Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, a declarat recent că vaccinul anti-COVID-19 care este administrat și în România oferă protecție și față de noua tulpină descoperită în Marea Britanie.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, a declarat recent că vaccinul anti-COVID-19 care se administrează și la noi oferă protecție și față de tulpina care face ravagii în Marea Britanie.
Specialistul a mai menționat că, totuși, campania de vaccinare nu doar că trebuie gândită pe o perioadă finită, ci necesită și monitorizare, din cauza faptului că, în timp, virusul ar putea suferi și alte mutații, care vor impune modificarea serului.
Citește și: Secretarul de stat Raed Arafat s-a vaccinat anti-COVID-19: 'Este un gest de normalitate'
Citește și: La cât timp se administrează a doua doză de vaccin anti-COVID și de ce este periculoasă amânarea
Noua tulpină de COVID-19 va ajunge și în România curând
Doctorul Adrian Marinescu a comparat apoi vaccinul anti-COVID-19 cu cel antigripal, concluzionând că, deși virusul antigripal este mai instabil decât coronavirusurile, vaccinul antigripal administrat la începutul sezonului rece oferă protecție pentru mai multe luni. Mai mult, acesta a menționat că este doar o chestiune de timp până ce noua tulpină de COVID-19 va ajunge și la noi în țară. Specialistul a exemplificat cu faptul că aceasta a fost descoperită la o pacientă care nu fusese în Marea Britanie – iar asta dovedește cum funcționează infectarea comunitară.
„Era clar că va ajunge. Ba mai mult, persoana la care s-a făcut confirmarea nici nu a fost în Marea Britanie. Asta demonstrează că transmiterea e în comunitate. Adică e clar că această tulpină e și la noi și trebuie să luăm în calcul posibilele creșteri. Chiar dacă această tulpină nu e virulentă, din păcate se transmite mult mai ușor, după cum se vede în România', a mai spus medicul, pentru B1 TV.
Cu toate acestea, doctorul Marinescu a declarat că România înregistrează „un număr rezonabil' de infectări cu coronavirus față de alte state din Europa.
„Suntem acum într-un echilibru fragil, pe o gheață subțire, dar ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni… Chiar dacă luăm în calcul că s-a testat mai puțin, totuși avem un număr rezonabil de infectări în raport cu ce se întâmplă în alte locuri din Europa, nu spun peste tot', a mai spus dr. Adrian Marinescu pentru sursa citată.
Vaccinul anti-COVID-19 protejează și împotriva noii tulpini
Specialistul infecționist a mai menționat că vaccinul anti-COVID 19 protejează și împotriva mutației care face ravagii în Marea Britanie.
„Da, și lucrurile se gândesc pe niște dovezi științifice. Mutațiile pe care virusul în general le suferă, mutațiile minore, nu interferă nicicum cu acea porțiuni numită proteină Spike, acea țepușă pe care o are virusul și cu care intră în celule. Din fericire, aceste mutații nu influențează, așa încât acum nu sunt interferențe cu vaccinarea'.
Acesta a menționat însă că nimeni nu poate spune ce se va întâmpla peste 6 luni, vaccinul anti-COVID-19 trebuind modificat în cazul în care vor apărea mutații.
„Când se face un vaccin și se fac toate testele necesare se iau în calcul posibile mutații care pot să apară, adică se merge pe o variantă cât se poate de flexibilă. La vaccinul antigripal, el e valabil un interval care poate fi de 5 – 6 luni. Și e clar că virusurile gripale sunt mai puțin stabile decât coronavriusulurile, deci ne așteptăm să aibă mai multe mutații decât SARS-CoV-2. Totuși, nu e nicio problemă cu vaccinul antigripal. La fel și aici, dar trebuie făcută o monitorizare pe lunile următoare, să vedem cum evoluează. Pot apărea și mutații, nu acum. Acum lucrurile sunt sigure', a mai spus medicul Adrian Marinescu pentru B1 TV.