Doi clienți înșelați de Nordis au povestit cum au ajuns să rămână atât fără economii, cât și fără apartamente, după ce au investit în proiectele imobiliare ale companiei. Marius Dragu, una dintre victimele acestei afaceri, a semnat un contract de promisiune de vânzare-cumpărare pentru două apartamente de tip studio, înainte ca blocurile să fie construite.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Cel mai mare scandal imobiliar din România a izbucnit în toamna anului trecut. O investigație Recorder a scos la iveală nereguli grave în cadrul Nordis Group, printre care se numără și revânzarea apartamentelor către mai mulți clienți, fără a le fi livrate inițial. Laura Vicol, Vladimir Ciorbă (acționar Nordis) și Ioana Băsescu au fost audiați luni, 3 februarie, în dosarul fraudei.
Un client păgubit de Nordis detaliază schema notarială care permitea vânzarea apartamentelor de mai multe ori
Prima poveste de înșelătorie îi aparține lui Marius Dragu, care a plătit în jur de 125.000 de euro pentru două studiouri în Mamaia și a semnat o promisiune de vânzare-cumpărare, înainte ca blocurile să fie construite. La fel ca mulți alți clienți, el a rămas atât fără banii investiți, cât și fără apartamentele promise.
„Este vorba despre două studiouri la Mamaia, în acele corpuri hoteliere. Asta s-a întâmplat spre sfârșitul anului 2019. Am achitat integral prin promisiune de vânzare-cumpărare în fața notarului, în jur de 125.000 euro pentru ambele. Am constatat la începutul anului 2024 că unul dintre ele a fost vândut. Cum am făcut asta? În urma unei expertize a unui expert cadastrist am descoperit faptul că unul din corpul 2 clădire hotelieră a fost vândut către o altă societate. Au fost cazuri în corpul doi în care s-a semnat promisiune de vânzare-cumpărare în 2019-2020, în momentul în care nu era făcută apartamentarea, adică nu apăreau acele unități ca și cadastrate.
Arau niște termene de respectat pentru a fi construite. Acel termen nu s-a respectat, după care s-au făcut niște acte adiționale motivând faptul că sunt întârzieri din cauza materialelor. După aceea a intervenit COVID-ul, întârzieri cu livrarea, după care ușor, ușor, am ajuns la concluzia că este ceva în neregulă, moment în care m-am adresat tribunalului, iar în momentul când am văzut că este vorba de vânzarea unuia dintre ele m-am adresat printr-o plângere penală.
Problema intervine prin faptul că atunci când am semnat promisiunea de vânzare-cumpărare apartamentarea nu era făcută, într-adevăr, nu aveam cum să înscriu în cartea funciară. Însă problema intervine în momentul când notarul nu preia aceste promisiuni și nu le include în apartamentamentare, le uită. După care, după apartamentare același notar mai încheie o promisiune de vânzare-cumpărare pentru aceeași unitate dar către alt promitent cumpărător, după care un al 3-lea vine și semnează un contract de vânzare-cumpărare.
Notarul avea obligația ca în apartamentare să preia toate promisiunile de vânzare și să le treacă în promisiune. Și lasă responsabilitatea pe semnătura unuia dintre administrator, ceea ce s-a întâmplat de exemplu în corpul doi, iar după apartamentare aceeși unitate a fost vândută către altcineva.
Deci pentru a sintetiza: același notar face o promisiune de vânzare-cumpărare înainte de apartamentamentare, uită atunci când face apartamentarea să includă acea promisiune de vânzare-cumpărare, pe care același notar a făcut-o, și pune responsabilitate pe administrator sub semnătură privată cum că acel administrator a trecut toate promisiunile, deși a uitat, și același notar, după apartamentare, vinde unitatea altei persoane. Așa s-a întâmplat mai multe cazuri, nu nu numai într-un caz și probabil la asta se referă și acuzarea și ancheta', a povestit Marius Dragu, la Antena 3 CNN.
„Mă simt înșelat din toate punctele de vedere'
George Covaciu este un alt client păgubit de Nordis. A cumpărat un apartament în Mamaia, pentru care a investit 70.000 de euro, dar încă nu a semnat contractul final și nici nu crede că acest lucru se va întâmpla vreodată.
„Mă simt înșelat, din toate punctele de vedere. Eu îmi doresc măcar banii înapoi. Am plătit un apartament Rimini în Mamaia, în corpul 1. Corpul s-a construit, dar nu ne-au fost date unitățile. Noi am încercat să luăm legătura cu ei ca să ne facă contractul final, dar am fost refuzați. Au zis că o să vedem, că vă vom face contractul final, dar nici până în ziua de ani nu s-a încheiat nimic.
În fiecare lună am fost la ei la Mamaia și în fiecare lună eram mințit, timp de un an jumătate. Am fost la doamna Băsescu, iar renunțarea la promisiune am făcut-o undeva la Constanța. Dânșii lucrau și cu alți notari, nu doar cu doamnele Băsescu și Cosma.
După renunțare, după alte 3 luni tot nu mi-au dat banii înapoi. Apoi am fost nevoit să merg la executorul judecătoresc', a povestit acesta.
Sursa foto: Captură Video