Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului, pe 14 noiembrie

 Iacob Antonia
.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului. Această sărbătoare reprezintă începerea Postul Crăciunului, care durează 40 de zile. Lăsata Secului începe pe 14 noiembrie și are loc întotdeauna înainte de unul dintre cele patru mari posturi de peste an.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Lăsata Secului reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru toți creștinii. Aceasta aduce o serie de tradiții și obiceiuri, în data de 14 noiembrie. Tradițiile și obiceiurile diferă de la o regiune la alta, însă au un singur lucru în comun: tradiționala masă alături de întreaga familie.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului. Se spune că această masă împreună cu familia și cei apropiați îi apără pe oameni de boli, iar pământurile lor sunt ferite de grindină. Tot de Lăsata Secului, finii merg la nași cu plocon, cel care conține tot felul de alimente și bucate. De asemenea, finii cer iertare de la părinții spirituali și abia apoi se pune masa.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului. Oamenii care stau la case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. Iar în unele locuri în seara aceasta se trag focuri de armă tot pentru a speria spiritele rele.

Ziua de 14 noiembrie marchează ultima zi în care se poate mânca de dulce. Tradiția spune că în această zi nu este bine să pui o față de masă colorată, ci este indicat să folosești una albă.

Citește și: Sfânta Maria Mică, obiceiuri și tradiții. Ce nu e bine să faci pe 8 septembrie

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru. Rugăciunea făcătoare de minuni la Sfântul Alexandru

Citește și: Regulile se schimbă la Asia Express. Vedetele vor lupta separat: „Este foarte dificil…'

Citește și: Mădălina Pamfile a început să plângă la Bravo, ai Stil: „Nu mă impresionează”

Ce trebuie să facă creștinii pe 14 noiembrie

Mai mult de atât, se mai spune că tacâmurile și farfuriile din care se mănâncă în ziua de Lăsata Secului ar trebui să fie tot albe. Vasele în care s-a gătit în această zi trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung, totuși, în casă să nu intre în acestea.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului. Pentru ca oamenii să fie feriți de ghinion, este musai să nu se împrumute bani sau obiecte. Tot pe 14 noiembrie, femeile nu au voie să coasă, nu torc lână și nu țes pentru că există riscul să fie lovite de boli și de rele.

De Lăsatul Secului, gospodinele pregătesc turte de mălai pe care ulterior le împart celor săraci și nevoiași în amintirea celor care au plecat dintre noi.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton