În cât timp iese alcoolul din organism vor să știe toți cei care trebuie să conducă în perioada sărbătorilor. Căci, pe la noi, parcă nu e petrecerea petrecere fără ceva alcool. Totuși, dacă nu te poți abține, mai bine renunță la mașină. Căci sunt destui factori de care depinde în cât timp iese alcoolul din organism.
Unii spun că un pic de alcool nu strică. Ba chiar că ar fi benefic pentru sănătate. Numai că depinde cât de mult înseamnă acel pic pentru fiecare. Mai mult decât atât, fiecare organism metabolizează diferit licorile bahice. Iar pentru conducătorii de autovehicule este un factor extrem de important. Căci, dacă nu te simți beat, nu înseamnă că alcoolul nu este prezent în sângele tău și nu îți influențează reacțiile. Așa că e vital să știi la cât timp după ce ai consumat alcool poți urca la volan și, mai ales, în cât timp iese alcoolul din organism.
Cum acționează alcoolul asupra organismului
Alcoolul este o substanță psihoactivă. Afectează sistemul nervos central și provoacă o varietate de schimbări în comportament. Odată ingerat, alcoolul este absorbit rapid în sânge. Și se răspândește prin toate organele și țesuturile corpului. Metabolizarea acestuia implică transformarea alcoolului în produse chimice eliminate din organism prin urină și respirație.
Alcoolul este o substanță organică, obținută prin fermentarea unor ingrediente precum cerealele sau fructele. După consum, este absorbit rapid în sânge, încă de la nivelul mucoasei bucale. Apoi este metabolizat cu ajutorul enzimelor hepatice. Poate afecta corpul uman prin alterarea sistemelor nervos, muscular și endocrin. Efectele variază în funcție de cantitatea consumată, de perioada de consum și de răspunsul individual.
Fiind o moleculă mică, solubilă în apă, alcoolul este absorbit relativ puțin în stomac. Dar pătrunde în cantitate mare în intestinul subțire și se distrubuie în tot corpul. Așa se face că, în general, efectele unei băuturi sunt resimțite după 15-45 minute de la ingestie. Dar depinde de sexul consumatorului, de compoziția corpului, de cantitatea de alcool consumată, de prezența sau absența alimentelor în timpul consumului de alcool, precum și de capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul.
Unii cred că se pot trezi mai repede din beție. Dar procesarea alcoolului în organism este una dintre cele mai previzibile reacții chimice din corp. Și fiecare persoană elimină alcoolul la aceeași rată. Însă este diferit în cât timp iese alcoolul din organism. Alcoolul poate afecta psihicul prin reducerea inhibițiilor și creșterea impulsivității. Stimulează sinteza de endorfine și crește activitatea neuronală care se asociaza cu euforie sau anxietate.
Cum se metabolizează alcoolul
Alcoolul este descompus de organism la o rată de 0,016% pe oră. Asta înseamnă cam 16 mg alcool la 100 ml de sânge pe oră. Nu contează cât este de înalt sau de corpolent consumatorul, cum nici dacă a băut țuică, vin sau bere. Odată ce concentrația de alcool din sânge sau alcoolemia atinge un anumit nivel, organismul necesită o anumită perioadă de timp pentru a descompune alcoolul și a-l elimina din organism. Doar o cantitate mică de 2 până la 5% rămâne nemetabolizată. Iar aceasta se elimină ca atare prin urină, transpirație și respirație.
Principala modalitate prin care alcoolul este descompus constă în acțiunea enzimei alcooldehidrogenază. Aceasta descompune alcoolul dând naștere acetaldehidei. Acetaldehida este o substanță toxică. Totuși, organismele sănătoase o oxidează rapid prin acțiunea altei enzime. Ficatul este răspunzător de peste 90% din eliminarea alcoolului din organism. Și orice afecțiune la nivelul ficatului va reduce rata de metabolizare a alcoolului. Unele persoane, în special bărbații, au alcooldehidrogenaza și în stomac. La marii băutori, alcoolul este metabolizat în ficat de enzima citocrom P450IIE1 (CYP2E1).
