Taxă nouă pentru turiștii care merg la Mamaia în 2023. Ce fac autoritățile cu banii

 Dumba Gabriela
.

Turiştii care se vor caza în această vară în staţiunea Mamaia vor avea de plătit, pe lângă sejur, şi o taxă turistică. Aceasta reprezintă 1% din valoarea totală a sejurului şi va fi achitată la recepţiile unităţilor de cazare, începând cu jumătatea lunii mai. Sumele adunate vor fi folosite pentru promovarea oraşului, pentru organizarea evenimentelor, concertelor sau târgurilor.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Noua taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor. Ea va fi încasată de la mijlocul lunii mai, odată cu debutul sezonului estival, iar banii vor ajunge la Organizaţia de Management a Turismului din cadrul primăriei. 

Scopul autorităţilor este să atragă tot mai mulţi turişti români sau străini în cea mai populară staţiune de pe litoral. Anul trecut, în Mamaia, a fost introdusă şi o taxă de parcare care a stârnit multă nemulţumire printre vizitatori.

Citește și:Cum se menține Andreea Esca în formă la 50 de ani și pe ce își cheltuie banii: „Toate aceste lucruri la un loc se cheamă o viață sănătoasă’

Citește și: Ada Dumitru și DOC s-au bătut la Survivor 2023: „De ce arunci cu c****? Ești în sevraj…'/ Ce pedeapsă au primit

Citește și:Ce lege propusă de Codin Maticiuc a ajuns spre promulgare la președintele Klaus Iohannis: „Până acum plăteam taxe statului pentru privilegiul de a ajuta statul'

„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice', explică George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Acesta spune că acum patronatele au cerut ca taxa să nu mai fie încasată de la ei, ci de la turiști, așa cum fusese planul lor inițial. În acest sens, aparatul Primăriei Constanța lucrează la proiectul care va intra în procedură de transparență publică și speră ca la mijlocul lunii mai taxa să fie încasată de la vizitatori.

Autoritățile nu cred că turiștii vor fi deranjați de o nouă taxă

Bugetul OMD Mamaia-Constanța este format din taxa de promovare (300.000 – 400.000 de euro/an) și taxa turistică, ajungându-se astfel la mai mult de o jumătate de milion de euro pe an.

„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag', adaugă Măndilă, citat de Adevărul.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton