Dan Pierşinaru: “Bijuteria de autor înseamnă concept, idee”

.

Am stat de vorbă cu Dan Pierşinaru, artist vizual şi organizatorul târgului de bijuterie contemporană AUTOR, care se va desfăşura weekendul acesta la Sala Dalles. Aflaţi ce aduce nou această ediţie şi de ce ar trebui să cumpărăm bijuterie contemporană.

 


Foto: Catalin Anchidin

 

Ce îşi propune să aducă nou cea de-a IX-a ediţie AUTOR?

 

Autor sărbătoreşte intrarea în al cincilea an de existenţă prin iniţierea unei noi secţiuni, rezervate bijuteriei europene. În afara numelor consacrate şi a noilor apariţiilor autohtone, veţi descoperi la Autor #9 bijuteria unor designeri recunoscuţi din Belgia şi Bulgaria. Două ţări atât de diferite care ne aduc trei talente cu perspective aparte.

 

Cum a fost selectia creatorilor /designerilor pentru această ediţie?


 

Într-un domeniu care se defineşte chiar acum – bijuteria contemporană de autor – platforma AUTOR rezolvă nevoia unei structuri care încurajează artiştii să se simtă relevanţi şi parte dintr-o mişcare puternică. Selecţia designerilor la Autor se face în baza unei aplicaţii care se lansează înainte de eveniment cu minim trei luni. Analiza aplicaţiilor durează în jur de două săptămâni, timp în care parcurg portofoliile trimise de mai multe ori. După ce am o imagine de ansamblu, încep să răspund fiecărui aplicant. Un răspuns nu trebuie sa fie prea abrupt sau direct. Fiecare are o imagine despre el şi nu întotdeauna este deschis unui feedback real.

Pentru această ediţie selecţia a fost mai exigentă, însă cred ca asta se va reflecta în conţinutul evenimentului.

Trei motive pentru care ar trebui sa achiziţionăm/ purtăm bijuterie contemporană românească…

 

1.Bijuteria de autor este mai mult decât un simplu accesoriu. Ea este o extensie şi o expresie a crezurilor, gândurilor şi sentimentelor tale şi, cel mai important, a felului cum te vezi pe tine.


 

2. Primul lucru, când cumperi o bijuterie de autor: alege-o cu inima. Nu vei greşi niciodată. E ceva din tine care alege acea bijuterie, pentru că ea îi vorbeşte. Bijuteria de autor însemna în primul rând concept, idee.

 

3. Cumpără de la designerii locali. Bijuteriile lor sunt realizate de ei, deci, produse în ţara în care locuieşti. Investeşte în creaţia locală, participând, astfel, la bunăstarea şi atractabilitatea oraşului în care locuieşti.

 

Târgul AUTOR, dedicat designului de bijuterie contemporană


 

Esti implicat în fotografie, design de obiect, artă vizuală… Cum te defineşti ca artist şi în ce zonă te simţi mai „confortabil?'

 

Sunt artist vizual. Uneori, următoarea întrebare vine direct: Cum adică vizual? Adică nu cânt la instrument şi nu sunt nici coregraf. Nu m-aş numi nici artist plastic, pentru că sculptura, pictura, ceramica etc. nu sunt mediile prin care eu mă exprim acum. Aşadar, eu fac fotografie, video şi iniţiez/organizez evenimente care au legătură cu designerii şi artiştii români. În acest fel eu simt că mă exprim şi comunic vizual ceea ce fac. Mă simt confortabil acolo unde creativitatea mea este provocată şi se poate exprima.


 

Spune-ne ce designeri preferaţi ai? Dar fotografi, artişti vizuali? 

 

Ceea ce Hussein Chalayan a creat m-a atras de la început. Felul în care a navigat între artă, design şi tehnologie îmi pare un mix foarte reuşit. Chiar şi felul în care a mers în comercial fără să îşi piardă din nota lui de designer conceptual! Nu cred să fi avut un fotograf-artist favorit până acum. Îmi plac cei care prin opera lor pot crea entuziasm şi dorinţa de a face ceva în mine. Acei oameni care te inspiră şi o fac fără să ştie sau să îşi propună. E starea lor naturală.