După ce a anunţat că-şi vrea titlul înapoi, fostul Principe Nicolae a reacţionat: "Vă mulţumesc tuturor"

 Pirvu Cristina
.

Fostul Principe Nicolae le-a adresat românilor primul său mesaj de mulţumire după funeraliile bunicului său, Regele Mihai, ultimul monarh al României. Iată ce cuvinte emoţionante!

Mesajul fostului Principe Nicolae după funeraliile Regelui Mihai


„Vă mulţumesc tuturor pentru gândurile deosebite şi mesajele transmise în aceste zile de doliu şi de despărţire de cel care a fost bunicul meu, Regele Mihai I. Este o pierdere imensă pentru noi toţi dar mai presus de aceasta, este o onoare că l-am avut printre noi. Bunicul meu, Regele nostru, a fost pentru noi toţi un model şi un simbol de loialitate, generozitate si modestie. Va avea mereu un loc de cinste în sufletul neamului românesc. Doresc să îi mulţumesc de asemenea domnului General Nezir şi tuturor celor implicaţi în onorarea memoriei Regelui Mihai I, Regele nostru, pentru devotamentul şi profesionalismul de care au dat dovadă în organizarea funeraliilor. Dumnezeu să îl odihnească în pace!” a spus fostul Principe Nicolae, la patru zile de la funeraliile Regelui Mihai.

Regele Mihai, monarh la doar 6 ani

Regele Mihai s-a născut pe 25 octombrie, 1921, fiind fiul lui Carol al II-lea și al Reginei Mamă Elena. A devenit pentru prima dată rege în anul 1927, după moartea bunicului său, Ferdinand, și în urma renunțării la tron a lui Carol al II-lea, care a rămas în străinătate. Trei ani mai târziu, în 1930, avea să fie detronat de tatăl său, Carol, primind titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba Iulia.

În urma abdicării lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, a redevenit din nou Rege. În 1941, de Ziua Națională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, a promit gradul de mareșal, bastonul fiind-ui înmnânat de șeful statului. După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au intrat în România, a organizat arestarea lui Antonescu în 23 august 1944.

Pe 6 martie 1945, presiunile Uniunii Sovietice l-au forţat pe Mihai să numească un guvern pro-sovietic dominat de Partidul Comunist Român, prim ministru fiind numit Petru Groza. Sub regimul comunist, a funcţionat ca un simplu şef de stat fără autoritate, scrie Mediafax.

În iulie 1945, Stalin l-a decorat cu Ordinul Victoria pentru curajul personal dovedit în răsturnarea lui Antonescu, pentru stoparea războiului contra Aliaţilor, cât şi în semn de recunoştinţă pentru ordinul de încetare a focului emis de Rege în lovitura de stat, ordin care a grăbit avansul Armatei Roşii.

Între august 1945 şi ianuarie 1946, prin ceea ce s-a numit mai târziu „greva regală', a încercat, fără succes, să se opună guvernului comunist al lui Petru Groza, refuzând să-i semneze decretele. La presiuni sovietice, britanice şi americane, a renunţat în cele din urmă la opoziţia sa faţă de guvernul comunist, încetând să-i mai ceară demisia. În noiembrie 1947, a călătorit la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie.

La 30 decembrie 1947 a fost obligat să abdice și s-a exilat în Versoix, Elveția, iar până în 1997 nu i s-a mai permis revenirea.  În 1948 sa căsătorit cu Regina Ana a României și autoritățile române comuniste i-au retras cetățenia română. În 1992, i s-a permis să revină în țară doar de sărbătorile pascale, iar abia în 1997 i s-a înapoiat cetățenia română, după înfrângerea electorală a lui Ion Iliescu. La 20 mai 2001 a ajuns la o înțelegere cu autoritățile de la București și i s-a retrocedat o parte a averii regale.

Foto: Libertatea

Cristina Pîrvu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton