Pe vremuri Palazzo Dandolo, Hotelul Danieli, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Veneția, este format din trei palate edificate în secolele XIV, XVII și XIX, cu o arhitectură gotică superbă. Sinonim cu splendoarea Veneției, impresionează cu prin view-ul său fabulos și, nu în ultimul rând, prin poveștile de dragoste, intrigile și scandalurile care s-au derulat de-a lungul timpului în intimitatea celor 204 camere și în care au fost implicate numeroase celebrități…
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Situat aproape de Piazza San Marco și de Ponte Dei Sospiri, cu o vedere splendidă la laguna Veneziei și Palazzo Ducale, la Hotelul Danieli se poate ajunge doar pe apă și este un „must-see pentru fiecare turist care vizitează Veneția. Locația este de vis, însă la fel este și prețul unei camere, pentru că cei mai mulți dintre noi nu pot decât să viseze că ar putea sta acolo acolo, la 600 de euro pe noapte!
De-a lungul timpului însă, faimosul hotel, supranumit și cel mai nobil palat din Veneția, a găzduit nenumărate personalități. Goethe, Dickens, Onassis, Callas, Leonard Bernstein, Harrison Ford, Steven Spielberg și chiar James Bond s-au numărat printre faimoșii oaspeți ai hotelului și tot aici s-a filmat producția „The Tourist, ce-i are drept protagoniști pe Angelina Jolie și Johnny Depp. Un motiv în plus să nu ratați Hotel Danieli dacă vizitați Veneția.
Hotelul Danieli – scurt istoric
La începutul lunii ianuarie, Bill Gates, acționar majoritar al lanțului hotelier Four Seasons, a anunțat preluarea Hotelului Danieli, considerat cel mai vechi din Veneția, iar faimosul brand urmează să investească 30 de milioane de euro în lucrările de renovare, care se vor încheia în 2024. Hotelul a fost evaluat la peste 500 de milioane de euro, însă valoarea sa istorică este inestimabilă. Legendarul edificiu a fost numit după fondatorul său, Giuseppe Dal Niel, numit de toată lumea Danieli. Acesta a achiziționat etajele Palatului Dandolo și a deschis Albergo Reale în 1822. Astăzi, hotelul de cinci stele s-a extins în toate cele trei palate istorice din secolele XIV, XVII și XIX. Numită inițial Palazzo Dandolo, după familia de nobili care a locuit acolo, clădirea originară a fost construită în anul 1400. Deși era o reședință privată, a găzduit încă de pe atunci capete încoronate și ambasadori.
De-a lungul secolelor, în urma vânzărilor sau a mariajelor, proprietatea palatului s-a fragmentat, rude îndepărtate deținând etaje diferite, până în 1840, când clădirea a fost unită. Scurt timp după aceea, a început să funcționeze ca hotel. Cele trei clădiri care formează acum Hotel Danieli sunt: Palazzo Dandolo, construită în stil gotic venețian; Palazzo Casa Nuova, care a fost inițial trezoreria Veneției; și Palazzo Danieli Excelsior, unde se află camere de lux cu vedere la lagună.
Hotelul Danieli – lux și opulență
Imaginile afișate pe Google care înfățișează Hotelul Danieli atât în exterior, cât și în interior îți taie pur și simplu respirația. Clădirea din secolul al XIV-lea are acum o fațadă de culoare roz cu praguri de marmură, turnulețe albe și balcoane cu arcade ascuțite.
Curtea interioară, cu patru etaje, care este acoperită cu arce în stil gotic bizantin și permite accesul luminii naturale, este spectaculoasă. Foaierul duce la scările deschise cu balustrade până în camerele și apartamentele mobilate luxos. Decorul conține elemente cum ar fi mătăsuri țesute cu fir de aur și argint și tavane pictate. Hotelul a colaborat cu faimosul designer francez Pierre-Yves Rochon, care a reamenajat apartamente avându-le drept muze pe glamuroasele staruri de operă, cinema și fashion care au vizitat Danieli de-a lungul timpului.
Chiar dacă este disponibil un lift, cu siguranță oaspeții hotelului preferă impresionanta scară pictată în auriu. Iar piesa de rezistență este imensul șemineu al hotelului. Cel mai luxos apartament este cel al Dogelui, cu mobilier datând din secolul XVIII, unde pot fi admirate frescele realizate de pictorul venețian Jacopo Guarana. Evident, cele mai solicitate sunt camerele aflate în palatul din secolul XIX, care au balcoane cu vedere spre lagună. Nu în ultimul rând, restaurantul aflat pe terasa de pe acoperiș oferă o vedere impresionantă asupra orașului.
Poveștile de dragoste de la Danieli
Faimosul hotel venețian a adunat între zidurile sale și multe povești de amor, știute și neștiute, dar trei dintre ele au devenit celebre. Amantine Lucile Aurore Dupin (1804-1876), ulterior Baroana Dudevant, cunoscută sub pseudonimul George Sand, scriitoare franceză celebră și pentru faptul că purta haine bărbătești și fuma în public, a trăit în Hotelul Danieli o frumoasă și îndrăgostită lulea de chipeșul doctor Pietro Pagello, iar în scurt timp s-au mutat împreună. Alfred De Musset a trebuit să accepte situația și s-a întors singur la Paris…
Viața actriței Eleonora Duse s-a schimbat în ziua de 25 septembrie 1895, în momentul în care l-a observat pe poetul și romancierul Gabriele dAnnunzio în fața Hotelului Danieli. Divorțată și cu o viață amoroasă dezamăgitoare, aceasta a exclamat: „Văd soarele!, când a dat ochii cu Gabriele, mai tânăr cu șase ani ca ea. Chiar în aceeași zi, au petrecut prima lor noapte pasională într-una dintre camerele Hotelului Danieli. Ulterior, s-au mutat lângă Florența, iar relația lor a durat mai bine de 8 ani. În 1904, după sacrificii materiale și emoționale și după ce a fost înșelată nu o dată, Eleonora Dusel l-părăsit pe Gabriele dAnnunzio.
O altă poveste de dragoste începută aici este cea dintre Aristotel Onassis și Maria Callas. Magnatul a întâlnit-o pentru prima oară pe celebra soprană la un bal ce a avut loc la Hotelul Danieli, pe 3 septembrie 1957. Pe atunci, el era însurat cu Athina Livanos, iar ea – cu Giovanni Battista Meneghini. Onassis a fost fermecat de soprană și a făcut tot posibilul pentru a o reîntâlni. În iulie 1959, după mai multe refuzuri, acesta a reușit să invite cuplul într-o croazieră pe iahtul său, iar acolo Maria Callas s-a îndrăgostit nebunește de Onassis. Povestea lor de dragoste a durat aproape un deceniu.
Sursa foto: Shutterstock