Marți, 3 decembrie, reprezentanții TikTok au fost audiați în Parlamentul European pentru a răspunde întrebărilor privind întrebărilor legale de posibila influență a alegerilor prezidențiale din România. Audierea a avut loc în Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, fiind transmisă live pe YouTube.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Călin Georgescu a fost surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale, când a reușit să obțină un procent neașteptat de mare, pe care nici analiștii politici nu l-au anticipat. Candidatul independent a demarat o campanie agresivă pe TikTok, unde a câștigat popularitate prin mesaje directe și provocatoare. El a susținut că nu a cheltuit bani pe materialele electorale și a atribuit această victorie voluntarilor care l-au sprijinit activ în mediul online.
Citește și: Frații lui Silviu Prigoană vor să își îngroape tatăl alături de mama lor, după ce au cerut deschiderea cavoului și exhumarea lui. Dan, Titus și Valentin îi pregătesc o înmormântare creștin-ortodoxă
TikTok recunoaște o campanie ilegală de influențare a votului pentru Călin Georgescu
Brie Pegum, Global Head of Product for Authenticity & Transparency la TikTok, a prezentat, în timpul audierii, măsurile luate pentru combaterea dezinformării în contextul alegerilor din România. Din septembrie și până în prezent, rețeaua de socializare a închis 66.000 de conturi false legate de procesul electoral din România. Săptămâna trecută, a fost destructurată o rețea de 78 de conturi care țintea publicul român.
Reprezentanții TikTok au raportat și neutralizarea a două campanii care vizau alegătorii români și o campanie cunoscută anterior, legată de postul de știri Sputnik, susținut de Kremlin, care reapăruse pe platformă, potrivit Politico.
„Rețelele au fost „foarte, foarte mici' lansate în afara României, care vizează un public românesc', a precizat Brie Pegum.
În septembrie, TikTok a perturbat o altă rețea de 22 de conturi care urmăreau să răspândească dezinformare în România. A eliminat, de asemenea, o campanie a Sputnik care includea 11 conturi cu aproape 140.000 de urmăritori. Compania a menționat că această acțiune face parte din cercetările obișnuite și nu este neapărat legată de România.
Călin Georgescu nu a fost favorizat la alegeri, susțin reprezentanții TikTok
Reprezentanții TikTok au negat acuzațiile că l-ar fi favorizat pe candidatul Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale. Ei au subliniat că toți candidații au fost tratați în mod egal, fără diferențiere între independenți și cei aparținând unui partid.
„În general, am lucrat neîntrerupt pentru a încerca să evităm dezinformarea și să coordonăm un comportament autentic', a mai declarat Brie Pegum.
TikTok a prezentat detalii despre echipa sa de moderare. Platforma are peste 6.000 de moderatori de conținut în limbile Uniunii Europene, dintre care 95 se ocupă de conținuturile în limba română. Răspunsurile oferite de TikTok nu au convins pe deplin eurodeputații prezenți la dezbatere. Comisia Parlamentului European analizează posibilitatea de a transmite întrebări suplimentare în scris către platformă.
Călin Georgescu acuză platforma de cenzură
Contul principal de TikTok al lui Călin Georgescu ar fi fost supus unei operațiuni de shadowban, acuză acum candidatul independent la președinție. Acesta susține că vizualizările au scăzut foarte mult, „de la milioane la zeci de mii'.
„Din păcate, contul principal de TikTok a intrat în shadowban, o formă de cenzură care a redus drastic vizibilitatea noastră – de la milioane de vizualizări, acum ajungem doar la zeci de mii. Prin acest mesaj dorim să vă informăm și să vă invităm să rămâneți alături de noi. Mulțumim de susținere', se arată într-un mesaj postat pe canalul Telegram al lui Călin Georgescu Implică-te și tu, Renașterea României'.
Sursa foto: Facebook