Virusologul care a descoperit vaccinul pentru Ebola lucrează și la antidotul pentru COVID-19: "În urma unui vaccin insuficient de puternic, oamenii ar deveni mai expuși la infecție și la boli severe!"

.

Canadianul Gary Kobinger e directorul Centrului de Cercetare pentru Boli Infecțioase al Universității Laval din Quebec și lucrează în prezent la vaccinul împotriva coronavirusului COVID-19. Virusologul afirmă că se cheluie sume de ordinul miliardelor de euro pentru obținerea antidotului, care trebuie să fie unul foarte puternic. În sens contrar, ar putea face mai mult rău decât bine.


Gary Kobinger estimează că un prim vaccin ar putea fi disponibil mai repede de 12 luni: Dar nu va fi suficient la început să acopere necesarul global, ci va trebui prioritizat către grupuri-țintă, precum lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă și cele cu comorbidități, făcându-se însă înainte analize de risc pentru fiecare dintre aceste categorii’.

Dacă va fi dezvoltat un vaccin insuficient de puternic pentru a combate virusul, el poate conduce la infecții ulterioare mai greu de tratat. Oamenii ar deveni mai expuși la infecție și la boli severe. Acesta e un lucru de care trebuie ținut cont cu mare grijă – Gary Kobinger


Într-un interviu pentru publicația americană Wired, virusologul punctează că un vaccin disponibil pentru toată lumea, fără să existe efecte secundare, necesită proceduri mai lente. La fel de importantă e însă și dezvoltarea unor terapii, dar în așa fel încât să nu se creeze speranțe false către populație. Medicamente precum clorochina sau azitromicina, care sunt deja aprobate, pot fi introduse în circuit, în paralel însă cu cele mai performante studii clinice posibile. Scopul final e să găsim un vaccin care să-i imunizeze total pe oameni. Asta pentru că, dacă forța viruslui se va reduce, el ar putea reveni mai târziu. Așa s-a întâmplat în 1918 cu gripa spaniolă. A fost un val ușor primăvara, apoi s-a întors cu putere toamna ‘.

Au făcut deja primul pas

Kobinger colaborează în prezent cu o companie biofarmaceutică din Quebec, care a anunțat recent că a reușit să extragă moleculele similare virusului (Virus-Like Particle / VLP) la numai 20 de zile după individualizarea genelor SARS-Cov-2, care stau la baza coronavirusului. VLP constituie primul pas în realizarea vaccinului pentru COVID-19 și va intra în studiile preclinice de siguranță și eficacitate, iar în iulie/august ar urma să treacă la etapa testărilor umane, citează Libertatea.ro.


Cercetătorul canadian crede că, în această perioadă, e important să fie testate cât mai multe variante de vaccin: Dacă am avea cinci formule de vaccin sigure, funcționale și puternice ar fi mult mai bine. S-ar reduce șansa unor blocaje. Cu cinci producători, am putea oferi cantități suficiente pentru întreaga planetă. Dar dacă vaccinul va exista la un singur producător, nu cred că va fi posibilă o asemenea acoperire’.