Ţânţari cu virusul West Nile, în Bucureşti. Simptome și tratament în caz de infectare

 Dumba Gabriela
.

Institutul Cantacuzino a confirmat prezența virusului West Nile în București. Virusul West Nile este un potential factor declansator al unor afectiuni serioase, principala cale de transmitere in randul oamenilor fiind intepatura tantarilor infestati. Care sunt simptomele și tratamentul necesar în cazul unei infectări cu virusul West Nile.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Surse din cadrul autorităţilor sanitare de la nivelul Capitalei au declarat pentru News.ro că ţânţari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral'.

Coform surselor citate, dată fiind zona din care au fost recoltaţi ţânţarii depistaţi ca purtători ai virusului West Nile, se impune luarea de măsuri urgente în zona Eroilor – Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în alte zone verzi, o recomandare în acest sens fiind adresată Primăriei Capitalei.

Simptome și tratament pentru infecția cu virus West Nile

Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Citește și: Care sunt cele mai periculoase 12 virusuri cunoscute până în prezent.Au ucis zeci de milioane de oameni

Citește și: Care sunt simptomele specifice infectării cu noua tulpină COVID-19:sunt 23 de modificări față de virusul inițial

Citește și: Ce alimente nu expiră niciodată.Cum se păstrează sarea

Cum putem preveni infectarea cu virusul West Nile

Cea mai uşoară metodă de prevenire a infectării este evitarea înţepăturilor de ţânţar.
– când se desfăşoară activităţi în mediul extern, se recomandă utilizarea unui repelent pentru insecte.
– activitatea ţânţarilor este mai intensă în zori şi după apunerea soarelui. În aceste momente ale zilei este absolut necesară utilizarea unui repelent şi purtarea hainelor lungi, care să acopere corpul într-o proporţie cât mai mare.

– pentru evitarea pătrunderii ţânţarilor în casă se recomandă montarea de plase speciale la ferestre.

Diagnosticare şi tratament pentru infecției cu virusul West Nile

Diagnosticarea infecţiei cu virusul West Nile se face printr-o combinaţie de teste speciale de biologie moleculară, asociate cu observarea semnelor şi simptomelor.
– Testarea se efectuează doar în cazul pacienţilor care prezintă simptome severe, deoarece nu există un tratament pentru infecţia cu virusul West Nile.
– Confirmarea diagnosticului are la baza teste ADN, denumite Reacţia de polimerizare în lanţ (PCR) sau analiza fluidului din măduva spinării (lichidul cefalorahidian).
Analiza lichidului cefalorahidian se face prin prelevarea unor mostre obţinute prin puncţii spinale – introducerea unui ac în partea inferioară a coloanei vertebrale. Lichidul este analizat apoi în vederea identificării unor dovezi de infecţie, cum ar fi creşterea numărului de leucocite şi a cantităţii de proteine.
Ambele probe sunt supuse analizei în cadrul unui laborator specializat.
Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.
În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătăţeşte după câteva zile în absenţa unui tratament.
În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgenţă la camera de gardă; în general, este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasa.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton