Nu mai este un secret faptul că Codin Maticiuc este din ce în ce mai implicat în cinematografia românească. Cel mai nou film produs de el, "Aniversarea", unde Mircea Albulescu a avut ultimul rol, urmează să aibă premiera în această seară la TIFF, așa că l-am întrebat cum a fost să lucreze cu regretatul actor, la ce ar trebui să ne așteptăm de la această producție și cum au decurs ultimele zile petrecute la festivalul de la Cluj.
Ai avut timp să dormi cu toate filmele și petrecerile de la TIFF?
Codin Maticiuc: N-am dormit foarte multe ore, recunosc. Câteva ore pe noapte îmi sunt suficiente, sunt antrenat. Am fost la două petreceri, m-am întâlnit și cu câțiva prieteni, iar filme am văzut câteva dacă e să numărăm și scurtmetrajele. Sunt un mare fan al lor și chiar recomand să vedeți „Scris/Nescris”, prima parte, a lui Adrian Silișteanu. Am văzut și „Tortura”, un film australian foarte interesant, care în original se numește „Hounds of love”. Mi-a plăcut și filmul britanic „God’s Own Country”, cu Alec Secăreanu în rol principal, au fost multe filme bune.
Este adevărat că ce se întâmplă la TIFF rămâne la TIFF?
Codin Maticiuc: Ce se întâmplă la TIFF ar trebui să fie la televizor, în ziare, pe Facebook și peste tot, pentru că trebuie să facem reclamă unor filme românești senzaționale care se dau aici, unor regizori și unor actori foarte buni pe care îi avem, deci nu cred că ce se întâmplă la TIFF ar trebui să rămână la TIFF, sincer.
Tu ai făcut ceva spectaculos zilele astea la TIFF, ceva ce ar fi putut intra în această categorie de care menționam mai devreme?
Codin Maticiuc: Spectaculos pentru mine, dar într-un mod negativ este faptul că în seara asta, de la ora 22:00, am premieră mondială a filmului produs de mine și de Dan Chișu, „Aniversarea”, și nu rămân la el. Plec chiar înainte de proiecție pentru că mâine dimineață la prima oră am filmări în Vama Veche, la „Băieți de oraș” cu Mihai Bendeac.
„Aniversarea” este și ultimul film în care a jucat marele actor Mircea Albulescu. Ai interacționat cu el?
Codin Maticiuc: Normal, pentru că eram pe platou, plus că am și un mic rol de figurație. La un moment dat a trebuit să care cineva o targă și nu prevăzusem această scenă, așa că am intrat eu cu un prieten. Revenind la Mircea Albulescu, se vedea că era în vârstă, era foarte consumat și în prima zi de filmare a venit cu o vânătaie la ochi pentru că se împiedicase și căzuse în propria casă, în baie. Noi sperăm să rămână viu prin toate rolurile pe care le-a avut și să vină lumea să-l vadă și în acest ultim rol al său.
Cum este filmul „Aniversarea”, la ce ar trebui să nevașteptăm atunci când mergem să-l vizionăm?
Codin Maticiuc: Este un film de nișă, un film de autor căruia dacă îi dai un pic de credit o să-ți placă, adică este și pentru marele public, chiar dacă el este mai mult o piesă de teatru. Acțiunea se petrece într-o casă, unde are loc aniversarea unui om foarte în vârstă, iar familia acestuia încearcă să-l convingă să se confeseze unui preot. De acolo pornește o adevărată tevatură specifică pieselor de teatru, cu preoți care apar și dispar.
Când s-a produs apropierea ta de cinematografie? Fiind mai petrecăreț lumea se aștepta să investești mai degrabă în cluburi decât în filme?
Codin Maticiuc: Corect, n-am deschis un club, ci o firmă de producție de filme, în 2013, Watch Me Production se numește, când am hotărât împreună cu Dan Chișu, care are foarte multe scenarii bune pe care nu ar fi putut să le ducă la bun sfârșit singur, să le facem împreună. După ce am făcut primul film, „București NonStop”, i-am cunoscut pe Dorian Boguță și Alexandru Papadopol care apoi mi-au devenit profesori de actorie la școala lor și uite așa, din una în alta. M-am dezvoltat pe producție, m-am împrietenit cu acești oameni, am fost elevul lor, iar acum pregătim niște scurtmetraje și sperăm și la un „Două lozuri 2”.
Cât de departe te vezi mergând în zona cinematografică? Te imaginezi și în rol de regizor?
Codin Maticiuc: Nu, rămân doar pe partea de producție și actorie, iar în paralel marketing și promovare de film, pentru că mi se pare că este un capitol care lipsește în filmele românești. Nimeni nu se agită să le promoveze și de fapt de aici ar trebui să începem.
Apropo de asta, care crezi că este motivul pentru care oamenii nu se prea îngrămădesc la filmele românești? Ce lipsește?
Codin Maticiuc: Nu avem posibilitatea să facem filme de acțiune pentru că nu ne iese bugetul și nu poți să recuperezi banii, este imposibil. Singura șansă ca pe viitor lumea să vină la filmele românești este ca statul să se implice și când spun asta nu mă refer doar la finanțare, ci la niște legi care să sprijine filmul românesc. Dacă ar exista ca în Franța obligativitatea ca cinematografele să dea 60% content românesc imediat ar exploda sălile.