Foarte important de știut este că acei consumatori cronici de alcool metabolizează alcoolul mai repede decât cei care beau ocazional. Dar rata metabolismului alcoolului scade substanțial în boala ficatului alcoolic avansată. În timp ce rata de metabolizare a alcoolului este constantă, rata de absorbție a alcoolului poate varia.
Nu există o modalitate practică de a crește rata metabolismului alcoolului. Da, metabolismul alcoolului este ceva mai rapid la cineva care a mâncat înainte de a bea. Dar creșterea este nesemnificativă. La cei care consumă alcool ocazional, alcoolemia este un bun indicator pentru cât de „beți' se vor simți. Pe de altă parte, băutorii „de performanță' au nevoie, în general, de un nivel de alcool mult mai mare pentru a obține aceeași stare de ebrietate.
Unele studii arată ca rata metabolismului alcoolului ar fi mai rapidă dacă persoana mănâncă înainte de a bea alcool. Și asta datorită fluxului sanguin mai crescut la ficat și a activității intense a enzimelor hepatice. Totuși, mâncarea nu mai ajută după ce alcoolemia a ajuns deja la un anumit nivel. Nu mai rămâne decât așteptarea pentru ca enzimele hepatice să descompună alcoolul din organism.
Metabolizarea alcoolului după ingestie poate fi rezumată astfel:
- 30 secunde dupa ingestie – alcoolul începe să pătrundă în sange și circulă spre creier;
- 5 minute dupa ingestie – alcoolul pătrunde în stomac, de unde o cantitate redusă este eliminată prin respirație;
- 20 minute dupa ingestie – 90% din alcool a ajuns în intestinul subțire, pancreas și ficat;
- 12 ore după ingestie – finalul ferestrei în care alcoolul poate fi detectat în urină.
În cât timp iese alcoolul din organism
Cum spuneam anterior, rata metabolismului alcoolului este constantă. Alcoolul este eliminat din sânge la o rată de aproximativ 16 mg alcool/100 ml pe oră, imediat ce persoana nu mai bea. Și asta indiferent de cât alcool se găsește în sânge. Așadar, dacă plănuiești să bei, renunță la volan! Căci încă poți avea o alcoolemie la limita legală în dimineața de după o beție. Căci e diferit pentru fiecare în cât timp iese alcoolul din organism. În plus, alcoolul poate fi detectat în respirație și sânge, precum și în urină, salivă și chiar păr.
Deși nu se poate grăbi rata de metabolizare, aceasta îți permite totuși să determini cât timp va dura până când alcoolemia va ajunge la zero. Cu alte cuvinte, în cât timp iese alcoolul din organism. Spre exemplu, cineva cu o alcoolemie de 160 mg/100 ml va avea nevoie de minimum 10 ore pentru a ajunge la o concentrație de alcool în sânge egală cu zero. Așadar, dacă a oprit consumul de alcool la 2-3 dimineața, va avea o alcoolemie apropiată de zero abia după prânz. Drept urmare, orice intenție de a urca la volan înainte trebuie reprimată.
Și e important de reținut că alcoolul poate fi detectat mult timp după consum în organism. În funcție de testul utilizat, timpul de detectare a alcoolului variază astfel:
- Sânge: 6-12 ore
- Respirație: 24 ore
- Urină: 12-48 de ore
- Salivă: 48 ore
- Păr: până la 90 zile
Riscurile nerespectării legislației în vigoare
Codul Rutier prevede o limită de 0,40 g / l alcool pur în aerul expirat. Asta înseamnă 0,8 g / l alcool pur în sânge. Odată depășite aceste limite, intervine răspunderea penală. Drept urmare, ca să te asiguri înainte, investește într-un alcooltest de calitate. Și testează-te tu, înainte de a fi testat de polițiști sau, și mai rău, înainte de a fi implicat într-un accident!
