Germania găzduiește unele dintre cele mai frumoase castele din Europa, cu istorii de sute de ani și povești impresionante. Cele peste 25.000 de castele și palate aflate încă în picioare reamintesc splendoarea vremurilor de altădată, milioane de turiști din întreaga lume fiind atrași an de an de frumusețea acestora.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Frumusețea Germaniei e incontestabilă, iar pentru pasionații de istorie și spectaculos, castelele de poveste pe care le găzduiește sunt obiective turistice care nu ar trebui ratate.
CASTELUL NEUSCHWANSTEIN
Amplasat în Alpii Bavarezi și cu vedere la Valea Hohenschwangau, se află Castelul Neuschwanstein, din secolul XIX. Regele Ludwig al II-lea a insistat să aibă propria sa ascunzătoare și a ordonat construirea acestui castel, însă, la doar câteva săptămâni după moartea sa, palatul romanic destinat numai lui și-a deschis porțile pentru publicul larg.
Numit „Castelul regelui basmului, Neuschwanstein și povestea fantezistă a regelui său au atras multă atenție internațională, făcându-l unul dintre cele mai populare castele din Germania. Desprins din povești, Neuschwanstein a fost folosit drept inspirație de Walt Disney pentru vestitul castel al Frumoasei din Pădurea Adormită. Fotografii foarte reușite puteți face de pe podul Mariei – Marienbrücke, care traversează o cascadă spectaculoasă, oferind o priveliște panoramică vastă!
Citește și: Locuri de poveste mai puțin cunoscute în Corfu
Citește și: 3 locuri spectaculoase pentru vacanța de vară în România
CASTELUL HOHENSCHWANGAU
Cu mult înainte ca faimosul castel Neuschwanstein să fie construit, a existat un alt castel, numit Castelul Hohenschwangau, care fusese multă vreme reședința conducătorilor, dar devenise o ruină cu ceva timp înainte de a fi dobândit de tatăl Regelui Ludwig, Maximilian al II-lea, în secolul XIX. Acest castel este locul unde Regele Ludwig al II-lea de Bavaria și-a petrecut o bună parte din copilărie și adolescență. Maximilian al II-lea a reconstruit și redecorat castelul într-un stil romantic gotic, perfect pentru o reședință de vară și de vânătoare pentru familia sa.
Pereții castelului au fost frumos pictați cu legende istorice germane. Un numitor comun al celor două castele este Richard Wagner, de a cărui muzică era pasionat „Regele nebun. Se spune că Wagner a cântat pentru familia regală la unul dintre pianele ce sunt expuse în Hohenschwangau. Cele două castele sunt la mică distanță unul de celălalt și se pot vizita împreună, într-o zi!
CASTELUL HEIDELBERG
Pe flancul nordic al dealului Königstuhl, Castelul Heidelberg își dezvelește ruinele de gresie în culoarea apusului de soare peste Valea Neckar. Heidelberg a trecut prin vremuri tulburi: a fost jefuit de armata franceză în 1689, ars și lovit de fulgere de două ori, 100 de ani mai târziu. Castelul Heidelberg nu și-a recăpătat niciodată gloria inițială, însă peste 1 milion de vizitatori sunt atrași an de an de această capodoperă gotică. Neafectat de bombardamentele din al Doilea Război Mondial, Heidelberg păstrează în prezent foarte bine conservate multe clădiri originale din Evul Mediu și începutul Renascentismului.
Castelul Heidelberg adăpostește cu mândrie în pivnița sa cel mai mare butoi de vin din lume, care are o înălțime de 7 m și o lățime de 8 m, cu capacitatea de 220.000 de litri de vin. Mark Twain a vizitat Castelul din Heidelberg, după o excursie cu barca pe râul Neckar, și, impresionat de farmecul lui, s-a inspirat pentru un capitol din Huckleberry Finn.
CASTELUL ELTZ
Cocoțat pe o stâncă înaltă de 70 de metri, Castelul Eltz este construit din piatră și lemn și se află în grija și proprietatea privată a familiei Eltz, care a păstrat cetatea rurală medievală intactă de mai bine de 700 de ani. Principala atracție este reprezentată de exteriorul castelului cu arhitectura sa în stilurile romantic și baroc, cu multe turnulețe de înălțimi diferite. Interiorul oferă vizitatorilor o călătorie în timp și șansa de a vedea cum era viața la curte în Evul Mediu.
Tezaurul cuprinde bijuterii de aur și argint, monede, arme, obiecte de porțelan și sticlă ce au aparținut proprietarilor. Amplasat pe fundalul unei văi uimitoare și al unui pârâu, Castelul Eltz are opt etaje, opt turnuri și 100 de camere ce pot fi toate încălzite (o adevărată raritate în construcția medievală). Bolțile din subsolul castelului găzduiesc una dintre cele mai importante camere private de comori – o colecție apreciată de lucrări din aur și argint, precum și bijuterii, porțelan, arme și armuri.
CASTELUL SCHWERIN
Unul dintre cele mai frumoase castele din Germania este, fără îndoială, Castelul Schwerin, situat pe o insulă mică, înconjurat de lacuri și păduri. Castelul are o istorie de câteva sute de ani, iar forma pe care o are astăzi, cu o cupolă aurită și cu o sumedenie de turnulețe, datează din perioada 1847-1857, iar la finalizarea lui, Arhiducele Friedrich Franz al II-lea de Mecklenburg-Schwerin s-a mutat aici. În 1918, Castelul Schwerin a devenit proprietatea statului.
A fost transformat în școală pentru asistente medicale, centru de inițiere pentru profesori, spital și muzeu. Ulterior, după reunificarea Germaniei, castelul a fost transformat în sediul Parlamentului regional al landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară. În anul 2015, Castelul Schwerin a fost trecut pe lista patrimoniului UNESCO. Dacă ajungeți la Schwerin, puteți face și o plimbare cu barca pe lacul cu același nume, puteți vizita orașul vechi, Muzeul de Stat Schwerin și Teatrul de Stat Mecklenburg, aflate în vecinătatea castelului.
Sursa foto: Shutterstock, pixabay