Adriana Istrate

.

„Aplică ce spun alții care sunt echilibrați financiar și vezi ce iese

Este nevoie de motivație pentru a aplica în viața personală regulile educației financiare, așa că ce profesor poate fi mai potrivit decât unul care a reușit să câștige un maraton în Antarctica? Adriana lucrează în banking de 10 ani, în BCR de 8, iar de 4 ani și-a schimbat viața prin sport.

Cum ai ajuns în banking?


Sunt în banking de 10 ani, din care 8 petrecuți în BCR Banca pentru Locuințe, probabil, cel mai tenace personaj al familiei. Cred că domeniul m-a ales pe mine, și nu invers, întotdeauna fiind mai aplecată către cifre, cultura organizațională și anvergura existentă într-un mediu bancar. Mă simt recunoscătoare pentru timpul petrecut aici, evenimente memorabile s-au tot adunat în acest timp, însă, de departe, cele mai dragi mie sunt cele în care am putut face în jurul meu o lume mai bună. Fie că asta a însemnat îmbunătățirea unui produs, eficientizarea unui mod de lucru, sprijinul oferit unui coleg ori satisfacția clienților de a le fi oferit produse bancare de calitate.


După un speech motivational, ți-ai schimbat viața complet prin sport, ajungând să învingi chiar la un maraton în Antarctica. Cu ce motivație puternică ți-ai dori să plece oamenii de la cursul tău de educație financiară?

Se spune că doar 1% dintre persoanele care asistă la un curs/seminar, training, discurs motivațional etc. vor aplica ori schimba ceva în viața lor ulterior. Drept consecință, nu e de mirare că avem în jurul nostru exemple modeste de oameni care au reușit în domeniile în care au performat. Acel discurs a livrat câteva principii pentru o viață echilibrată, totul plecând de la alergare, și cum echilibru îmi doream și eu, am început să alerg. Am fost, astfel, acel 1% care a început să facă lucruri diferite și rezultatele au fost exact acelea pe care le ascultam în discurs –excepționale. Rețeta e aceeași în sănătatea financiară personală (și în orice alt domeniu!). Îmi doresc ca cei care pleacă din cursul nostru să fie acei 1% care vor aplica obiceiurile financiare create de cei mai buni cercetători în domeniu. Vreau să avem în jur oameni care își doresc lucruri sau experiențe și care știu cum să-și planifice banii astfel încât să le obțină.


Dar în tine ce schimbare a adus cu sine acest program de educație financiară? E comparabilă schimbarea cu cea pe care ți-a adus-o sportul?

Prima dată când am asistat la curs, țin minte că mă luptam cu toate credințele și obiceiurile financiare asimilate până la acel moment, chiar dacă roadele acelor comportamente (eronate, desigur) nu erau cele pe care le-aș fi dorit. Apoi, am trecut din nou pe modulul învățat anterior „aplică-ce-spun-alții-care-sunt-echilibrați-financiar-și-vezi-ce-iese. Din propria experiență, știu că rezultatele miraculoase nu vin de pe o zi pe alta, ci cu pași mărunți, consecvent, cu răbdare și mult efort. Mă bucur să pot spune că și în plan financiar am comportamente mult mai valoroase față de anii anteriori, rezultatele se simt și am încredere că altele și mai bune urmează. Mi-am pus și aici un target!


Ce sfat de educație financiară i-ai da cuiva care, deși nu are în prezent resursele financiare necesare, își dorește să participe la un moment dat la un maraton în Antarctica? Ce ar trebui să facă începând chiar de azi?

Pentru orice proiect și, cu atât mai mult, pentru unul de anvergură, aș recomanda astăzi planificarea. E al doilea pas din ecuația „Visează-Planifică-Acționează, cea pe care am „furat-o din acel discurs motivațional și pe care o aplic de fiecare dată. Dacă proiectul se va realiza din surse proprii, atunci trebuie puse la punct metode de economisire + ajustare cheltuieli + găsire surse adiționale de câștig + valorificarea unor bunuri personale pe site-uri de vânzări specializate. Dacă proiectul se va derula din surse externe (împrumuturi, crowd funding, sponsorizare), trebuie făcut un plan de acțiune în acest sens în care participantul stabilește ce oferă în urma colaborării.


Ca o notă optimistă de final, aș recomanda tuturor celor care își doresc o existență cu sens, să fie acei 1% care fac lucruri diferite, obțin rezultate extraordinare și fac în jurul lor o lume mai bună.