Contrar percepției generale că măștile de protecție sunt de unică folosință, iată că există posibilitatea de a fi refolosite, atâta vreme cât ținem cont de câteva reguli. Un medic imunolog a explicat pe înțelesul tuturor cum procedăm astfel încât să profităm la maximum de această 'armă', din ce în ce mai greu de găsit, împotriva coronavirus.
Deși se considera că măștile sunt de unică folosință, adică după un drum la supermarket am face bine să le aruncăm, iată că acestea pot fi refolosite, dar nu în orice condiții.
Măștile pot fi refolosite
'Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și să o folosim peste patru zile', a declarat medicul imunolog Brândușa Petruțescu la Știrile ProTV.
Cum se dezinfectează masca de protecție
Pentru a putea refolosi masca, aceasta trebuie dezinfectată prin fierbere.
'Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fierberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat', a precizat medicul imunolog.
Foto: Hepta