Florentina Calotă

 Diana Munteanu
.

„Educația financiară reprezintă programul prin care am învățat să iau decizii financiare înțelepte

Lucrează în banking de 22 de ani, dar pentru ea nicio zi nu seamănă cu alta. De când a devenit profesor de educație financiară, viața profesională este încă și mai plină de provocări. „Acest program este precum ghinda pe care o plantăm și așteptăm să crească stejarul, așa descrie Florentina „Școala de Bani.

După 22 de ani petrecuți în banking, prin urmare într-un domeniu care nu mai are secrete pentru tine, la ce te-ai gândit când ai auzit de programul de educație financiară?

Programul de educație financiară m-a dus cu gândul la disciplina financiară. Recunosc, înainte de acest program, nu dădeam importanță cheltuielilor și nici nu mă întrebam la sfârșitul lunii dacă am economisit ceva. Singurul pas pe care îl făcusem a fost acela de a mă gândi la un plan realist pentru pensie, și asta pentru că vedeam cât de greu le este părinților mei la vârsta pensionării.

Ca profesor, ești întotdeauna interesat de schimbarea pe care un curs o aduce în evoluția elevului. Dar în tine ce schimbare a adus cu sine acest program de educație financiară?

Pentru mine, educația financiară reprezintă programul prin care am învățat să iau decizii financiare înțelepte. Este, în același timp, un instrument puternic de conștientizare a stilului de viață, prin intermediul căruia mi-am dat seama că nu știam ce fac cu banii mei și  unde se duc în fiecare lună. Am început cu pași mici, am aplicat primul pas pentru un plan financiar de succes, „plătește-te pe tine prima dată, și așa am reușit să-mi creez un fond de urgență (minimum 6 luni de cheltuieli lunare).

Dacă ar trebui să dai un singur sfat de educație financiară, care ar fi acela?

Dacă îți plac regulile, îți poți crea propriul plan financiar de succes, dacă nu, ai libertatea să trișezi. Depinde doar de tine!

Dar fiicei tale, care a ajuns de curând la majorat, ce sfat de educație financiară i-ai da? Ce este esențial să știe un tânăr de 18 ani, care tocmai intră în viața de adult?

Îi spun adesea fiicei mele să fie cumpătată atunci când merge la cumpărături, să plătească prețul corect pentru fiecare achiziție, deoarece doar așa va reuși să economisească bani pentru a investi în pasiunea ei, fotografia.

Pentru un tânăr de 18 ani este important să se informeze foarte bine, să citească despre educație financiară și să-și creeze obiceiuri financiare sănătoase. Din punctul meu de vedere, educația financiară reprezintă unul dintre pilonii ce stau la baza dezvoltării personale a tinerilor. Scopul său este acela de a le oferi stilul de viață pe care și-l doresc.

Eu aș recomanda tuturor celor ce au posibilitatea de a participa la un curs de educație financiară să vină cu mintea și inima deschise, pentru că pot afla informații prețioase pentru realizarea unui plan financiar eficient.

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton