Tot ce trebuie să știi despre hrișcă

.

Tot ce trebuie să știi despre hrișcă. Face parte din categoria pseudocerealelor și nu conține gluten. În plus, este o sursă bună de fibre și de minerale, dar și cea mai bogată în antioxidanți comparativ cu alte tipuri de cereale cunoscute. 

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Tot ce trebuie să știi despre hrișcă. Este o pseudocereală, adică se poate consuma ca și celelalte boabe de cereale cunoscute, doar că ele nu cresc pe firul ierbos. Din această categorie, fac parte și quinoa, și amarantul. Când vine vorba despre beneficiile consumui de hrișcă, studiile științifică arată că poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge, dar și sănătatea inimii. 

Hrișca se cultivă în Rusia, China, Ucraina, Republica Moldova, iar în România este prezentă celor care trăiesc în zona Bucovinei. În ciuda numelui său, hrișca nu are legătură cu grâul și, prin urmare, nu conține gluten, potrivit Healthline.com


Citește și: Iodura de potasiu.La ce se folosește și ce efecte adverse are

Citește și: TOP 5 alimente care au calorii negative.Cum te ajută să slăbești

Citește și: Dieta pentru îngrășat.Ce și cum trebuie să mănânci dacă vrei să te îngrași

Citește și: Cum scapi de dependența de zahăr.Alimente care alungă pofta de dulce

Tot ce trebuie să știi despre hrișcă

În lume, oamenii folosesc ceaiul de hrișcă sau procesat în crupe, făină și tăiței. Crupele se referă la măcinarea în mare a boabelor. Crupele de hrișcă sunt se gătesc aproape în același mod ca orezul, fiind ingredientul principal în multe preparate tradiționale europene și asiatice.


Hrișca a devenit populară în lume datorită conținutului său ridicat de minerale și antioxidanți. Două tipuri de hrișcă, hrișca obișnuită și cea tartară sunt cultivate pe scară largă pentru hrană.

Hrișca este recoltată în principal în emisfera nordică, în special în Rusia, Kazahstan, China și Europa Centrală și de Est. Hrișca are un aport important de carbohidrați, proteine, minerale și antioxidanți.


Valoarea nutrițională a hriștii este considerabil mai mare decât cea a multor alte cereale. În 100 de grame de hrișcă crudă, sunt 343 de calori, 10 % apă, 13,3 grame proteine, 71,5 grame carbohidrați, 10 grame fibre, 3,4 grame grăsimi. 


Beneficiile și contraindicațiile consumului de hrișcă pentru organism

Hrișca poate  îmbunătăți nivelul zahărului din sânge, ceea ce o face o variantă sănătoasă pentru persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2. În plus, poate îmbunătăți sănătatea inimii. 

Alte beneficii sunt: ajută la slăbit, îmbunătățește digestia, oferă proteine de calitate, suplinește necesarul de minerale din organism, luptă cu radicalii liberi, reduce riscul dezvoltării de pietre la vezica biliară, detoxifică organismul, este liber de produse chimice.


Consumul de hrișcă nu este asociat cu multe efecte adverse asupra sănătății. Cu toate acestea, unii oameni pot fi alergici. O alergie la hrișcă este mai probabil să se dezvolte la cei care consumă hrișcă des și în cantități mari sau în cazul celor alergici la latex și orez. 

Simptomele pot include erupții cutanate, umflături, tulburări digestive și, în cel mai rău caz, șoc alergic sever. 

Sursă foto: Pixabay.com