Top 4 locuri de legendă din Roșia Montană. Cele mai frumoase obiective turistice din satul din Apuseni ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO

.

Situată într-un cadru natural splendid, prima localitate minieră atestată documentar de pe teritoriul României și loc greu încercat de recentele lupte de interese, Roșia Montană a fost martora multor momente dramatice și continuă să scrie istorie. Iată câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice din acest sat din Apuseni ce face parte azi din Patrimoniul Mondial UNESCO!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Exact când nimeni nu mai spera, deoarece atât premierul, cât și ministrul Finanțelor declaraseră că România se aștepta să piardă procesul cu compania Gabriel Resources privind Roșia Montană, Curtea de Arbitraj de la Washington a dat câștig de cauză țării noastre și, mai mult, statul român nici nu va plăti despăgubiri. Nu în ultimul rând, Roșia Montană va rămâne în Patrimoniul Mondial UNESCO. Și pentru că Roșia Montană apare și în List of World Heritage in Danger (Patrimoniul Mondial în pericol), acolo va fi interzisă pe viitor orice activitate minieră. De acum înainte, superbul sat de pe Valea Roșiei, din județul Alba, va fi doar o destinație turistică. Aici, o caracteristică unică a peisajului o reprezintă nenumăratele lacuri artificiale, peste 100, numite „tăuri (Țarina, Tăul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.). Create inițial pentru a folosi activității miniere, azi sunt folosite în scop de agrement, iar imaginile sunt extrem de convingătoare.


Mai mult, aici veți întâlni un loc plin de legende și povești despre ființe de basm, cum ar fi morojnițele și vâlvele. Se spune că morojnițele sunt ființe care după miezul nopții se dau de treinori peste cap, se transformă într un animal asemănător cu veverița și fură laptele de la vaci. Vâlvele sunt niște stafii ce pot lua diferite forme și trăiesc în fostele mine, unde li se arată din când în când localnicilor. Conform legendei întemeierii Roșiei Montane, se povestește că aurul a fost descoperit în zonă de către o femeie pe nume Cotroanța. Aceasta venea cu caprele pe un deal numit Chernic. Acolo a găsit un bulgăre ce strălucea la soare și și a dat seama că e din aur. Așadar, nu întâmplător una dintre fostele galerii din apropierea Tăului Mare a primit numele Cotroanța. Dacă vreți să aflați mai multe povești despre Roșia Montană, dar și să vă delectați cu frumusețea naturii, iată ce trebuie să vizitați!


CETATEA ALBURNUS MAIOR

Roșia Montană are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei și amintită de Herodot, Pliniu și Titus Liviu în scrierile lor. Una dintre cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa, Roșia Montană a fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian, ca oraș minier cu coloniști din Iliria. Era cunoscută sub numele de Alburnus Maior.

Primul document în care s a specificat acest nume este o tablă din ceară ce datează din 6 februarie 131. Aflată pe Dealul Cetății, în apropierea fostelor exploatări romane, Cetatea Alburnus Maior a reprezentat punctul de apărare al localității. S-a estimat că, în epoca romană, în fiecare an din galeriile de la Alburnus Maior se extrăgeau peste 500 kg de aur. În acest sit arheologic au fost descoperite locuințe, morminte, unelte pentru mi nerit, dar și multe inscripții în limba greacă și latină. Majoritatea acestor descoperiri pot fi admirate în Muzeul Mineritului, unde sunt sunt expuse și fotografii cu localnici care lucrau în mină, hărți geologice, roci, vestigii romane, machete ale zonei și ale siturilor miniere și unelte de minerit.


GALERIILE ROMANE

Galeriile romane, unele dintre cele mai vechi exploatări miniere din Europa în care este permis accesul vizitatorilor, pot fi vizitate la Muzeul Mineritului, care este structurat în trei secțiuni: Mina Alburnus Maior, exponatele din curtea minei și Muzeul Mineritului. Pentru a ajunge în mină trebuie să coborâți 157 de trepte, după care veți pătrunde în galeriile făcute de romani cu 2000 de ani în urmă, cu dalta și ciocanul, pe pereții cărora încă se mai văd firișoare aurii ce aprind imaginația.


Aceste galerii de zeci de kilometri străbat munții, într un labirint imens ce poate fi vizitat doar parțial. La Muzeul Mineritului puteți vedea monumente istorice și unelte pentru minerit, descoperite în ruinele fostului oraș, și construcțiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „șteampuri. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare, numite „tăuri.

Citește și: Totul despre Danieli, hotelul celebrităților. Poveștile de dragoste, intrigile și scandalurile care s-au derulat în intimitatea celor 204 camere


Citește și: Mihai Mitoșeru a fost îndrăgostit de Catrinel Sandu. De ce se simte prezentatorul vinovat față de Lucian Viziru: „A fost marea greșeală a vieții mele. Și acum când îl văd mi-e rușine'

Citește și: Cea mai bună ținută de până acum! Carmen Iohannis, lăudată pentru ținuta purtată în vizita diplomatică din Coreea de Sud: „Un gen de Jacqueline Kennedy, ca stil…'

Citește și: Cum arată apartamentul cu trei camere în care locuiește Amalia Enache: „L-am renovat după gustul meu'/ E la mansarda unui bloc de lângă parcul Cișmigiu, iar cada din baie a adusă de la Paris


PIATRA CORBULUI

În apropierea Roșiei Montane se află două formațiuni geologice unice, declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului și Piatra Despicată. Piatra Corbului se află pe Dealul Cârnic, la aproximativ 950 m altitudine, în timp ce Piatra Despicată se află între Dealul Cârnic și Dealul Cetății. Situată în sudul comunei, cam la o oră de mers, pe versantul sudic al Dealului Cârnic, rezervația geologică Piatra Corbului ocupă o suprafață de 5 hectare și deține acest statut din anul 1969.


Formațiunile ocrotite sunt iviri masive de andezite, ce au luat forma unei cetăți în ruine sau a capului unui corb, de unde și denumirea. Crestele stâncilor sunt presărate cu ace, turnuri ascuțite și surplombe imense ce indică locurile de unde, în timp, s-au desprins blocuri imense de rocă. Excavațiile din stânci indică locurile vechilor galerii romane, astăzi distruse.

PIATRA DESPICATĂ

În apropierea Pietrei Corbului, se află altă formațiune geologică protejată, numită Piatra Despicată. Este formată dintr o stâncă imensă, separată de sol și formată dintr un tip de rocă nemaiîntâlnit prin aceste locuri. Proveniența stâncii este necunoscută. Legenda spune că a fost scăpată acolo de un uriaș care o transporta pe brațe peste Munții Apuseni, cu mii de ani în urmă. Accesul se poate face din centrul comunei, pe un fost drum industrial.

Sursa foto: Shutterstock