Concluziile medicilor din mai multe țări: vitamina D face minuni împotriva coronavirusului, iar lipsa ei agravează simptomele COVID-19

 Dumba Gabriela
.

Există dovezi susținute de numeroase studii care arată că vitamina D protejează organismul împotriva virusurilor, în special în cazul celor respiratorii. Totodată, oamenii de știință speculează că un nivel scăzut de vitamina D, găsit în sângele unor bolnavi de COVID-19, ar avea o anumită legătură cu noul coronavirus.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

^003F97A0D2A5D4ED71D62CFAC488F0B4237650204347F47789^pimgpsh_fullsize_distr^003F97A0D2A5D4ED71D62CFAC488F0B4237650204347F47789^pimgpsh_fullsize_distr

Prof. dr. Olga Simionescu, șef al Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Colentina, explică faptul că oamenii care consumau vitamina D înainte de apariţia virusului au făcut o formă mai uşoară a bolii atunci când s-au infectat.

„Este o minune vitamina D. S-a constatat că oamenii care au luat vitamina D3 fie făceau forme asimptomatice, fie nu mai ajungeau în formele acelea severe. Infecţia s-a văzut în funcţie de vârstă, comorbiditate, dar şi de locul de unde a venit tulpina respectivă, pentru că oamenii dezvoltau forme diferite: unii erau asimptomatici, unii aveau forme uşoare, unii forme medii, iar alţii severe, care au condus inclusiv la deces”, a spus medicul dermatolog Olga Simionescu, la Antena 3.

Organismul sintetizează în mod natural vitamina D în urma expunerii la lumina soarelui pentru că puține alimente, unul dintre ele fiind gălbenușul de ou, sunt o sursă bună de vitamina D. Medicii susțin că persoanele care au acces redus la lumina soarelui pot prezenta insuficiență sau deficiență de vitamina D. Nivelurile insuficiente de vitamina D pot cauza probleme la nivelul oaselor, precum și probleme precum căderea părului și dureri articulare.

Trei cercetători din Marea Britanie – dr. Petre Cristian Ilie, de la Fundația Queen Elizabeth Hospital Trust în King’s Lynn, dr. Simina Ștefănescu, de la Universitatea East Anglia din Norwich și Lee Smith, doctorat, de la Universitatea Anglia Ruskin din Anglia de Est – au sesizat, în cadrul unui studiu amplu, că nivelul mediu de vitamina D în fiecare dintre cele 20 de țări europene analizate a fost puternic asociat atât cu un număr mai mare de cazuri COVID-19, cât și cu o mortalitate mai mare din cauza bolii.

„În concluzie, am găsit relații semnificative între nivelurile de vitamina D și numărul de cazuri COVID-19 și în special mortalitatea cauzată de această infecție. Cel mai vulnerabil grup de populație pentru COVID – 19 este, de asemenea, cel care are cel mai mare deficit de vitamina D. (…) Credem că putem sfătui suplimentarea cu vitamina D pentru a vă proteja împotriva infecției cu COVID-19”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, potrivit medicalnewstoday.

Totodată, Mark Alipio, un om de știință din Filipine, susține că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D din corpul unui pacient și severitatea simptomelor generate de COVID-19, scrie The Telegraph.

Din 49 de pacienți cu simptome ușoare de Covid-19, aflați în trei spitale din țări din sudul Asiei, doar doi au avut un nivel scăzut de vitamina D; din 104 pacienți cu simptome critice sau severe, doar patru nu au avut un nivel redus de vitamina D. Cu cât simptomele sunt mai grave, cu atât este mai probabil ca un pacient să aibă deficiențe de vitamina D.

Vitamina D crește producția de proteine antivirale și scade nivelul citokinelor, molecule imune care provoacă suprainflamarea țesuturilor. Vitamina D este fabricată în prezența razelor ultraviolete. De aceea, mulți oameni din zonele nordice înregistrează deficiențe de vitamina D spre sfârșitul iernii.

Vezi lista cu alimente bogate in vitamina D!

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton