Un vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de englezi oferă rezultate în lupta cu virusul. Care sunt efecte adverse și când ar putea fi disponibil pe piață

 Dumba Gabriela
.

Un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea britanică Oxford activează sistemul imunitar şi pare a fi sigur în lupta cu noul coronavirus. Efectele adverse nu sunt descurajatoare, susțin cercetătorii englezi citați de BBC News.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Teste clinice la care au participat 1.077 de persoane arată că vaccinul a activat anticorpii şi globulele albe care pot contracara coronavirusul. Concluzile sunt promiţătoare, dar este prematur să se ştie dacă vaccinul oferă suficientă protecţie. Teste clinice mai ample sunt în curs.

Autorităţile medicale britanice au comandat deja 100 de milioane de doze ale potenţialului vaccin.

Vaccinul, denumit tehnic ChAdOx1 nCoV-19, este dezvoltat într-un ritm fără precedent. A fost produs pe baza unui virus supus procedurilor de inginerie genetică şi care poate cauza răceli la cimpanzei. Virusul a fost modificat astfel încât să nu se poată transmite la oameni şi să fie asemănător cu noul coronavirus, citează Mediafax. În acest fel, sistemul imunitar se poate activa pentru a contracara coronavirusul.

Cercetătorii consideră vaccinul sigur, existând efecte adverse care nu sunt considerate periculoase. Aproximativ 70% dintre persoanele cărora li s-a administrat vaccinul în cursul testelor clinice au avut febră sau dureri de cap, care au putut fi tratate cu Paracetamol.

„Mai este mult de lucru până când vom putea confirma că vaccinul nostru va ajuta la gestionarea pandemiei COVID-19, dar actualele rezultate sunt promiţătoare”, a declarat prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford.

Studiile au arătat că 90% dintre pacienţi au dezvoltat anticorpi de neutralizare după prima doză. Doar zece oameni au primit două doze şi toţi au dezvoltat anticorpi de neutralizare.

'Nimeni nu poate da o dată finală. Lucrurile ar putea merge prost, dar realitatea este că, prin colaborarea cu o mare companie farmaceutică, vaccinul ar putea fi disponibil pe scară largă în jurul lunii septembrie și acesta este tipul de țintă la care vizează ei', a declarat David Carpenter, președintele Comitetului de Etică în Cercetare Berkshire, care a aprobat procesul de la Oxford.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton