Un tânăr de 17 ani din Iași a murit în tabără, după ce a cosumat mai multe băuturi energizante. Avertismentul medicilor: "Au efect similar amfetaminelor"

 Dumba Gabriela
.

Un tânăr de 17 ani din Iași a murit în tabără, după ce a cosumat mai multe băuturi energizante. Băuturile energizante pot fi letale și încă o dovadă în acest sens o reprezintă tragedia din Iași, când un tânăr de 17 ani a murit zilele trecute, în tabără, după ce a exagerat cu consumul de energizante. Doctorii avertizează că aceste băuturi, consumate mai ales în combinaţie cu alcool sau medicamente, pot provoca probleme cardiace grave.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Un tânăr de 17 ani din Iași a murit în tabără, după ce a cosumat mai multe băuturi energizante. Yannis locuia cu bunicii în Iaşi şi a vrut să descopere cum arată viaţa de student, într-o tabără de vară organizată la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Noaptea, s-a trezit brusc din somn şi le-a spus colegilor că nu mai poate să respire. A căzut secerat la pământ şi apoi nu a mai răspuns. Echipajul SMURD a continuat procedura încă o oră, însă în cele din urmă a fost declarat decesul. Colegii cred că Yannis a exagerat cu energizantele.

Un tânăr de 17 ani din Iași a murit în tabără, după ce a cosumat mai multe băuturi energizante

Rezultatele autopsiei lui Yannis arată că tânărul de 17 ani a suferit o ischemie cardiacă acută, care ar fi putut fi provocată de acest tip de băutură, atunci când e consumată în exces.

Nu a băut niciodată acasă aşa ceva, nu mi-a cerut să îi cumpăr aşa ceva! Ultimele două zile nu a mâncat, a fumat foarte mult şi a băut energizant„, spune mama lui Yannis, devastată de pierderea copilului.

„S-a declarat decesul, s-a anunţat Poliţia, iar cazul va fi evaluat post-mortem de către IML. Din anamneză, din declaraţiile colegilor care se aflau la locul intervenţiei, pentru că întotdeauna căutăm cauze potenţial reversibile ale stopului cardio-respirator astfel încât să putem face şi un tratament etiologic în timpul resuscitării, s-a evidenţiat că tânărul de 17 ani consumase băuturi energizante, aproximativ patru doze, şi fumase în noaptea respectivă două pachete de ţigări.

Băuturile energizante conţin aminoacizi şi substanţe care au efect similar amfetaminelor, generând tulburări cardio-vasculare, mai ales dacă sunt consumate în cantităţi mari,mai ales dacă e vorba de deshidratare şi dacă sunt combinate cu medicamente, cu alcool sau cu exces de nicotină”, spune Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Conform producătorilor, o doză de 250 ml de energizant conţine, în medie, 80 de miligrame de cafeină. În comparaţie, un espresso poate avea între 40 şi 75 de miligrame. Conform Food Standards Agency, o persoană sănătoasă poate consuma în medie până la 400 de miligrame de cafeină pe zi fără a suferi efecte adverse.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis, primele declarații despre azilele groazei: „Este o rușine națională. Aici sunt oameni vinovați cu nume și prenume’

Citește și: Dosare penale în cazul azilului groazei din Tunari. Proprietarii, artiștii Romeo și Julia Saleno, erau acuzați că îi sedează și înfometează pe bătrâni încă de acum 10 ani

'Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr'

„Am tras de mai multe ori semnalul de alarmă, apropo de aceste băuturi energizante la tineri. Ele nu ar trebui comercializate la cei sub 18 ani. 

Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr. În România se vând aproape 24 de milioane de litri de băuturi energizante.  Pentru o persoană care nu este obișnuită cu astfel de excitante, i se pot întâmpla tulburări cardio-vasculare multiple: de la creșterea tensiunii arteriale și tulburări. 

Mai este și conținutul de zahăr, aproape 27 de grame are fiecare băutură energizantă. Alcool, taurină, cofeină, zahăr s-ar putea să fie un mare semn de întrebare pentru adaptarea fiecărui organism și, de multe ori, cu efecte înșelătoare asupra creierului nostru. 

Apare agitația psihomotorie, taurina maschează cumva din acest gen de stimulare, dar pe de altă parte, efectele asupra sistemului cardiovascular sunt extrem de grave și pot duce la situații pe care nu ni le dorim. Ca prevenție, am putea avea educație nutrițională. 

O altă problemă, noțiunea de prim ajutor, în așa fel încât să se intervină rapid într-o situație de urgență”, a explicat Tudor Ciuhodaru, medic specialist în medicină de urgență, la Antena 3 CNN. 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton