Trei oameni au murit și 29 s-au intoxicat, în Vaslui, după ce au primit „pomană” de la Mănăstirea Florești. Este vorba despre pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni. Concret, 147 de pacienți și angajați ar fi mâncat ciorbă și pește prăjit, gătite la o mănăstire, dar și icre și conserve cu pește. Ministrul Alexandru Rafila a anunțat că ministerul demarează o anchetă.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Poliţiştii vasluieni au deschis un dosar penal în care fac cercetări pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, după moartea celor trei pacienți internați la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, care au mâncat peşte pangasius de la Mănăstirea Floreşti.
Trei oameni au murit și 29 s-au intoxicat, în Vaslui, după ce au mâncat pește de la Mănăstirea Floreşti
Pacienții internați în Spitalul de Psihiatrie Murgeni au primit marți mâncare de pomană de la Mănăstirea Florești, din județul Vaslui. Bolnavii au mâncat la prânz peşte pangasius de la mănăstire, iar spitalul le-a dat la masa de seară conserve din peşte.
Starețul mănăstirii de la Florești susține că și călugării au mâncat aceleași preparate și nu s-au îmbolnăvit. Mâncarea, care include și pachete primite de pomană, dar și apa, sunt analizate de DSP la Spitalul de Psihiatrie de la Murgeni.
În cursul nopţii de 22 noiembrie, un pacient a prezentat simptome digestive, vărsături şi diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie şi la alţi pacienţi. Până în momentul de faţă s-au înregistrat 3 decese şi un pacient în stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad.
„S-a făcut o dispensă față de mănăstire, pentru că erau „prietenii noștri', dar, în general, când persoane sunt interesate să ofere pacienților o masă sub forma unei pomeni pentru decedați noi avem o altă procedură, stabilim cu familiile respective meniul. Stabilim ce se va consuma, o sumă de bani și totul se gătește la spital.
A fost o situație deosebită și diferită. Nu ar fi chiar prima dată când mănăstirea ne oferă această posibilitate să dăm o masă bolnavilor, altfel decât oferă spitalul și nu s-a întâmplat niciodată o astfel de situație. Cel puțin nu de așa gravitate. Noi suntem cu mănăstirea într-o relație foarte bună, n-av avut niciun interes să ne facă rău, cel puțin nu voit. Pe de altă parte, cunoscând situația la mănăstire, puțin probabil c-au adus ei mâncarea alterată', a declarat Viorel Sergiu Stratulat, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Psihiatrie din Murgeni, Vaslui.
140 de porții de mâncare au ajuns în saloane într-o zi de dezlegare la pește, în Postul Crăciuniului.
„Aceștia au mai consumat ieri (miercuri – n.red.) icre și conserve de pește. Există și alte situații pe care le verificăm. Verificăm și apa potabilă pe care o consumă, că au un puț privat. Administratorul Spitalului nu avea dreptul să primească astfel de preparate, fără să cunoască foarte bine originea și dacă au toate avizele care le permiteau să facă așa ceva. Sunt într-adevăr și angajați ai Spitalului -5 persoane care au prezentat simptome -, fără să înregistreze situații mai grele', a declarat prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei.
Toate persoanele care au prezentat simptome ușoare sau medii au fost transferate la spitale din Bârlad, Vaslui și Iași.
Mănăstirea Floreşti a fost amendată cu 40.000 de lei
Mănăstirea Floreşti a fost amendată cu 40.000 de lei pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare, a precizat pentru Libertatea o sursă din cadrul DSVSA Vaslui. Inspectorii au pus sechestru pe aproximativ 100 de kilograme de peşte pangasius găsit în bucătăria mănăstirii.
De asemenea, de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au fost ridicate 1.000 de conserve de peşte. Toate probele prelevate atât de la mânăstire, cât și de la spital au fost trimise la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Rudele pacienților acuză conducerea Spitalului de Psihiatrie Murgeni că nu i-a anunțat despre ce s-a întâmplat, iar purtătorul de cuvânt al Spitalului susține că nu este prima dată când instituția primește mâncare de la mănăstire, fără să respecte procedura, și susține că decizia s-a luat pe prietenie.
Ministrul Alexandru Rafila anunță că ministerul demarează o anchetă privind tragedia de la Vaslui
La nivelul ministerului Sănătății a fost formată o Celulă de Criză, iar ministrul Alexandru Rafila a declarat că ministerul demarează o ancheta, prin care „DSP va verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite, iar alte autoritățile ale statului vor face o anchetă penală'.
„Sper că lucrurile vor merge bine și vor putea fi externați, iar pacientul care era în stare gravă, internat la Terapie Intensivă la Bârlad, nu este intubat și starea lui este staționară. Sperăm într-o evoluție favorabliă. Din nefericire, au fost 3 victime. Un Spital de Psihiatrie, de boli cronice, cu peste 140 de pacienți, care au și consumat alimentele, mai mult de 30 dintre ei au avut simptomatologie, plus 5 membri ai personalului sanitar care au consumat din alimentele susceptibile să fi fost cu microorganism, fie cu toxină sau substanță chimică', a declarat la Digi24 Alexandru Rafila.
Ministerul Sănătății demarează o anchetă medicală, iar autoritățile vor desfășura o anchetă penală pentru a stabili ce mâncare i-a omorât pe cei 3 pacienți ai Spitalului de Psihiatrie.
„Neregulile au început când a fost acceptată o mâncare de la mănăstire. Nu am niciun fel de obiecție din punctul ăsta de vedere, dar știm bine că-n spitale se poate distribui o mâncare pentru care există autorizație. Problema nu e ce trebuie să verifice, ci ce trebuie să accepte. Trebuie să accepte alimente care proveneau dintr-o sursă verificată și autorizată pentru acest tip de activitate.
Nu a existat așa ceva. Am discutat și cu ANSVSA, care a verificat bucătăria mănăstirii. E clar că, atunci când nu respecți niște proceduri, se pot întâmpla accidente, de data aceasta unul tragic. Ancheta nu este doar de natură medicală, va fi și o anchetă penală și toate aceste lucruri vor face concluziile.
O să vedem în timp care e situația. Noi vom verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite. DSP va face acest lucru, dar alte autorități ale statului vor face și ancheta penală. E vorba de 3 decese, lucru care nu poate trece fără ancheta penală', a mai declarat Alexandru Rafila.