„Plătește-te mai întâi pe tine este cel mai bun sfat pe care eu l-am primit
Deși inițial avea de gând să devină avocat, Paula s-a reorientat în urmă cu doi ani și jumătate spre domeniul bancar, unde nu doar că și-a găsit menirea, dar a și devenit profesor de educație financiară. E de părere că acest curs nu oferă neapărat o rețetă a succesului, dar ne ajută să realizăm ce avem de făcut pentru a ne atinge obiectivele.
La doar 25 de ani, cu 2 ani și jumătate de banking la activ, ești deja trainer de educație financiară. Ce te-a determinat să te implici în acest program?
Până la urmă, vârsta este doar un număr și nu reprezintă un impediment în dezvoltarea mea în domeniul bancar. De fapt, programul de educație financiară reprezintă, pentru mine, socializare, schimb de informații și experiențe noi. În final, dacă 5% dintre cei care participă la cursuri fac și o schimbare în bugetul lor, consider că mi-am atins obiectivul.
Conceptul de educație financiară nu este încă atât de cunoscut la noi. Cum ai defini termenul?
Programul de educație financiară reprezintă un concept nou în România, însa am avut sentimentul că este absolut necesar încă din primele zile de lucru în banking. În general, nemulțumirile noastre intervin în momentul în care nu avem acces la informații sau nu conștientizăm lucrurile pe deplin. Educația financiară nu ne oferă o rețetă a succesului, însă ne ajută să realizăm unde ne poziționăm și ce avem de făcut pentru a ne atinge obiectivele din punct de vedere financiar.
Care este primul lucru pe care îl spui elevilor în cadrul unui curs de educație financiară?
În primul rând, le spun că acesta nu este un simplu curs. Este un concept nou, total diferit. Este o activitate bazată pe conștientizare, pe împărtășirea experiențelor financiare pozitive și nu numai.
Care e cel mai bun sfat de educație financiară pe care l-ai primit tu vreodată?
„Plătește-te mai întâi pe tine este cel mai bun sfat pe care eu l-am primit, încă din copilărie, de la părinții mei și pe care îl transmit mai departe cu fiecare ocazie. A te plăti mai întâi pe tine însuți înseamnă să economisești constant un procent din veniturile lunare, lucru ce îți poate asigura un confort financiar, ori de câte ori treci prin evenimente neprevăzute sau îți dorești un lucru cu ardoare, precum o vacanță sau achiziția unei mașini.
Dacă ai fi rămas la Drept, așa cum aveai de gând inițial, și prin urmare nu aveai cunoștințe de educație financiară pe care să le aplici, cum crezi că ar fi arătat viața ta acum?
Nu știu cum ar fi arătat, dar cel mai probabil nu aș fi contractat deja cumpărarea propriului apartament, nu aș fi avut o rezervă de bani pentru situații de urgență și nu aș fi plănuit din punct de vedere financiar următoarea vacanță.