Topul fructelor care conțin mult zahăr. Află la ce riscuri te expui dacă le consumi în exces și care sunt fructele care se află la polul opus.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Zaharurile rafinate sunt doar carbohidrați goi cărora le lipsesc nutrienți sănătoși. Prin urmare, ele vor fi metabolizate rapid și nu au capacitatea de a-ți da senzația de sațietate, astfel că vei mânca mai mult și vei lua în greutate. Fructele conțin zahăr natural, numit și fructoză, care nu este la fel ca cel rafinat, pe care îl găsești în dulciuri. În afară de zahărul natural, fructele vin la pachet și cu nutrienți esențiali pentru organismul nostru, cum sunt antioxidanții, vitaminele și mineralele, fibrele, apa.
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău după ce ai slăbit 5 kilograme
Citește și: Cum poți să arzi mai multe calorii.Guma de mestecat este soluția
Citește și: Top 10 alimente de evitat în sarcină.Ce nu trebuie să consume femeile gravide
Topul fructelor care conțin mult zahăr
Zahărul adăugat în dieta de zi cu zi este asociat cu un risc crescut de obezitate, diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral. Zahărul din fructe, chiar dacă nu este rafinat, poate avea în continuare același efect de creștere a zahărului din sânge dacă este consumat în exces. Totodată, în ciuda faptului că ele conțin zahăr natural, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, atunci când sunt consumate în cantități potrivite.
Topul fructelor care conțin mult zahăr:
- rodie
- struguri
- mango
- mandarine
- banane
- cireșe
- portocale
- prune
- ananas
- caise
- piersici
- nectarine
- pepene
Topul fructelor cu conținut scăzut în zahăr
Sunt studii care arată că, în general, consumul de fructe este asociat cu o greutate corporală mai mică. Specialiștii consideră că atunci când mănânci fructe, primești și un aport de fibre, care îți dă senzația de sațietate, în timp ce digestia zahărului din fructe încetinește, fără să ducă la creșterea glicemiei.
- lămâi
- zmeură
- mure
- căpșuni
- kiwi
- grapefruit
Câte fructe poți consuma pe zi
Porția zilnică de fructe nu trebuie să depășească 500 de grame, potrivit CSID.ro. În caz contrar, fructoza din acestea favorizează creșterea colesterolului și a trigliceridelor, factor de risc major implicat în steatoza hepatică (ficatul gras). Când mâncăm fructe, toată fructoza se duce în ficat, iar capacitatea lui enzimatică e limitată (maximum 10-15 grame/zi).
Consumată în exces (peste 500 de grame de fructe/zi), fructoza ia calea metabolizării alcoolului și duce la grăsime abdominală, ficat steatozic și colesterol crescut, a mai precizat sursa citată.
Nutriționist, despre necesarul zilnic de vitamine
Gianluca Mech a explicat, pentru aceeași sursă, că putem îmbina consumul de fructe cu cel de suplimente naturale. Cât despre suplimentele alimentare, întotdeauna vom cere sfatul medicului.
„Suplimentele nu înlocuiesc alimentația corectă și un stil de viață sănătos. E nevoie să consumăm fructe și legume pentru a beneficia de vitaminele și mineralele pe care acestea le conțin. Totuși, atunci când vine vorba despre fructe, trebuie să avem grijă la cantități’, a spus specialistul.
Sursă foto: Pixabay