Nicoleta Deliu

 Diana Munteanu
.

 „Primul pas spre prosperitate personală este înțelegerea vieții financiare

Responsabilul de comunicare externă BCR s-a implicat în programul de educație financiară pentru a demonta mitul că „băncile și clienții nu vorbesc aceeași limbă. A vizitat până acum șase continente, dar este de părere că numărul ar fi fost încă și mai mare dacă ar fi putut aplica de la bun început regulile de educație financiară.

Ce te-a determinat să te implici în programul de educație financiară?

De câțiva ani, aud doar faptul că băncile și clienții nu vorbesc aceeași limbă, că în general clienții nu înțeleg ce se întâmplă în lumea financiară. Așa că proiectul asta face, în primul rând – ușurează comunicarea dintre bancă și clienți. Mai mult decât atât, pentru că în România educația financiară nu a fost niciodată un subiect abordat instituțional, lipsa ei afectează în mod clar viețile românilor. Cred că primul pas spre prosperitate personală este înțelegerea vieții financiare.

Care sunt cele mai frecvente confuzii pe care oamenii le fac când aud termenul de educație financiară?

Toată lumea se așteaptă să ne audă vorbind de terminologia bancară – cum se calculează dobânda, ce-i EURIBOR-ul – sau cred că o să le povestim despre cele mai eficiente modalități de economisire și investiție a banilor. La „Școala de Bani, însă, vorbim despre lucruri mult mai de bază – buget personal și obiective financiare. Surpriza e foarte mare și interesul crește foarte mult încă din primele minute când începem să povestim despre ele.

Dacă ar fi să îi poți da celei mai bune prietene un singur sfat de educație financiară, care ar fi acela?

Fii conștientă de banii tăi! Înțelege câți ai, câți cheltuiești și gândește-te la câteva lucruri mari pe care vrei să le faci și pune-le pe hârtie. Din momentul în care o să le vezi, o să-ți fie mai ușor să faci un efort ca să le îndeplinești.

Secretul faptului că ai avut posibilitatea să vizitezi până acum șase continente are la bază și educația financiară aplicată pe propria persoană?

De fapt, lipsa educației financiare m-a făcut să iau mai multe decizii pripite, care în mod evident m-au costat mult mai mult și m-au împiedicat să vizitez și mai mult decât am făcut-o deja. De exemplu, până la un anumit moment nu mi-am pus niciodată pe hârtie banii pe care îi cheltuiam pentru o vacanță și am trăit mult timp cu senzația că orice e legat de plecări departe e foarte scump… și mai ales de faptul că distanța e direct proporțională cu mărimea bugetului necesar. Am avut o revelație când am realizat că pot să merg o săptămână în Asia cu aceiași bani pe care i-aș da pe o săptămână undeva mult mai aproape, cu condiția să pun pe hârtie, din timp, ce vreau să fac și să caut oferte – adică să planific (așa am aflat că un bilet de avion luat la timpul potrivit poate să fie extrem de ieftin, că hotelurile cu prețuri mici se rezervă cu multe luni înainte, că, dacă ai un plan clar al lucrurilor pe care vrei să le faci în locul respective, poți să eficientizezi atât cheltuielile de transport, cât și bugetul alocat obiectivelor).

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton