„Resursele sunt limitate, putem să le avem permanent doar dacă putem să ‹‹circulăm prudent››
Olimpia lucrează în sistemul bancar de 14 ani și în BCR de aproape patru, iar domeniul economic a fascinat-o de când se știe. Dintotdeauna a știut să își planifice bugetul și să facă economii fără a-și refuza, însă, micile plăceri, deci nu e de mirare că a ajuns să predea educație financiară.
Lucrezi în banking de aproape 14 ani, pare că e o pasiune de o viață. Cum ai ajuns să fii atrasă de zona economică?
Încă de mică am fost atrasă de zona economică, tocmai de aceea am ales să fac un colegiu cu profil economic ( Finanțe-Contabilitate), o facultate (A.S.E. – Finanțe-Bănci) și un master (A.S.E. – Relații economice internaționale) în aceeași direcție. Făceam singură economii, îmi planificam bugetul și reușeam să-mi fac și micile plăceri. De asemenea, un aspect important în alegerea de a lucra în banking a fost „provocarea de a interacționa cu clienții externi și interni, identificarea de soluții și alternative la spețele ridicate de ei, reinventarea cu fiecare situație. Însă satisfacția e mare. Să ai un portofoliu de clienți, unii chiar de 14 ani, și să reușești să menții relația cu ei este cel mai mare bonus pe care puteai să-l primești vreodată.
Ce te-a determinat să te implici în programul de educație financiară?
Vreau să fiu alături de partenerii noștri de relații (clienții), să facem împreună exercițiul de conștientizare „contabil ce intră în buget lunar, dar mai ales la ce iese. Să vorbim despre noi, și nu despre produse, să vorbim despre mâine prin prisma analizei zilei de azi, să ne optimizăm prin prioritizarea nevoilor din perspectiva analizei actuale. Și aici nu mă refer doar la economii, ci și la pârghii de stimulare și automotivare care te determină să fii mai bun mâine decât azi, să faci ceva pentru tine, pentru dezvoltarea ta, pentru a câștiga mai mulți bani, sau poate mai mult timp, sau poate de a te plimba mai mult. Aici e vorba despre tine, despre mine, despre NOI.
Dacă ar fi să îi poți da celei mai bune prietene un singur sfat de educație financiară, care ar fi acela?
Draga mea, funcția de circulație a banilor e cea mai importantă, și ei trebuie să circule, însă „ai grijă pe unde circuli și cu ce viteză, resursele sunt limitate, putem să le avem permanent doar dacă putem să „circulăm prudent/atent!
Dat fiind că ai două fetițe, deci viitorul sună… fashion, trebuie să te întreb: poate vindeca un curs de educație financiară chiar și o shopaholică? Ai șanse să ajungi să iei decizii financiare înțelepte dacă ești o fire cheltuitoare?
Participarea la un curs de educație financiară poate fi de curiozitate sau de acceptare a faptului că ai nevoie de „ajutor. Punerea în aplicare a ceea ce ai învățat în cadrul cursului și implicarea ta în zona de echilibru financiar pot face din tine o femeie „fashion cu bani în buzunar. Cât despre decizii financiare, e sensibilă diferența dintre ele și micile plăceri care pot fi confundate cu o fire cheltuitoare. Cred că deciziile financiare (cu impact în buget) trebuie luate întotdeauna după o analiză pro & contra a beneficiilor vs riscurile implicate – și mai ales prin perspectiva lecțiilor învățate în trecut. Micile plăceri trebuie să rămână, însă să nu fie transformate în rutină, deoarece vor anula bucuria unei achiziții noi și pot duce chiar la sentimentul de market sindrom (cost mic, achiziții multe, impact financiar mare).