Taxe mai mari pentru șoferii români de la 1 ianuarie 2025. Începând cu prima zi a anului viitor, șoferii din România vor resimți o serie de majorări de taxe și prețuri ce vor afecta costurile de operare și întreținere a vehiculelor. Atât carburanții și RCA, cât și valoarea punctului de amendă vor crește.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, de la 1 ianuarie 2025, carburanții asigurările, dar și amenzile vor crește cu 5 până la 30 de procente, chiar dacă sunt plafonate până în luna martie. Aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra bugetului șoferilor români, crescând costurile asociate deținerii și utilizării unui autovehicul.
Taxe mai mari pentru șoferii români de la 1 ianuarie 2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, șoferii din România vor resimți o serie de majorări de taxe și prețuri, acestea urmând să afecteze costurile de operare și întreținere a vehiculelor. Iată principalele modificări:
Asigurările RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru polițele de Răspundere Civilă Auto (RCA), valabile pentru următoarele șase luni. Acestea indică creșteri semnificative, variind între 5% și peste 30%, în funcție de categoria de șoferi și caracteristicile vehiculului.
Cel mai mult vor plăti șoferii de peste 60 de ani din București, unde asigurătorii consideră că sunt riscuri mai mari. De exemplu, în București-Ilfov, cel mai mic tarif de referință începe de la 1.844 lei, pentru o mașină cu o putere de 50 de kilowați, deținută de o persoană cu vârsta între 51 și 60 de ani. La polul opus, tariful poate ajunge la 5.240 lei pentru o persoană sub 30 de ani care deține un autovehicul de peste 300 de kilowați.
Tariful de referinţă cel mai mare este de 3.964 de lei pentru grupa de vârstă de 30 de ani sau sub 30, pentru o maşină cu o putere de 201-300 kW.
Prețul carburanților
Accizele la carburanți vor crește de la 1 ianuarie 2025, ceea ce va duce la majorarea prețurilor la pompă. Astfel, benzina se va scumpi cu 17 bani pe litru, iar motorina cu 16 bani pe litru.
Punctul de amendă
Valoarea punctului de amendă, care este calculată în funcție de salariul minim brut pe economie, va crește de la 165 de lei la 202,5 lei începând cu 1 ianuarie 2025. Această majorare va duce la creșterea cuantumului amenzilor rutiere corespunzătoare diferitelor clase de sancțiuni.
Dacă Guvernul nu va prelungi plafonarea punctului de amendă, din 2 ianuarie un șofer care nu poartă centura de siguranță poate fi amendat cu maximum 600 de lei, față de 495, în prezent.
Prețurile rămân plafonate până în martie 2025
Toate aceste creșteri de tarife vin în pofida faptului că plafonarea prețurilor rămâne în vigoare până în luna martie a anului viitor. Noua hotărâre va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Asigurarea RCA este obligatorie pentru proprietarii de vehicule și conducătorii acestora din Uniunea Europeană.
Foto: Shutterstock