Un nou studiu arată că distanța socială de 2 metri ar putea să NU fie suficientă: "Picăturile de salivă ar putea ajunge până la 5 metri distanță în numai 5 secunde"

.

Un studiu recent publicat în jurnalul științific Physics of Fluids arată că există posibilitatea ca distanța socială de 2 metri să nu fie suficientă în mediul exterior. Iată ce spun specialiștii!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

După o analiză minuțioasă, cercetătorii de la Institutul American de Fizică au ajuns la concluzia că în cazul în care nu este calm atmosferic și în condițiile unei brize ușoare, de circa 4 km/h, picăturile de salivă ar putea ajunge până la 5 metri distanță în numai 5 secunde. Mai afectate ar putea fi persoanele scunde și copiii, dacă s-ar situa în apropierea traiectoriei picăturilor.


Citește și: Povestea impresionantă a medicului Cătălin Bărbulescu de la Spitalul Universitar, răpus de coronavirus:'Abia respira şi a fost dus cu oxigenul să ajute un pacient. Era un om de o decenţă formidabilă'


„Norul de picături va afecta atât adulții, cât și copiii, de diferite înălțimi', a declarat unul dintre coautrii studiului, profesorul Dimitris Driakis, de la Universitatea din Nicosia, Cipru.

„În lipsa unei viteze a vântului din mediul înconjurător, picăturile vor cădea la pământ la mică distanță de persoana care expiră sau tușește. Actuala analiză demonstrează că acest interval nu ar depăși un metru. La viteze ale vântului de la 4 km/h la 15 km/h am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanțe de până la 6 metri în direcția vântului, cu concentrații și dimensiuni ale picăturilor în descreștere. Constatările noastre implică faptul că, în funcție de condițiile de mediu, distanță socială de doi metri poate să nu fie suficientă', au menționat autorii studiului.

Citește și: Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează:'S-ar putea ca noul coronavirus să nu fie eradicat niciodată!'

S-a realizat inclusiv o analiză computerizată, în urma căreia experții au examinat și modul în care tusea ar determina picăturile din salivă să se miște prin aer, când acestea se dispersează și de interacțiunile dintre moleculele de salivă și aer, notează mediafax.ro.


Sursa foto: pixabay.com

Citește și: Prima țară din Europa care declară sfârşitul epidemiei de coronavirus şi îşi deschide frontierele:'Avem cea mai bună situaţie clinică'