Litoralul românesc este în plin sezon estival, iar proprietarii plajelor vor să profite cât mai mult, în această perioadă. Pe o plajă din Mamaia, turiștii care preferă să stea pe cearceaf, în loc să închirieze un șezlong, sunt nevoiți să plătească un tarif fabulos, deși acest beneficiu ar trebui să fie fie gratuit. Proprietarii plajei au și o explicație pentru situația de față.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Tarif enorm pentru turiștii care vor să pună cearceaful pe o plajă din Mamaia Litoralul românesc este luat cu asalt de turiști în această perioadă, iar operatorii plajelor caută să profite din plin. Deși plajele din România nu sunt la fel de îngrijite precum cele din destinații precum Grecia, sau Bulgaria, tarifele sunt usturătoare. Un caz notabil este plaja Marina Surf din Mamaia, unde persoanele trebuie să plătească 200 de lei pe zi, dacă vor să stea pe cearceaf, deși acest lucru este gratuit, conform legii. Operatorii plajei au o explicație cel puțin bizară pentru acest practicarea acestor tarife.
Tarif exorbitant pentru turiștii care vor să pună cearceaful pe o plajă din Mamaia
În stațiunea Mamaia, mai exact la plaja Marina Surf, turiștii care vor stă stea pe cearceaf trebuie să plătească mai mult decât dacă ar alege să stea la șezlong. Mai exact cei care aleg varianta „la cearceaf” sunt nevoiți să scoată din buzunar 200 de lei pe zi, sau 1.500 de euro pe sezon.
Citește și: A înșelat-o sau nu Dinu Maxer pe Deea, în cei 17 ani de relație? „Nu o spun ca o mândrie, ci ca o realitate'
„Pentru închirierea unui loc pentru cearșaf (mărime 1.4 x 2 metri) în fața șezlongurilor tariful este de 200 ron/zi sau 1500 euro/sezon', potrivit anunțului de pe plaja Marina Surf, situată în Mamaia Nord.
Cum explică operatorii plajei din Mamaia tarifele enorme
Proprietarii plajei Marina Surf susțin că au recurs la aceste tarife pentru a-i descuraja pe cei acre nu sunt rezidenții resortului să facă plajă în zonă.
„Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora. Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii', au precizat proprietarii.
În plus, „zona alocată pentru cearşafuri pe plaja Marina Surf este în suprafaţă de 30% din plaja închiriată, conform legii şi este gratuită', iar „cei cinci metri pentru trecere și intervenții de urgență, până la primul rând de șezlonguri, sunt lăsați liber permanent',, notează Adevarul.ro.
Ce spune legea despre această situație
Prin contractele de concesionare a plajelor, un operator privat este obligat să lase 30% din suprafaţa sectorului concesionat la liber, pentru orice turist care vrea să stea la soare cu prosop sau cearşaf.
Operatorii privaţi îi determină pe turiştii care vor sa stea pe prosop sau cearşaf să meargă în spatele zonei de şezlonguri sau în locuri mărginaşe, pentru a-i determina să achiziționeze locuri mai accesibile.