Diana a insistat să meargă pe traseul Jepii Mici, deși prietenul ei insistase să aleagă o altă rută. Și mama Dianei a încercat să o oprească și a rugat-o să aibă grijă cu urșii pentru că, în trecut, a mai fost alergată de unul, la munte. Atunci a avut noroc, acum nu. Era în telefon cu dispecerul de la 112 când ursul a prins-o de picior și țipa disperată. Salvamontiștii n-au mai putut face nimic, decât să-i recupereze trupul neînsuflețit.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI
Diana și prietenul ei mai aveau trei kilometri până la Cascada Caraiman, când – aproape de Cascada Spumoasă, au dat nas în nas cu ursul. Din declaraţia tânărului, ursul a apărut pe potecă, chiar în faţa lor, venind din pădure. Amândoi şi-au aruncat rucsacurile şi au început să fugă în cealaltă direcţie. Pentru Diana a fost, însă, ultima drumeție la munte.
Filmul cumplitei tragedii de pe traseul Jepii Mici
Din informaţiile provenite de la şeful Salvamont Prahova – Dan Banu – se pare că cei doi tineri au primit iniţial mai multe sfaturi pentru a încerca să scape de prezenţa ursului, însă nimic nu i-a ajutat să scape de animalul sălbatic.
Cei doi tineri au sunat în paralel la 112, timp în care fata de 19 ani a fost atacată şi târâtă de urs.
„Era îngrozită… vă dați seama, țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!’. Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii”, povesteşte Dan Banu, șeful Salvamont Prahova la Observator.
Iubitul tinerei a stat cu salvamontiştii în telefon care l-au sfătuit să arunce cu pietre şi lemne în animal şi să facă zgomot pentru a-l speria. Metoda nu a funcţionat, însă. Animalul a prins-o pe Diana şi a muşcat-o de picior. Fata a căzut în râpă la o distanţă de aproape 150 de metri, iar ursul a coborât după ea.
Salvamontiştii au plecat imediat în ajutor, însoţiţi de jandarmi şi paznicul fondului de vânătoare. L au găsit pe iubitul fetei distrus. Au coborât apoi 120 de metri în rapel, în râpă, pentru a ajunge la trupul tinerei. Ursul era la mai puţin de zece metri distanţă si pazea cadavrul tinerei
„Ursul a devenit foarte agresiv. M-am temut pentru viaţa colegilor mei. Care erau cu pieptul gol în faţa pericolului”, spune Sergiu Frusinoiu, coordonator Salvamont Buşteni.
Pentru a-i proteja pe salvamontişti paznicul fondului de vânătoare a ucis animalul. „Norocul colegilor mei, şi vă spun, am pielea de găină pe mine, a fost că în zonă s-a prezentat şi paznicul de vânătoare, care nu ştiu dacă a primit un ordin sau nu a primit un ordin, sau a fost o reacţie spontană, dar o reacţie foarte bună care a salvat vieţile colegilor mei”, adaugă Sergiu Frusinoiu, coordonator Salvamont Buşteni.
Motivul pentru care ursul ar fi atacat-o pe fată: ar fi fost turbat
Tragedia cumplită i-a marcat inclusiv pe salvamontişti, dar şi pe dispecerii de la 112 care au auzit ţipetele disperate ale fetei înainte ca apelul să se închidă brusc. Şeful Salvamont Prahova – Dan Banu – susţine că animalul ar fi fost turbat: „Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului”.
„În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi. Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi.
Pe Jepii Mici, daca s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești! În unele situații nu trebuie să faci nimic, în altele să te ferești, să îți faci simțită prezența. Când te întâlnești cu ursul, creierul tău reacționează altfel decât ce ai citit în cărți. Să faci gălăgie e prima soluție. Să îți fac simțită prezența, indiferent de ce animal discutăm.
Autoritățile trebuie să facă publice rezultatele anchetei, să explice ce s-a întâmplat. Probabil vinovat a fost ursul, probabil a fost alt context”, a adăugat specialistul în urşi Ioan Mihai Pop, susţinând că atacul nu poate fi pus pe seama temperaturilor caniculare din ultimele săptămâni. „În timpul zilei se adăpostesc și, totuși, în zona montană, în pădure nu e atât de cald.”
Cadavrul animalului a fost fotografiat alături de cel al tinerei. Aceste este și motivul pentru care Poliția Prahova a deschis un dosar penal pentru braconaj. „Conform cadrului legal, polițiștii sunt obligați să deschidă dosar penal. Nu este alegerea lor dacă deschid sau nu acțiunea penală. Starea de necesitate trebuie sa fie stabilită în cadrul procesual penal, nu se stabileste ,,din oficiu'. Pentru că era vorba despre o urgență reală, salvamontiștii fiind amenințați de urs, politiștii vor trimite dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, urgent, cu propunere de clasare', au precizat pentru Libertatea surse judiciare.
Diana a mai întâlnit o dată ursul pe traseu
Trupul animalului a fost ridicat de autorităţi. Este o femelă tânără, care avea până în trei ani, fără pui. I se vor face teste pentru se a afla dacă era turbată. Mama Dianei face o dezvăluire şocantă, fata mai scăpase o dată din gherele urusului.
„Am vorbit cu ea, nu m-a sunat ea, eu o sunam mereu. Eu o sunam că eram preocupată cu muntele ăsta. Am sunat-o şi i-am zis: «Dia, nu te du, te rog, nu te du!». I-am spus să aibă grijă și ea a spus «nu, că m-ai ținut mereu mai strâns și acum vreau să mă duc, să fac o experiență de-asta». Şi i-am spus: «Dacă te duci, ai te rog grijă cu urşii, ai te rog grijă la râpe, la toate, că e foarte periculoasă perioada asta». Îi plăcea să meargă, dar din câte am mai aflat de la tatăl ei, că mie nu mi-a zis, a mai fost o dată cu o prietenă și a fost fugărită de un urs', a spus Laura Zaharia, mama fetei, conform Antena 3 CNN.
Diana era din Iaşi, dar se mutase la Bucureşti. Luase de curând bacalaureatul şi începuse să muncească.. Îl cunoscuse de curând pe iubitul ei din Braşov, la rândul său iubitor al muntelui.
Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis, reacții după tragedia din Jepii Mici
„Pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament şi după discuţiile cu ministrul Mediului, pornim o iniţiativă, şi asta este vom cere o sesiune extraordinară ca să trecem prin Parlament”, spune Marcel Ciolacu, premierul României.
„M-a şocat evenimentul. M-a şocat! Sâmbătă am fost şi eu pe un traseu din Munţii Bucegi. Trebuie să înţelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâţi de animale. Cei responsabili trebuie să găsească o soluţie reală”, spune şi Klaus Iohannis, preşedintele României.
Aproximativ 8.000 de urşi trăiesc în România, arată ultimele estimări ale Ministerului Mediului. Mulţi s-au mutat la oraş şi în staţiuni montane. Jandarmii montani ne sfătuiesc să plecăm pe trasee montane doar înarmaţi contra urşilor. „Dacă l-am văzut, mă retrag, nu-l provoc, îmi fac acea barieră de siguranţă, aleg altă rută. Încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă să nu enervăm animalul”, explică Alexandru Nagy, Salvamont Judeţul Braşov.