#Metoo - campania care îndeamnă femeile să vorbească despre momentele când au fost hărțuite sexual. Mesajul Maiei Morgenstern te lasă fără cuvinte

 Popescu Alexandra
.

După ce scandalul hărțuirilor sexuale din cazul Harvey Weinstein a șocat Hollywood-ul, acum o nouă mișcare ia amploare, iar milioane de femei din toată lumea împărtășesc experiențele neplăcute cu diverși bărbați. Campania „Me Too', pornită de actrița Alyssa Milano, duminică, a mobilizat femeile care au fost măcar o dată victime ale hărțuirii sexuale să publice comentarii cu mesajul #metoo.

Campania online a strâns deja, pe Twitter, peste un milion de distribuiri, iar mai mult de 5 milioane de oameni au postat și pe Facebook. Mișcarea a ajuns și în România unde vedetele au îndrăznit să vorbească despre acest subiect.

Actrița Maia Morgenstern a transmis un mesaj care este însoțit de hashtag-ul #metoo.

„Mă doare până la strigăt, până la disperare. Disperarea pe care ți-o dă neputința. Ciudat, o neputință ce vine din respect și loialitate. Dar tot neputință se cheamă. Ma doare tăcerea cu care a decis să se înconjoare o tânără prietenă. Dar o respect. Deși mă doare, nu voi trăda încrederea cu care m-a învestit. Și nu vorbesc de vreo întâmplare neplăcută, cu iz de gîlceavă de alcov, demnă de paginile vreunui tabloid. ( al cărui director a fost….să lăsăm, nu-i așa?) Vorbesc de teroare, amenințări, atacuri verbale, în scris, directe…Am să tac #metoo', a scris aceasta pe pagina ei de Facebook.

Și bărbații au fost hărțuiți sexual

Nu numai femeile au vorbit despre hărțuirile sexuale, ci și bărbații care au împărtășit pățaniile lor pe rețelele de socializare sub însemnul aceleiași campanii. Jurnalistul Cezar Paul Bădescu a scris despre asta.

„#MeToo

Făceam meditație cu el și-i admiram inteligența și stilul ironic, chiar dacă de multe ori ironiile mă șfichiuiau chiar pe mine. O făcea, desigur, pentru a mă ambiționa să fiu mai bun. Știam asta și de aceea nu mă deranjau. Și-mi dădeam toată silința să nu-l dezamăgesc.

Un an întreg, am învățat foarte multă carte de la el. La sfârșit, la ultima noastră întâlnire de la el acasă, a vrut să mă învețe ceva în plus – și de data asta cu forța.

Din fericire, nu a reușit să facă mare lucru și până la urmă am scăpat. Din fericire, astăzi nu sunt deloc homofob. Știu că așa ceva nu trebuie să aducă un blam asupra homosexualității, așa cum nici pedofilia hetero nu face blamabilă dragostea dintre un bărbat și o femeie.

Mult timp m-au urmărit rușinea că mi s-a întâmplat așa ceva și jena de postura în care s-a pus profesorul pe care-l admiram. Acum persistă doar rușinea.'

Reese Witherspoon, hărțuită de un regizor la 16 ani

Reese Witherspoon

Și totul nu se oprește aici. Actrițe cu renume internațional au ieșit să vorbească despre agresiunile la care au fost suspuse la începutul carierei, iar Reese Witherspoon a vorbit despre faptul că la vârsta de 16 ani a fost hărțuită sexual de un regizor.

„Simt un adevărat dezgust faţă de regizorul care m-a agresat când aveam 16 ani şi sunt furioasă pe agenţii şi producătorii care m-au făcut să cred că tăcerea era o condiţie a angajării mele. Şi mi-aş dori să pot să vă spun că a fost un incident izolat din cariera mea, dar din păcate nu a fost aşa. Am avut multiple experienţe de hărţuire şi agresiune sexuală şi nu vorbesc despre ele prea des', a spus actrița în cadrul unui interviu.

America Ferrara

Imediat ce Alyssa Milano a pornit campania, actrița America Ferrara a vorbit despre un abuz sexual din copilărie: Nu am spus nimănui şi am trăit cu ruşinea şi vina gândindu-mă că eu, un copil de 9 ani, am fost responsabil de acţiunile unui om matur. Doamnelor, haideţi să nu mai tăcem, aşa încât următoarea generaţie de fete să nu mai fie nevoită să trăiască cu această mizerie.'

#Metoo și pentru Lena Headey (Cersei din Game of Thrones), care a fost hărțuită de Harvey Weinstein

Lena Headey

Și actrița Lena Headey, cea care o interpretează pe Cersei în serialul Game of Thrones, a vorbit despre faptul că Weinstein a încercat în 2 rânduri să o hărțuiască.

„Harvey mi-a cerut să ne plimbăm pe malul apei. La un moment dat, s-a oprit și a făcut un comentariu sugestiv, un gest. Am râs, eram efectiv șocată. I-am spus ceva de genul: „hai, prietene, ar fi ca și cum l-aș săruta pe tata', a spus Lena. Și a urmat și a doua încercare, mai dură de această dată. Harvey a invitat-o pe actriță în camera lui de hotel sub pretextul de a-i înmâna un scenariu.

„Am mers către lift și am intrat în alertă. I-am spus atunci că nu sunt interesată de nimic altceva decât de o colaborare pe plan profesional și i-am zis: să nu crezi că merg cu tine sus pentru orice alt motiv, nu o să se întâmple nimic între noi', iar asta la înfuriat pe producător, iar atunci când a văzut că nu funcționează cartela de la camera de hotel, acesta s-a enervat și mai rău și: „M-a prins de braț cu putere și m-a dus înapoi la lift, apoi prin hotel, până în parcare, mi-a plătit taxiul și mi-a șoptit la ureche să nu cumva să spun cuiva despre ce a vrut să facă'.

Scandalul Harvey Weinstei ia amploare în ultima perioadă și tot mai multe personalități au ieșit să vorbească despre experiențele neplăcute cu celebrul producător. Printre ele se mai numără și Angelina Jolie, Gwenyth Platrow sau Cara Delevingne.

Mai mult, actori precum Ben Affleck sau George Clooney au fost și ei acuzați de hărțuire sexuală de diferite domnișoare, iar în cazul lui Affleck există chiar și o filmare în care acesta pipăie o jurnalistă fără voia ei.

Alexandra Popescu

Foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton