Gabriela Râșnoveanu

.

„Trebuie să recunosc că este greu să nu îți pierzi simțul rațiunii în malluri

Deși la 14 ani voia să devină medic veterinar, din 2002 lucrează în banking și din 2009 în BCR. „Prima lună este mai grea, pentru că un nou obicei se instalează în 21 de zile, a mărturisit Gabriela, admițând că până și pentru un profesor de educație financiară începutul poate fi dificil atunci când trebuie să îți gestionezi înțelept reusursele.

Mi-ai spus că la BCR lucrezi alături de o echipă de supereroi. Se poate spune că e treabă de supererou să îți disciplinezi viața conform regulilor de educație financiară? Cât de dificil ți s-a părut acest exercițiu cu tine însăți?


Am descoperit citind povești că supereroii erau oameni simpli, care aveau multă pasiune, energie și entuziasm. Își doreau să transforme lucrurile complicate în „normalitate și „simplitate. E treaba mea de supererou să mă uit cu prioritate și la zona de educație financiară. Pentru mine, începutul a fost dificil. A trebuit să recunosc că, deși aveam acces la informație, nu reușeam să aplic decât parțial principiile sănătoase din educația financiară. Când am realizat că o schimbare mă va face mai fericită și că aș putea privi lucrurile dintr-o altă perspectivă, acum aproape un an, am început cu adevărat să am rezultate. Și rezultatele se văd la final de lună… în bugetul familiei. Puteți începe astăzi!


Ce te-a determinat să te implici în programul de educație financiară?

Am intrat natural în programul de educație financiară, pentru că este legat de tot ce facem noi: training și dezvoltare. Am o echipă de 50 de traineri, consultanți coaching și coodonatori de recrutare, training și dezvoltare care interacționează cu colegii noștri din toată țara pe diverse subiecte. Și ei sunt profesori de educație financiară și, cu experiența lor și noile instrumente, pornesc prin universități, în sălile de training cu colegii din rețea, la întâlnirile cu clienții, povestind despre surse active sau pasive de venit, despre economisire și despre un management mai bun al resurselor. Le mulțumesc pentru pasiunea lor și pentru energie! Când am văzut în vara anului trecut materialele pe care le vom utiliza în sesiunile de training, mi-am dat seama că eu personal mai am multe de învățat despre cum ar trebui să îmi gestionez bugetul personal.

 Dacă ar fi să îi poți da celei mai bune prietene un singur sfat de educație financiară, care ar fi acela?


Cel mai simplu sfat este să începi să vezi lucrurile dintr-o perspectivă diferită și să acționezi. Este atât de simplu și atât de important să îți stabilești un obiectiv lunar despre cât ar trebui să economisești și cât trebuie să cheltuiești. Și apoi, să nu renunți la acest nou plan! De 3 luni am un nou plan… și funcționează (deși câteodată e greu să rezist tentațiilor)!

Ai șanse să ajungi să iei decizii financiare înțelepte dacă ești genul care își pierde simțul rațiunii în malluri?


Trebuie să recunosc că este greu să nu îți pierzi simțul rațiunii în malluri. Dacă îți resetezi modul în care iei decizii financiare (de exemplu, obiectivul tău anul acesta este ca în fiecare lună să economisești 10% din venitul tău lunar), poți controla modul în care faci cumpărături. Prima lună este mai grea, pentru că un nou obicei se instalează în 21 de zile. După 2-3 luni, te poți recompensa pentru modul în care îți urmărești obiectivele financiare. Poți privi zona de educație financiară ca pe un maraton: cine poate spune chiar și după primii 10 km că poți alerga 42 km? Strategie, perseverență, antrenament și, pas după pas, reușești!