Oana Roman și-a propus să pună la punct lumea mondenă, în fiecare joi, de la ora 15.00, live, pe pagina de Facebook Revista VIVA! De acum încolo, viața vedetelor n-o să mai pară o lume inaccesibilă, strălucitoare și plină de secrete. Asta pentru că veți afla povești neștiute chiar din interior, de la „una de-a lor“!
În emisiunea Oana Punct Roman comentezi lumea mondenă, o lume din care și tu faci parte. Cât de fascinantă este, de fapt, viața de vedetă? Este totul așa cum se vede la TV și în fotografiile de la evenimente?
Evident că nu. Dar cred că publicul a început să înțeleagă deja că cei care apar la TV și au o viață publică sunt oameni ca și ei. Cu aceleași trăiri, cu momente frumoase, dar și foarte grele, cu tristeți și bucurii, cu drame și necazuri. Statutul de persoană publică nu te transformă într-un super om, nici într-un om neapărat fericit și lipsit de griji. Există și avantaje, și mirajul acesta al vieții publice, al evenimentelor, al publicului care te admiră. Deși sunt foarte multe vedete care aleg, în mod ipocrit, spun eu, să arate doar partea roz și frumoasă a vieții lor, în spatele acestor imagini se ascund de multe ori neîmpliniri, probleme, boli. Cei care par mereu fericiți, mereu veseli, cei care nu par să aibă niciodată probleme, boli sau neajunsuri sunt, de cele mai multe ori, cei care au, de fapt, cele mai multe probleme.
Una dintre rubricile emisiunii este „Personalitatea săptămânii. Pe ce criteriu faci această alegere?
Am denumit special rubrica „Personalitatea săptămânii, și nu „Vedeta săptămânii, pentru că îmi doresc să identific o adevărată personalitate, care poate fi din absolut orice domeniu și care a făcut în săptămâna res-
pectivă ceva special, frumos, care merită apreciat. Poate fi oricine: un copil special, un elev, student, o mamă, o bunică, un cercetător, un om al legii, o asociație etc. Vrem să recunoaștem meritele oamenilor frumoși.
Practic, la emisiunea OanaPunctRoman vei face revista presei. Faci asta și în viața de zi cu zi, ești la curent cu toate știrile mondene?
În general, da. Este parte, cumva, a meseriei mele. Eu fac PR, organizez evenimente și trebuie să fiu la curent cu ce se întâmplă în zona mondenă, dar și în cea socială și culturală. Citesc deci presa, dar nu numai presa mondenă.
Pentru că emisiunea abordează evenimente de culise din viața vedetelor, vom începe cu tine. Zi-ne o poveste din viața personală pe care nu ai mai spus-o public până acum.
Ar fi multe. Deși pare că expun destul de mult din viața mea, sunt multe lucruri pe care le țin pentru mine. Dacă e să mă gândesc la o poveste nespusă și să aleg una, aș vorbi despre un episod care m-a marcat foarte tare. Am crescut într-o familie de intelectuali și am o anumită educație, am învățat niște valori și niște principii. Am încercat mereu să-mi păstrez o anumită conduită și am investit foarte mult în prieteni și familie. Când am trecut însă printr-un moment foarte greu cu sănătatea și am fost la granița dintre viață și moarte, la propriu, am realizat cât de singură sunt de fapt. În afară de soțul meu și de Catinca, NIMENI nu a fost lângă mine în acele zile cumplite. E adevărat că nu m-am plâns eu atunci. Dar nu a venit nimeni să mă vadă în cele cinci zile la reanimare, și nici în primele zile după ce am ajuns în salon. Și asta m-a durut cumplit. Poate mai mult decât durerea fizică.
Urmărești ce se scrie despre tine în social media? Cum te împaci cu criticile negative sau chiar cu atacurile la persoană?
Fără să vreau, văd ce se scrie despre mine, dar nu caut în mod special să citesc. Totuși, de mai bine de un an, lucrurile s-au schimbat mult, în sensul în care criticile și atacurile la persoană au dispărut aproape de tot. Nu iau în calcul comentariile la postări, pentru că, din păcate, social media a devenit un teren deschis în care orice nebun poate să scrie orice.
Câte mesaje primești pe Facebook zilnic?
Câteva zeci, uneori mai multe. Încerc, în măsura timpului disponibil, să răspund personal mesajelor, deși nu reușesc să răspund tuturor. Mi-ar lua câteva ore pe zi. Încerc deci să triez. Totuși, de citit le citesc pe toate.
Care sunt cele mai bune și cele mai proaste părți ale vieții de vedetă? Ce avantaje și ce dezavantaje ai?
Ar fi multe de spus. Nu voi dezvolta prea mult. Este evident că sunt și părți bune. În primul rând, admirația sinceră a publicului. Eu am reușit în timp să-mi țin lângă mine oameni care mă respectă și mă admiră, oameni care mă urmăresc, îmi scriu și mă și sfătuiesc constant de ani buni. Apoi, trebuie să recunosc că uneori e mai simplu sa deschizi niște uși atunci când ești persoană publică.
Există însă și reversul medaliei. Practic, nu îți mai aparții în totalitate, trebuie să fii mereu atent la ce spui, la ce faci, la cum te comporți, nu prea ai dreptul la greșeli, pentru că sunt taxate imediat, iar de când cu paparazzii, ești mereu în vizorul cuiva.
Generația tânără nu mai petrece aproape deloc timp la TV. Totul este online și trebuie să se întâmple acum. Tu, care te-ai născut înainte de internet, cum percepi trecerea la online?
Trecerea la online a revoluționat umanitatea, eu zic că din multe puncte de vedere ne-a făcut viața mai ușoară, accesul la informație e mult mai rapid, dar nu mereu veridic, adică trebuie să învățăm să triem cumva ce citim pe internet. Netul nu este reglementat prea bine și cam oricine poate scrie cam ce vrea, fără să trebuiască să-și asume vreo responsabilitate. Nu trebuie să luăm de bun chiar tot ce citim pe internet. E plin de impostori, plin de articole false și foarte multă manipulare. Cred că o reglementare mai riguroasă ar face bine.
Fiica ta are acum 3 ani. Când va primi telefon și acces la internet?
Are acces la internet în mod controlat. Adică are voie să se uite pe YouTube cam 30 de minute o dată la două zile. Norocul meu e că se uită la lucruri educative. A învățat culorile și cifrele în engleză de pe YouTube. Se mai uită la filmulețe care o învață să coloreze sau să danseze. Și, evident, la desene. Preferatul ei este Elsa.
Îți mai amintești de prima ta apariție mondenă?
Sincer, nu. Au trecut vreo 27 de ani de atunci. Nu mai știu exact când am apărut prima oară la un eveniment.
Ce ai învățat din toate răutățile care s-au spus pe seama ta de-a lungul atâtor ani de viață mondenă?
Că a ignora răutățile e cea mai bună terapie. Le-am ignorat, nu le-am băgat în seamă deloc, și cred că asta i-a enervat și frustrat foarte tare.
Mai nou, nu doar televiziunea, ci și internetul creează staruri. Există vreo vedetă creată exclusiv de internet pe care o urmărești și o apreciezi?
Nu cred. Adică pe loc nu-mi vine nimeni în minte. Sau da, îl admir pe Codin Maticiuc, pentru că a reușit cea mai spectaculoasă schimbare de imagine post-decembristă. Dar el nu este un produs al internetului, s-a folosit de el.
Care e viralul tău preferat?
Nu am unul.
Foto: Viva!