Consumul de alcool la șoferi este considerat infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală și anularea permisului. Asta dacă alcoolemia depășește 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau 0,80 g/l alcool pur în sânge. Se consideră contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea permisului pe 3 luni alcoolemia mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cum îți dai seama dacă mai ești sau nu beat
Așa cum am mai spus, există o serie de factori care influențează în cât timp iese alcoolul din organism. Iată care sunt:
1.Sexul
Femeile absorb și metabolizează alcoolul diferit față de bărbați. Femeile elimină mai repede alcoolul din sânge decât bărbații. Dar alcoolemia lor este mai mare când se consumă aceeași cantitate de alcool. De aceea, femeile sunt mai vulnerabile la afectarea hepatică și cardiacă indusă de alcool, comparativ cu bărbații. De unde și definitia consumului moderat de alcool ca find de 1 unitate standard de alcool pe zi la femei, comparativ cu 2 unități pe zi la bărbați. O unitate standard de băutură înseamnă: o cutie de bere de 330 ml 5%, un pahar de 150 ml de vin 12% sau 40 ml de tărie 40%.
2.Vârsta
Adolescenții, adulții tineri și persoanele în vârstă au o rată de eliminare mai mică.
3.Alimentele
Rata de metabolizare crește odată cu ingestia de alimente. Alcoolul este absorbit cel mai rapid când îl bei pe stomacul gol. Fiecare mililitru de alcool conține aproximativ 0.79 grame alcool. În medie, într-o unitate standard de băutură sunt cam 14-16 grame de alcool.
4.Momentul zilei
Alcoolul se metabolizează mai repede la sfârșitul zilei.
5.Efortul fizic
Alcoolul se elimină puțin mai repede în timpul exercițiului fizic.
6.Medicamentele
Anumite medicamente pot interacționa cu absorbția alcoolului și pot modifica metabolismul. Unele medicamente, cum sunt antihistaminicele, metoclopramidul sau fenotiazinele accelerează golirea stomacului. Astfel, alcoolul ajunge mai rapid în intestinul subțire, unde se produce absorbția rapidă. Alte medicamente, precum cimetidina, inhibă alcooldehidrogenaza de la nivelul stomacului, Și creşte astfel cantitatea de alcool absorbită.
Așa poți să te testezi
Metodele pentru măsurarea nivelului de alcool din sânge sunt esențiale pentru conducătorii auto.
1.Testarea EtG
Este o metoda non-invazivă, care utilizează urina pentru a detecta prezenta etanolului (substanța rezultată din metabolizarea alcoolului). Acest test poate furniza o estimare a cantității de alcool prezentă în sânge pe parcursul ultimelor 12 – 24 ore. Deoarece etanolul se elimină treptat din organism, această metodă poate oferi informații despre consumul recent sau abuzul cronic de alcool.
2.Testarea alcoolemiei cu ajutorul etilotestului
Permite măsurarea cantității de alcool din aerul expirat. Este o mtodă rapidă și simplă, rezultatele fiind disponibile în cel mult câteva minute. Etilotestul va putea înregistra eventuale reziduuri ale consumului de alcool în decurs de 4 – 6 ore după consum.
3.Calculatoare de alcoolemie
Grație evoluției tehnologiei, avem acces la tot felul de aplicații web și pentru telefoane mobile inteligente. Printre acestea există unele care monitorizează concentrația de alcool din sânge. De reținut, însă, că aceste calculatoare sunt doar un instrument de ghidare. Ele nu includ toate informațiile care pot influența alcoolemia, cum ar fi sănatatea ficatului, consumul de alimente sau interacțiunea cu unele medicamente. Așa că nu te baza pe ele când vrei să urci la volan.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: reginamaria.ro, healthline.com, medicalnewstoday.com