Vlad Pascu scapă de pericolul acuzației de omor calificat. Noua judecătoare din procesul lui Vlad Pascu a anunţat vineri că respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor, formulată de părinţii lui Sebi Olariu, unul din cei doi studenţi ucişi în accidentul din august, anul trecut. Este a doua oară când Judecătoria Mangalia respinge solicitarea ca Pascu să fie acuzat de omor calificat.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!
Cererea de schimbare a încadrării juridice a fost depusă la termenul trecut de avocatul familiei lui Sebastian, tânărul mort în accidentul provocat de Vlad Pascu. Schimbarea acuzaţiilor ar fi însemnat o pedeapsă mult mai mare pentru Vlad Pascu, în cazul în care el va fi condamnat, căci omorul calificat este pedepsit, prin lege, cu detenția pe viață sau cu închisoarea de la 15 la 25 de ani.
Vlad Pascu scapă de acuzația de omor calificat și va fi judecat pentru ucidere din culpă
Preşedinta Judecătoriei Mangalia, care a preluat dosarul lui Vlad Pascu după recuzarea judecătoarei Ancuţa Popoviciu, s-a pronunţat asupra cererii de schimbare a acuzaţiilor, după o săptămână de deliberări, potrivit Libertatea.
Procesul va continua la aceeaşi instanţă, iar următorul termen va fi în data de 21 iunie.
La termenul anterior, pe 7 iunie, tatăl Robertei Dragomir a dat declaraţii în sala de judecată şi au fost reaudiate mama și bunica studentei ucise în accident, dar și familia lui Sebi Olariu.
Decizia de vineri a judecătoarei Claudia Berevoescu nu afectează cu nimic situaţia juridică a lui Vlad Pascu. Dacă instanţa ar fi admis cererea de schimbare a acuzaţiilor, Pascu putea primi o pedeapsă mult mai mare, în cazul unei condamnări, iar asta pentru că omorul calificat e pedepsit, prin lege, cu detențiunea pe viață sau cu închisoarea de la 15 la 25 de ani. Pentru ucidere din culpă, între 2 ani şi 7 ani de închisoare.
Aflat în arest preventiv din 19 august anul trecut, Vlad Pascu cere periodic să fie lăsat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru admiterea la facultate. Solicitarea i-a fost respinsă, până acum, de judecători.
Vlad Pascu a condus drogat și a accidentat mortal doi tineri, în stațiunea 2 Mai
În noaptea de 18/19 august 2023, Vlad Pascu, aflat sub influenţa drogurilor şi la volanul unui Mercedes decapotabil, a intrat cu peste 100 km/h într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leagă Vama Veche de 2 Mai. În urma impactului, trei tineri au fost răniţi, iar doi au murit.
Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti.
Pascu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive şi părăsirea locului accidentului.
La primul termen al procesului, el şi-a recunoscut faptele şi a cerut, iar instanţa i-a admis, judecarea în procedura simplificată care reduce cu o treime limitele pedepselor. Astfel, pentru ucidere din culpă, dacă va fi găsit vinovat, Pascu va primi o pedeapsă cuprinsă între 2 ani şi 7 ani de închisoare. Ea va fi cu executare, pentru că, la data comiterii accidentului, era în vigoare „Legea Anastasia’.
Și pedepsele pentru celelalte infracțiuni de care Pascu e acuzat vor fi reduse cu o treime, pentru ca sunt fapte recunoscute de el. Iar la final, doar câte o treime din acest rest va fi adăugată la pedeapsa principală, pentru ucidere din culpă.
Procurorii spun că şi victimele sunt vinovate
În rechizitoriu prin care Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia spun că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori’, iar pe lângă şofer, de vină sunt şi victimele, care „au creat o stare pasivă de pericol’, pentru că „se deplasau necorespunzător, pe partea dreaptă a acostamentului în direcţia de deplasare, contrar prevederilor art. 72 din OUG nr. 195/2002 (care obligă pietonii la deplasarea pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia de mers, în absenţa trotuarului)’.
„Era imposibil să mergem pe partea stângă a drumului’, spun Cristina și Alex, doi dintre tinerii răniţi în accident. Ei au reconstituit, în premieră, ultima parte a drumului parcurs în noaptea tragediei, pe trotuarul care se termină în câmp.
„Nu aveau nicio alternativă’, iar „responsabilul moral e autoritatea locală’, acuză experţii consultaţi de Libertatea, după ce au văzut imaginile de la faţa locului.