei: „În 10 minute am ajuns la o vilă cochetă în mijlocul unei păduri'

Citește și: Paula Seling și-a lăsat fiica la fostul soț, Radu Bucura, și a plecat în Canada: „E foarte grea perioada. Elena înțelege că…’. Cum va petrece artista Crăciunul


Plusuri Târgul de Crăciun de la Craiova

  • Decorat până la refuz, atenție la detalii. Perdele de luminițe, ciuperci imense, îngeri luminați, decorațiuni diferite la tot pasul, efectiv nu știi în ce parte să mai întorci capul. Brazi decorați în diferite stiluri peste tot, decorațiuni variate pe străzi. Recunosc că nu m-aș fi gândit să găsesc în Craiova atât de multă diversitate. De exemplu, pe strada A.I. Cuza am remarcat că toate magazinele de pe stradă aveau decor în același stil, de la un capăt la altul, arcade decorate cu măști, globuri, funde, steluțe și nu numai.
  • Muzică și voie bună. Pe scena ce era amplasată în mijlocul târgului au urcat diverși artiști ce întrețineau atmosfera, de asemena dispuși să facă poze cu turiștii, pentru amintiri de neuitat.
  • Casa lui Moș Crăciun și bradul cu ferestre, printre cele mai căutate la târg. Bradul cu ferestre și luminițe verzi, amplasat chiar în fața Prefecturii a captat atenția tuturor, fiind coadă în permanență la poze. Spre bucuria copiilor, Moș Crăciun îi aștepta la poză, într-o căsuță frumos decorată, renii fiind nelipsiți din peisaj. Contra sumei de 25 de lei, copiii rămâneau cu o amintire de neuitat: o fotografie cu unul dintre cele mai iubite personaje.
  • Distracție pentru copii. De asemenea, la tot pasul apăreau fel și fel de personaje care îi distrau pe copii. De la Olaf și Mickey Mouse, până la urși panda uriasi… și baloane cu lumini. Chiote de bucurie pentru cei mici.
  • Prețuri moderate. Cu toate că m-aș fi așteptat să mă lovesc de prețuri destul de piperate, chiar dacă nu sunt nici mici, totuși am remarcat prețuri moderate la Târgul din Craiova. 25 de lei un kurtoș sau 12-15 lei un pahar de vin fiert.
  • Distracție și pe gheață. O altă atracție importantă, patinoarul, a așternut zâmbetele pe chipurile turiștilor și a localnicilor, de la mic la mare.

Minusuri Târgul de Crăciun de la Craiova

  • Aglomerație. Precum am specificat mai sus, am ajuns în cel mai aglomerat weekend. Astfel, zicala „nu ai loc să arunci un ac' s-a potrivit mănușă. Străzile au devenit neîncăpătoare și, pentru mulți fiind destul de incomod, mai ales pentru cei care veneau în târg cu cei mici.
  • Cozi interminabile. Dat fiind că era atât de aglomerat, se formau cozi destul de mari. Mai ales pentru poze, să te dai în roată și la…. Kurtos. Mărturisesc că am văzut la tot pasul gogoși, dar o singură căsuță unde se vindea celebrul cozonac secuiesc. Coada era foarte mare, se aștepta mult până când se pregăteau, așa că a fost misiune imposibilă să-mi satisfac pofta.
  • Trafic infernal, greu de ajuns în centru. Șoferii, nevoiți să se înarmeze cu răbdare, mai ales cei care voiau să meargă cu mașina cât mai aproape de centru.
  • Cazare greu de găsit pe ultima sută de metri. Pentru cei care nu și-au pregătit din timp venirea în Craiova a fost imposibil să găsească cazare în Craiova. Chiar Lia Olguța Vasilescu a anunțat că nu mai sunt deloc camere libere la Craiova.

Târgul de Crăciun din Viena: plusuri și minusuri

În Viena am ajuns chiar în weekend-ul în care a fost deschiderea și m-am putut bucura de atmosfera de sărbătoare atât pe zi, cât și seara. Spre surprinderea mea, târgul de Crăciun de la Primărie mi-a plăcut mai mult pe timp de zi, decât seara. În rest, atmosfera de sărbătoare s-a resimțit într-un fel aparte pe străzile din Viena.


