Câte zile libere legale au românii în 2024. Dacă 2023 a fost un an norocos pentru că multe dintre zilele libere legale au picat în timpul săptămânii și românii s-au putut folosi de ele pentru minivacanțe, 2024 este cu ghinion. Multe dintre zilele libere legale pică în weekend și, deci, vom avea mai puține minivacanțe!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!
În anul 2023, angajații din România s-au bucurat de 15 zile libere, dintre care doar nouă au picat în timpul săptămânii. Românii vor avea parte de 17 zile libere de la stat în anul 2024, cu două mai multe decât anul acesta, însă dintre cele 17 zile libere legale, șapte vor pica în weekend.
Care dintre zilele libere legale pică în weekend în 2024
Deoarece șapte zile libere de la stat din anul 2024 vor pica în weekend, românii vor avea parte de mai puține minivacanțe, comparativ cu anul 2023.
În anul 2024 se vor adăuga două zile libere de la stat, față de anii precedenți, mai exact 6 ianuarie, atunci când se celebrează Sărbătoarea Botezului Domnului și 7 ianuarie, când este Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, însă și aceste sărbători importante vor pica în anul 2024 tot în weekend.
De asemenea, Ziua Copilului sau Sfântul Andrei vor pica în weekend.
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile sau compensații financiare.
Românii au cele mai puține zile libere din Uniunea Europeană
Angajații români ar avea cele mai puține zile libere legale din Uniunea Europeană, adică 17, față de Spania unde se dau 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii 28, la fel ca britanicii, olandezii, germanii şi portughezii.
Codul muncii mai prevede două zile libere legale pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.
Zilele libere legale în 2024
1 ianuarie – Anul Nou (luni)
2 ianuarie – Anul Nou (Marți)
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
3 mai – Vinerea Mare a Paștelui (vineri)
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
23 iunie – Rusalii (duminică)
24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (miercuri)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)