Declarația care a stârnit cele mai mari controverse: Toată populația Bucureștiului va fi testată pentru coronavirus. Vor urma și celelalte orașe

.

În contextul pandemiei de coronavirus, pentru a stopa infectarea, autoritățile Bucureștiului au decis să testeze toată populația. Informația a fost confirmată de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și de ministrul Sănătății, Victor Costache.

Dat fiind că în România numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 906, iar cel al deceselor, la 17, autoritățile au luat decizia de a implementa un proiect-pilot ce presupune verificarea amplorii infectării la nivelul Bucureștiului, testarea urmând să se facă ulterior la nivel național, a explicat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.


„Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte Mai întâi va fi testată populația în vârstă și persoanele cu risc', a precizat secretarul de stat.

„Este un proiect prin care se urmărește testarea tuturor aglomerărilor urbane. În București este cea mai mare aglomerare urbană și rămâne a fi testată, etapizat, toată populația. S-au mai primit 15 real-time PCR-uri, care vor fi montate, vor fi dotate cu specialiștii de rigoare și se vor face aceste testări etapizat pentru toată populația Bucureștiului, aleasă ca primă aglomerare urbană. Vor urma și celelalte orașe, Bucureștiul fiind oarecum un proiect-pilot în acest moment pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraș’, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.


Bucureștenii vor fi testați prin metoda door-to-door

De asemenea, Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, declarase miercuri la Adevărul Live că doreşte implementarea unui program de testare „inovativ’ de tipul celui din Coreea de Sud în care să fie testaţi pentru noul tip de coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti prin metoda door-to-door, conform Agerpres.

„Astăzi am semnat un protocol împreună cu domnul Streinu-Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ de tipul celui din Coreea de Sud, dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door’, a afirmat demnitarul la Adevărul Live.

„Dorinţa noastră şi necesarul pe care l-am identificat în momentul de faţă este undeva la minumum două milioane – maximum cinci milioane teste’, a completat ministrul Sănătății.

Persoanele care vor avea prioritate

Cine va avea prioritate

Proiectul va fi demarat săptămâna viitoare, iar în primul rând va fi testat personalul medical.


„În general, toate aglomerările urbane vor începe cu testarea tuturor persoanelor care lucrează în sistemul sanitar. După testarea personalului medical, se trece la testarea populației în general, în fiecare cartier în parte. Pacienții spitalelor sunt și ei testați, au o procedură de testare, au un prim test și în funcție de rezultatele lui sunt internați și tratați în continuare sau dacă sunt negativi, ei sunt izolați în izolare voluntară la domiciliu atâta timp cât patologia cronică, care a fost acutizată, le permite externarea’, a explicat secretarul de stat.


Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a confirmat, miercuri seară, că în Bucureşti va fi lansat un program de testare pe scară largă în ceea ce priveşte COVID-19, menționând că vor avea prioritate persoanele de peste 65 de ani şi cele cu diverse patologii.

„Am discutat acest aspect ieri cu domnul profesor Streinu-Cercel şi, împreună cu Ministerul Sănătăţii, atât cu domnul ministru, cât şi cu domnul secretar de stat Horaţiu Moldovan, demarăm un program pentru Capitală pentru testarea pe categorii de risc. Prima, peste 65 de ani; persoanele cu alte patologii şi pe urmă celelalte grupe de risc’, a precizat Gabriela Firea, citată de Agerpres.


În București există peste 483.000 de persoane care au peste 65 de ani.