Ce-i drept, nu degeaba i s-a dus vestea că aici sărbătorile au un farmec aparte. Iar ultimele imagini pe care le-am văzut recent, după ce a și nins m-au făcut să regret amarnic că nu am prins primii fulgi de nea în loc de soarele orbitor de la jumătatea lunii noiembrie. Totuși, m-am bucurat că atmosfera de sărbătoare se resimțea pretutindeni, în ciuda vremii care nu se potrivea deloc cu tabloul de Crăciun. Spre deosebire de Craiova, în Viena sunt mai multe târguri de Crăciun: cel de la Primărie, de la Palatul Belvedere, din Maria-Theresien Platz, de la Palatul Schönbrunn, Târgul de Crăciun Spittelberg. Așadar, cam în orice zonă ai ajunge, sigur dai peste… o piață de Crăciun.


Plusuri Târgul de Crăciun de la Viena

  • Aglomerat, dar aerisit. Cu toate că și aici am dat peste aglomerație, spre deosebire de târgul din Craiova, aici atmosfera era un pic mai relaxată. Aveai libertate mai mare, nu te loveai de senzația de sufocare, că nu ai loc să te miști din cauza aglomerației.
  • Atmosferă de sărbătoare pe toate străzile. Spre deosebire de Craiova, unde atmosfera era întreținută de concerte, pe străzile din Viena răsuna muzica artiștilor stradali, care adunau în jurul lor zeci de turiști dornici să filmeze și să se bucure de voci mai puțin cunoscute. Trăsurile aduceau clar un farmec aparte orașului și completau tabloul specific Crăciunului.
  • Ușor de ajuns. În Viena nu m-am lovit de aglomerația din trafic. Spre deosebire de Craiova, unde traficul era extrem de aglomerat, aici se putea ajunge destul de ușor în centru, atât cu mașina, cât și cu mijloacele de transport în comun.
  • Fără cozi. O grămadă de căsuțe cu fel și fel de produse, de la dulciuri și feluri de mâncare de tot soiul, până la articole handmade, care să satisfacă toate gusturile, din Târgul de la Viena nimic nu lipsea. Bonus: nu aveai nici de stat la coadă, totul mergea foarte repede, așa că puteai să-ți satisfaci orice poftă fără mari bătăi de cap.

Minusuri Târgul de Crăciun de la Viena

  • Decorațiuni de anul trecut. Dat fiind că se numără printre cele mai căutate târguri din Europa, austriecii au misiunea grea de a ține mereu ștacheta sus. Dat fiind că și anul trecut am vizitat Viena în aceeași perioadă am observat că și anul acesta s-au pus aceleași decorațiuni, ceea ce nu e greșit, ba dimpotrivă trebuie lăudată inițiativa că acestea pot fi folosite mai mulți ani la rând și banii nu se cheltuie o avere pentru ca acestea să fie admirate o singura dată. Însă, spre surprinderea mea, acestea au fost amplasate fix pe aceeași stradă, cea care duce către Catedrala Sfântul Ștefan, fără să mai intercaleze noi elemente, care să distragă cumva atenția.
  • Plată cash. Aș zice că unul dintre neajunsurile din târgul de Viena este că, în majoritatea locurilor, trebuie să plătești cash. Tot mai obișnuiți să platim cu cardul sau cu telefonul în ultima perioadă, pentru mulți poate fi destul de incomod. Plus că turiștii nici nu știu și nu puțini sunt cei care vin nepregătiți pentru acest inconvenient.
  • Banii sau cana înapoi. Cei care doresc să savureze o cană de vin fiert sau un punci, trebuie să scoată din buzunar aproximativ 10 euro, dacă doresc să păstreze cana, de altfel cu un decor specific perioadei. Cei care aduc cana înapoi de la standul de unde au cumpărat primesc garanția de 5 euro înapoi, dar pentru mulți e destul de incomod să stea pe loc până termină băutura sau să se întoarcă să lase cana pentru a-și primi banii înapoi.

Foto: VIVA!