Dragobete este sărbătorit pe 24 februarie, iar în mitologia tradițională, el este o entitate nemuritoare, jumătate om, jumătate înger, care le amintește oamenilor să sărbătorească întotdeauna dragostea. Dragobete este o sărbătoare românească care se celebrează pe 24 februarie, în fiecare an.
Despre Dragobete
În mitologia tradițională românească, Dragobete era un zeu tânăr din panteonul autohton, dar a cărui dată de celebrare varia de la o regiune istorică la alta. El este patronul iubirii și al veseliei și este adesea asociat cu Cupidon din mitologia romană și cu Eros din mitologia greacă.
Dar, spre deosebire de zeii iubirii menționați mai sus, Dragobete nu a intervenit direct în treburile oamenilor. El nu și-a folosit puterile pentru a-i face pe oameni să se îndrăgostească, ci mai degrabă pentru a le reaminti mereu oamenilor să nu înceteze niciodată să celebreze dragostea.
O legendă locală susține că Dragobete ar fi fost, de fapt, fiul Babei Dochia, fiica ultimului rege dacic, Decebalus. Cunoscut și sub numele de Dragomir, tânărul este descris ca fiind jumătate om, jumătate înger, frumos și nemuritor.
Se spune că el umblă pe Pământ la fel ca și alte creaturi mitologice și semizei, dar oamenii obișnuiți nu sunt capabili să le vadă din cauza decadenței societății în care trăim.
Horoscop de Dragobete! Ce vă rezervă astrele în Ziua Iubirii?
Unii etnografi îl leagă, de asemenea, pe Dragobete de sosirea primăverii. În anumite zone, Dragobete era considerat sfântul protector al păsărilor, sărbătoarea fiind legată de fertilitate și de renașterea naturii.
Dragobete este sărbătorit cu mai puțin de o lună înainte de echinocțiul de primăvară și se spune că în această zi păsările au început să își construiască cuiburile, copacii încep să înflorească, iar întreaga natură revine la viață după iarna lungă și grea.
Tradiții de Dragobete
Pentru a-și sărbători ziua de naștere, se organizau petreceri și, de multe ori, căsătoriile îi urmau rapid. Băieții și fetele din localitate obișnuiau să poarte haine speciale și să se întâlnească în fața bisericii din oraș.
De acolo, începea căutarea lor. Se plimbau prin păduri și pe câmpii în căutarea florilor de primăvară. Băieții care găseau flori de căpșuni erau cei mai norocoși. Se credea că acestea au puteri magice, așa că făceau mici buchete și le puneau în apa folosită de fete pentru a se spăla pe cap în timp ce recitau o poezie magică.
La prânz, fetele fugeau înapoi în sat, iar dacă unui băiat îi plăcea vreuna dintre ele, trebuia să alerge după ea și să o prindă. Dacă era suficient de rapid și dacă fata îl plăcea la rândul ei, se sărutau pentru a-și face publică dragostea.
Așa a luat naștere celebra zicală „Dragobetele sărută fetele'. Noaptea, băieții și fetele se îndreptau spre dealurile din jurul satului pentru a face focuri de tabără, iar în jurul lor stăteau de vorbă până dimineața.
Ce cadou a primit Adela Popescu de la Radu Vâlcan, de Dragobete: ‘Să uit de supărare’
În unele sate, tradițiile erau și mai personale. În ziua de Dragobete, băieții și fetele își făceau o mică tăietură în formă de cruce pe antebraț și își suprapuneau semnele pentru a deveni frați sau surori de sânge.
Această ceremonie se realiza și prin jurăminte de loialitate, sau prin îmbrățișări și sărutări frățești. Cei care deveneau frați de sânge organizau apoi un ospăț pentru toți prietenii lor, pentru a sărbători.
Sărbătorirea de Dragobete
În ciuda marelui succes mondial al Zilei Îndrăgostiților, România este încă destul de atașată de tradițiile sale milenare. Astfel, Dragobete și Sfântul Valentin au fost nevoiți să învețe să coexiste.
Unii sărbătoresc doar Ziua Îndrăgostiților, alții îl sărbătoresc pe Dragobete, iar cei care sunt îndrăgostiți nebunește, pe amândouă.
Dar, spre deosebire de Valentines Day, de Dragobete nu este vorba doar de trandafiri, ciocolată în formă de inimă, bijuterii și scrisori de dragoste.
Dragobete este despre timp împreună și aprecierea față de partener. Unele dintre tradițiile vechi ne sfătuiesc cum să ne comportăm în această zi, pentru a o sărbători așa cum se cuvine.
În primul rând, atât fetele tinere, cât și băieții nu trebuie să plângă sau să fie supărați. Potrivit tradiției, cei care fac acest lucru nu-și vor aduce decât tristețe și necazuri în lunile următoare.
Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români. Obiceiuri pe 24 februarie
Superstiții de 24 februarie
În al doilea rând, cel puțin în această zi, bărbații nu ar trebui să le enerveze pe femei, în caz contrar, viața lor amoroasă ar putea să se destrame.
De asemenea, nu este recomandat să faci menaj sau să muncești, dar poți, totuși, să faci curat în casă. Dar dacă există un lucru pe care trebuie neapărat să-l eviți, acesta este sacrificarea animalelor
. Se crede că făcând acest lucru le va afecta ritualul de împerechere și ar putea avea un impact negativ pe termen lung asupra gospodăriei.
Dragobete este o sărbătoare care îi include și pe cei care sunt singuri. Așadar, dacă nu ai o persoană semnificativă, nu dispera.
Horoscop 24 februarie 2021. Ce zodie are probleme în dragoste, de Dragobete
Tradiția spune că, dacă întâlnești și îmbrățișezi cel puțin o persoană de care ești atras, viața ta amoroasă va lua o întorsătură bună. Așadar, să inviți persoana de care îți place în secret la o întâlnire de Dragobete s-ar putea să nu fie o idee atât de rea.
Dragobetele își recapătă rapid locul de drept, amintindu-le oamenilor să nu înceteze niciodată să se iubească în stilul românesc de modă veche.
Sursa foto: Shutterstock.com